Ministrul Educației, Daniel David, a comentat public pentru prima dată organizarea examenului de Bacalaureat 2025 în paralel cu desfășurarea cursurilor, o premieră care a generat controverse și neclarități în teritoriu. Oficialul a recunoscut într-o intervenție la emisiunea Viitor pentru România, de la Prima News că nu a existat o metodologie unitară la nivel național pentru această perioadă și că fiecare unitate de învățământ a fost lăsată să se organizeze după propriile resurse și nevoi.
- Pentru prima dată, examenul de Bacalaureat a fost organizat în timpul anului școlar, ceea ce a dus la suspendarea sau modificarea programului normal al elevilor din clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.
„Am lăsat să fie personalizată intervenția în funcție de resursele pe care le avea școala, inclusiv ca spațiu”, a explicat ministrul. Daniel David admite că „nu avem o concluzie finală în acest moment – cum e mai bine?”, și a anunțat că feedback-ul colectat de la școli va sta la baza unei posibile modificări a metodologiei pentru anul viitor.
Ministrul a punctat că „feedback-urile au fost foarte contradictorii”, unii considerând că măsura a fost benefică, alții reclamând absența de la școală a elevilor din clasele care nu dau Bacalaureatul. Totodată, el a făcut trimitere la experiența educației la distanță din pandemie, menționând că „suntem antrenați și atunci când facem educație la distanță, fie așa asincron”.
Referindu-se și la numărul mic de elevi înscriși la examen, despre care a declarat zilele trecute că este „puțin îngrijorat”, Daniel David a precizat că vor fi analizate cauzele, urmând ca eventualele măsuri de stimulare a înscrierii să fie cuprinse într-o nouă viziune metodologică după încheierea actualei sesiuni de Bacalaureat.
„Notăm tot ce nu merge bine și vom veni cu o nouă viziune privind metodologia, după ce se încheie procesul”, a spus ministrul.
Edupedu.ro a semnalat faptul că această decizie de descentralizare a avut ca efect suspendarea de facto a serviciului public de educație pentru elevii care nu susțin Bacalaureatul. Deși ministerul invocă experiența acumulată în pandemie pentru a justifica învățarea la distanță, realitatea din teren arată că în multe cazuri nu s-a oferit nicio alternativă reală pentru elevii excluși temporar din procesul educațional.
Analiza Edupedu.ro arată că o astfel de măsură a adâncit inechitățile și a generat confuzie.
Redăm declarația integrală a ministrului Daniel David:
Nicoleta Călugăreanu, moderator: V-ați exprimat în spațiu public îngrijorarea, ați spus că sunteți puțin îngrijorat în legătură cu numărul mic de elevi de clasa a XII-a care s-au înscris la Bacalaureat. Ce măsură o să luați în acest sens?
Daniel David: Suntem în concentrare, ca să spun așa, pe derularea procesului de bacalaureat. Încă mai avem probe, încă o să avem contestații, încă mai trebuie corectate lucrări, dar noi monitorizăm toate lucrurile care se întâmplă de când am văzut câți copii s-au înscris la bacalaureat. Urmărim să vedem nemulțumirile legate de fondul de organizare din acest an a Bacalaureatului și vom lua o decizie privind metodologia pentru anul viitor, inclusiv ceea ce trebuie să facem pentru a stimula pe copiii care se află la liceu. Sunt absolvenți, dar nu se înscriu la examenul de bacalaureat. Sunt multe măsuri care pot fi luate. Știți că a fost aceeași discuție și anul trecut și ministerul a luat o serie de măsuri care a avut oarecare rezultat, probabil că trebuie să ne mobilizăm și mai mult, dar repet, nu vin acuma cu propuneri și cu modificări de metodologie.
Ce vreau să vă spun este că toată munca noastră este la derularea procesului, notăm tot ce nu merge bine și vom veni cu o nouă viziune privind metodologia, după ce se încheie procesul.
Nicoleta Călugăreanu: S-a făcut o analiză privind modul în care în teritoriu s-au organizat școlile? Pentru că înțeleg că a existat această posibilitate de a se organiza într-un mod personalizat. Știți că în spațiul public s-au arătat neclarități, poate și nemulțumiri cu privire la faptul că elevii de clasele a IX-a, a X-a a XI-a nu au mai mers la la școală. Dacă puteți să ne ajutați cu câteva clarificări.
Daniel David: N-am avut o metodologie unitară la nivel național. Cum spunea și domnul secretar de stat, am lăsat să fie personalizată intervenția în funcție de resursele pe care le avea școală, inclusiv ca spațiu. Să știți că înainte de derularea examenului au venit foarte multe comentarii și sugestii legate de faptul că nu ar trebui să fie în paralel ore, pentru că copiii care sunt la examene sunt deranjați de prezența celorlalți copii. Foarte greu e să găsești o soluție centralizată care să mulțumească pe toți. De aceea am descentralizat la decizia unităților școlare. N-am luat, ca să spun așa, n-avem o concluzie finală în acest moment – cum e mai bine? – analizăm, vom primi feedback-urile și, repet, în metodologia de anul viitor s-ar putea să fie multe schimbări.
Nicoleta Călugăreanu: În ciuda faptului că am discutat de atâtea ori că încă nu suntem pregătiți de descentralizare. Oare nu era mai oportun dacă se făcea această analiză, că totuși oamenii din teritoriu poate aveau o decizie? Încă se mai resimte această nevoie de a trimite ministerul ceva foarte clar? Vă întreb ca să înțelegem cum se produce sau cum v-ați propus că această descentralizare să vină pas cu pas, făcând și văzând?
Daniel David: Este pas cu pas, ca să spun așa, făcând și văzând. Adică noi am lăsat să se organizeze altfel, ca să spun așa, activitățile școlare în această perioadă, în funcție de ce poate să ducă școala ca să fie bine și copiilor care sau bacalaureatul, și copiilor care încă se aflau la școală. Vom vedea ce se va întâmpla cu metodologia de anul viitor. Dar feedback-urile au fost foarte contradictorii. Unii că e foarte bine alții, că de fapt nu-i bine, că copiii nu sunt la școală, cei care nu dau bacalaureatul. Pe de altă parte, să nu uităm totuși: suntem antrenați și atunci când facem educație la distanță, fie așa asincron. Am trecut prin 2-3 ani de pandemie. Dar, repet, nu este o decizie în acest moment, nu știu dacă a fost bine, dacă a fost greșit. Vom culege informațiile de la toate unitățile școlare implicate în proces și vom lua deciziile pentru viitor, astfel încât să învățăm din feedback.
10 comments
Personal, sunt de acord cu organizarea pe module, cu vacanțele aferente, precum și cu organizarea bacalaureatului în timpul anului școlar, având elevii de liceu (dacă situația impune, inclusiv cei de gimnaziu), ore asincron.
Radio Erevan: – Domnule ministru, profesorii spun că nu știu când și dacă vor fi plătiți pentru asistența și evaluarea de la acest bacalaureat!
DD: – Nici eu nu știu!
Generația mea a avut următorul sistem de învățământ, care se aplica și acum(nu am făcut școala in Romania).
1 septembrie începe școala și în 30 mai se termina. Luna iunie fiind rezervată examinărilor de absolvire.
cu următoarele vacante.
1 săptămână vacanta de toamna(ultima săptămână din noiembrie)
2 săptămâni vacanta de iarna (ultima săptămână din decembrie + prima săptămână din ianuarie)
1 săptămână vacanta de primăvară( ultima săptămână din martie)
Este atât de clar și bine structurat.
Nu 700 de săptămâni verzi, săptămâni altfel, săptămâni de schi, nici nu incepe bine școală hop iară o vacanta. In iunie in loc sa fie deja vacanta, este școală, luna in care oricum nu mai învață nimic, e timp și nervi pierduți în iunie.
in loc sa fie 3 luni complete de vacanta de vara avem 2 luni și o săptămână.
in fiecare an scolar când începe școala in Romania mă întreb când începe și când se termina, in permanență trebuie sa stau cu ochii pe structura anului școlar.
Eficienta 0
Într-adevăr elevilor care nu susțin examenul de bacalaureat li s-a oferit alternativa de a lucra teme în online asincron, iar la revenirea în școală sa le prezinte pentru evaluare. Totuși, ce fel de teme online pot aborda elevii care în acele zile aveau programul de practică comasata? Ma refer aici la elevii din învățământul profesional și tehnic. Probabil și cei de la vocațional ( arta, sport, muzica). Aceștia trebuie să realizeze anumite lucrări practice sub îndrumarea profesorilor de instruire practică. Dacă se poate face practică în online atunci totul este ok cu organizarea bacului în timpul anului școlar.
Daca aveti nevoie de feedback, poate il luati si pe acesta in considerare: joi a fost zi libera, Ziua Invatatorului; vineri copiii au primit mesaj neoficial de la profesori sa nu fie „prinsi prin scoala”; apoi a urmat o saptamana in care nu s-a facut nimic (cu mici exceptii, pentru cine avea SN, situatie neincheiata, adica „nasol rau”). Bataia de joc pleaca de sus, Minister – profesori – elevi, dar toti si-ar dori ca respectul sa vina de jos in sus! De unde atata respect? Pentru ce?
nu mai vrem pas cu pas , tocmai am scăpat.
10 ani de pas cu pas in jurul cozii ajunge!!!
Daca nu stiti ce sa faceti in harababura asta care este acum in invatamant , mergeți pe ceva sigur ce a funcționat și a trecut proba timpului. ceva gen trei semestre , trei teze , SI coborați oleaca militaria din pod cave jale.
clasa 0 , experiment eșuat , un sfert renunța la bac. scoasa !!!
in educatie tre sa avem grija la reglaje și sa vedem ce efect au și dureaza ani !!! nu multe SI nu deodată ca in efectul lor cumulat e greu sa mai decelezi ceva
vin tot soiul de propuneri din industria IT , aveti grija sa nu iasa niste handicapați total peste 12 ani !!!
deja studentii produsi cu ai ( aka githubcompiler ,chatgpt etc.) își iau reject la greu și nu reușesc sa intre ca juniori pe piata muncii in IT!!
au lacune imense. și- au luat cu usurinta raspunsurile la teste, examene, teme,proiecte etc și au ocolit efortul de a invața. S au cam nenorocit.. Verificați va rog. In toate domeniile , juniorii vor avea de suferit , tre sa iasă gata * senior *de pe bancile școlii … Urmeaza vremuri grele.. Daca Franța are pb in educatie și revine la modelul consacrat inseamna ca noi santem in deriva rau dar nu stim .
Concret, anul acesta s-a putut face carte până în decembrie. In rest au fost: simulări județene: Bac, EN, competențe bac, vacanță, săptămâna altfel, simulări naționale Bac, EN, săptămâna verde, vacanță de Paște, olimpiade, EN pentru clasele II, IV, VI, despre care nimeni nu știe ce relevanță au, atestate, teste pentru liceele vocaționale, teste de limba străină pentru admitere la liceu, bac încălecat peste sfârșit de an școlar, și apoi ultima săptămână din anul școlar. Finish. Toate aceste activități destinate unui procent foarte mic de elevi, organizate evident cu profesorii școlii, care nu s-au putut preocupa de elevii care nu au fost implicați în examene și evaluări.
Pot confirma, ca profesor de materie de 2 ore ca in acest modul m-am intalnit cu clasa a opta de 4 ori. In toate celelalte ocazii, cum spuneati: simulari, punti, porti deschise, activitati extrascolare. Am facut fix un cawca ore.
Organizarea din acest an este mai mult decât un compromis
Majoritatea orelor nu s-au ținut, elevii au fost ,, lăsați,, pe dinafara procesului de învățare cu tot ce implica el
De multe ori am impresia că efectuarea orelor este ultimul lucru de care este preocupat ministerul educației, inspectorii, directorii …. Școala este locul unde se desfășoară examene de tot felul,simulări, activități extrascolare….pe tot parcursul anului.Toate afectează orarul si programul elevilor dar pe nimeni nu interesează.
De multe ori am impresia că elevii cam încurcă
desfășurarea multor activități ce nu au nicio legătură cu programul si orarul lor.
Deci ceea ce este mai important este total compromis, chiar ignorat: desfășurarea activității curente cu ore la fiecare disciplină din orar.
Acum văd că domnul secretar de stat explică desfasurarea Bacalaureatului în timpul cursurilor pentru a crește timpul de odihnă ….incredibil! Doamna Deca a spus acum un an că va fi acum examenul ca să nu fie caniculă. Din aceste explicații și motive vezi cât de puțin le pasă
Eu am ținut orele online și nu cum mi-ar fi plăcut, adică la clasă printre elevi. Asta din cauza acestui domn, a doamnei Deca și a altora ca ei cărora nu le pasă de fapt de ceea ce trebuie să se întâmple la școală.
De asemenea elevii pe care i-am pregătit pentru Bacalaureat au fost stresați de timpul scurt pe care l-au avut de la finalizarea cursurilor până la probele scrise . Dar pasă cuiva?
Aștept ca domnul ministru să înțeleagă că nu poți aduce îmbunătățiri sistemului cu aceeași oamneni care au produs și produc dezastre.
Pas cu pas, dar cu note mai mici față de cei de anul trecut. Așa că să le dăm o șansă celor care nu au intrat anul trecut la facultatea dorită.