Dacian Cioloș: Reforma educației trebuie să plece de la dascăli

289 de vizualizări
Foto: G4Media.ro
Dacian Cioloş, preşedintele fondator al Mişcării România Împreună, susține că “reforma educației în România trebuie să plece de la dascăli”. “Am rămas în urmă la multe capitole, de la înzestrarea școlilor și renovarea spațiilor de învățământ până la modul în care sunt tratați cei care educă tânăra generație”, susține fostul premier.

În declarația sa, Cioloș a făcut referire la Studiul Educație pentru democrație în școlile din România.

Aș prefera să vedem părțile bune ale cercetărilor care au apărut în spațiul public. Față de datele care fac referire la întreaga societate, corpul profesoral este de departe mai echilibrat și mai deschis valorilor democratice. Este un semn bun și este mai clar ca niciodată că reforma educației în România trebuie să plece de la dascăli”, a susținut Cioloș, fără a detalia măsurile pe care le are în vedere.

Fostul premier a susținut că “faptul că PSD a încercat să închidă gura acestor oameni prin măriri de salarii este tipic pentru acest partid, care se dovedește incapabil să înțeleagă mecanismele fundamentale prin care funcționează o societate și o comunitate responsabilă de viitorul României”.

Am rămas în urmă la multe capitole, de la înzestrarea școlilor și renovarea spațiilor de învățământ până la modul în care sunt tratați cei care educă tânăra generație. Am ajuns într-un punct crucial în care elevii părăsesc școala fără să o termine și dascălii pleacă din țară, preferând să facă în alte părți munci diferite față de cea pentru care au, în mod evident, o vocație personală. Niciun program politic serios, care își dorește să schimbe România în mod real, nu poate face abstracție de această evidență. Învinuirea dascălilor că ar avea porniri netolerante sau nedemocratice în ansamblul lor este o greșeală uriașă. Vom veni cu un set de măsuri clare și pertinente care să redea statutul corect acestei categorii sociale în dezvoltarea României“, a declarat Dacian Cioloș. Vezi aici declarațiile integrale

Amintim că Dacian Cioloș a fost premier în perioada noiembrie 2015 – ianuarie 2017, timp în care a avut doi miniștri ai Educației: Adrian Curaj și Mircea Dumitru. Curaj a demarat modificarea procesului de verificare și sancționare a plagiatelor, precum și procesul de evaluare a școlilor doctorale. La mijlocul mandatului, a fost schimbat cu Mircea Dumitru, în urma presiunii publice de a soluționa cât mai rapid acuzațiile de plagiat care trenau de mult timp asupra unor politicieni.

La finalul guvernării, masteratul didactic – cel care schimbă puternic pregătirea cadrelor didactice și care este prevăzut în legea educației încă din 2011 – nu a fost pus în practică.

Foto: www.G4Media.ro


1 comment
  1. Despre masteratul didactic vreau sa spun . O mare tampenie . Oricum faci didactica si pedagogie in facultate dc vrei sa predai . La ce bun sa mai facem masterat didactic dupa 4 ani de facultate (vb de cei vechi ) si un master la disciplina ptr care ne am pregatit ? Dosariada sufocanta nu o inveti in nici un masterat ptr ca ce viseaza unu peste noapte se aplica a doua zi . Dupa patru ore de inspectie intr o zi , cu toate tonele de hartii pe care le prezinti ajungi sa dai in cancer . Trebuie sa ne lasati sa ne amintim de ce ne am facut profesori . Sa ne lasati sa ne facem orele . Nu sa fim obositi dupa hartiile unele inutile pe care le facem . Nu toata lumea poate fi profesor . La fel cum nu oricine poate fi dr sau economist actor sau arhitect . Lasati ne sa ne exprimam . Stim sa facem ore frumoase atractive . Noua generatie nu mai este ca cea comunista din care ne tragem . Noua generatie este libera gandeste este creeatoare nu are creierul spalat inca . Copilul meu doreste sa plece afara la o facultate . Aici l ati obosit . Si pe mine m.ati obosit . Cate ore de predare la catedra are d nul Ciolos , sau d .na Rovana? Cum poti pune la carma unui minister pe unu care habar n.are de predare de tot ce se petrece in scoli . Si mai iau si decizii. Universitarii sunt una , preuniversitarii alta . Nu stiu dc un universitar ar putea preda intr o scoala speciala sau sa fie profesor itinerant ,acela cu sarcina de a integra copii cu CES in invatamantul de masa …degeaba faci manuale dc habar n.ai de fapt ce se intampla cu adevarat . Profesori tineri ies din sistem ptr ca sunt pros tratati iar cei iesiti la pensie vin cu tot felul de cerinte cu pedepse crunte prin note , adevarati abuzatori , profesori care si intemeiaza actul de predare prin teroare . Rusine acelor profesori . Vorbesti ..patru …te misti ..patru ..cum putem tolera asa ceva ? Nu furnizezi decat 30 la suta din informatie si dai apoi teme grele ce depasesc nivelul de intelegere al copilului ptr ca oricum abstractizarea la 11 ani nu exista ..sa lucrezi pe siruri gauss puteri comparatii de puteri , met figurativa pe care v a trebui sa o uiti ptr ca treci la algebra in cls a VI a…si sa mai ai si un profesor ce te terorizeaza..ce facem cu copiii nostri ? Ii luam si plecam din tara. Eu ca prof sa ma duc sa sterg la fund batrani in germania ca fiica mea sa fie fericita la scoala ? Si acolo cat.. De ce germania ca uk ul ne zice pa , si pleaca .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Salariile profesorilor debutanți ar trebui să crească cu circa 62%, conform calculelor pe baza prevederilor din proiectul legii educației. Aplicarea ar avea impact asupra tuturor salariilor cadrelor didactice, iar impactul bugetar al acestei măsuri este estimat la peste 8 miliarde de lei

Profesorii debutanți ar trebui să aibă o creștere a salariului de aproximativ 62%, potrivit calculelor Edupedu.ro pe baza prevederilor din expunerea de motive a proiectului Legii învățământului preuniversitar. Bugetul pentru creșterile…
Vezi articolul

România în PISA – rezultatele la cele 6 testări, din 2006 până în 2022, arată ca o pâlnie inversată care conservă mediocritatea într-o zonă a analfabetismului funcțional

România stagnează față de precedenta sesiune, în privința rezultatelor la testarea standardizată internațională PISA, potrivit datelor publicate marți de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică pentru ediția din 2022 a…
Vezi articolul