Daniel David, despre Călin Georgescu lector la Politehnica București și profesorii care promovează pseudoștiința: N-am un singur coleg așa, am mai mulți. Nu pot interveni ca ministru, autoritățile statului să aplice legea

3.911 vizualizări
Daniel David / Foto: Captură Youtube.com/ Edupedu.ro – Interviurile LaserEdu
Ministrul Educației, Daniel David, afirmă că decizia privind menținerea în mediul academic a unor profesori cu discursuri controversate trebuie să respecte procedurile universitare și legislația în vigoare. Întrebat de Edupedu.ro în interviul LaserEdu de pe 29 ianuarie despre cazul lui Călin Georgescu, care promovează idei anti-NATO și antieuropene, dar și anti-știință, ministrul subliniază că nu este rolul său să decidă excluderea acestuia din sistemul universitar, ci responsabilitatea revine instituțiilor statului, indicând Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru declarațiile pro-legionarism.
  • Călin Georgescu este lector universitar la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), universitate care a găzduit marți dezbaterea pe planuri-cadru de liceu și care, pe de altă parte, de două luni nu a comunicat cu privire la Călin Georgescu și decizia comisiei de etică în care cazul său a fost analizat în luna decembrie 2024. Detalii mai jos.

„Mă preocupă, dar în același timp am grijă că nu vreau, când voi fi rector, să vină un ministru care pe alte motive, poate nu justificate, cum poate discutăm aici, să vină și să înceapă să îmi dea profesori afară și să schimbe lucruri pe niște motivații pe care le angajează el. Sunt niște proceduri și acolo – ce faci și cum dai oameni afară și cum îi evaluezi. Și acele proceduri trebuie urmate”, a declarat Daniel David la interviul Edupedu.ro din seria LaserEdu. Declarațiile integrale, mai jos în articol.

Ministrul a precizat că nu a inițiat o discuție despre acest subiect cu rectorul Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), la a cărei filială din Pitești lucrează Călin Georgescu, susținând că decizia trebuie să vină din partea instituției respective și a autorităților competente: „Nu cred că e treaba ministrului să vorbească despre pe cine ar trebui să dăm afară. Chiar dacă, repet, poate că sentimentul meu și atitudinea mea față de aceste comportamente ar merge în direcția respectivă”.

Prima dezbatere națională în format fizic pe proiectele de planuri-cadru de liceu pe care ar urma să învețe elevii care intră clasa a IX-a în 2026 a fost organizată marți, 11 februarie, într-un amfiteatru al Universității Naționale de Știință și Tehnologie Politehnica București (UNSTPB), la a cărei filială din Pitești este angajat ca lector Călin Georgescu.

  • Cel mai recent, despre campania lui Călin Georgescu, agenția guvernamentală franceză VIGNIUM a descoperit două noi entități prin care au fost racolați influencerii – Progresia și Fundament. Analiza citează inclusiv o anchetă G4Media semnată de jurnalistul Edupedu.ro Ștefan Lefter despre modul în care presupuși voluntari au contribuit la viralizarea mesajelor lui Călin Georgescu.
  • Edupedu.ro a scris cel mai recent pe 24 ianuarie că profesorul de religie Aurelian Damian, de la Colegiul Naţional „B.P. Hasdeu”, din Buzău, urma să fie audiat în comisia disciplinară din cadrul Colegiului, potrivit unui răspuns al conducerii Colegiului transmis la solicitarea Edupedu.ro. Profesorul, care este și preot, ar fi susținut în 3 decembrie 2024, în faţa elevilor idei legionare şi favorabile fostului candidat independent la Preşedinţie, Călin Georgescu, potrivit Recorder.
Redăm integral mai jos pasajul din interviul Edupedu.ro – LaserEdu cu ministrul Daniel David:

Raluca Pantazi, Edupedu.ro: Dacă vorbim, chiar și indirect, de calitatea produsă de universități, ce anume face posibil ca un personaj precum Călin Georgescu, cu discurs anti-NATO, antieuropean, profund conspiraționist, să fie în continuare profesor universitar? Ați luat în discuție în minister sau în Consiliul Național al Rectorilor demiterea lui, scoaterea lui din mediul academic? De ce este și astăzi profesor la Pitești? Chiar și suspendat.

Daniel David: Este lector.

Edupedu.ro: Un om care i-a susținut public pe criminalii Ion Antonescu și Corneliu Zelea Codreanu, deși asta contravine legilor în vigoare.

Daniel David: Prima întrebare pe care trebuie să o puneți sau cui trebuie să-i puneți prima dată această întrebare este…

Edupedu.ro: Am adresat-o, evident, Universității Politehnica. Nici până acum nu am primit un răspuns. A început analiza în comisia de etică acum o lună și de atunci niciun răspuns. Dar pe dumneavoastră vă preocupă această problemă?

Daniel David: Mă preocupă, dar în același timp am grijă că nu vreau, când voi fi rector, să vină un ministru care pe alte motive, poate nu justificate, cum poate discutăm aici, să vină și să înceapă să îmi dea profesori afară și să schimbe lucruri pe niște motivații pe care le angajează el. Sunt niște proceduri și acolo – ce faci și cum dai oameni afară și cum îi evaluezi. Și acele proceduri trebuie urmate. Repet, nu vreau să pun procedurile de dragul de a le pune, dar mă tem de reacții foarte personale, fiindcă nu așa funcționează un sistem modern.

Edupedu.ro: Vă temeți de un protest în universitate față de o eventuală decizie?

Daniel David: Mă tem de un alt ministru care cu aceeași filozofie vine și de oameni afară, fiindcă au orientare euroatlantică, peste trei luni.

Edupedu.ro: Dar ceea ce face acest om este împotriva legii, ilegal.

Daniel David: Decizia trebuie să fie luată pe baza legislației în universitare.

Edupedu.ro: Dar ați avut vreo discuție, ați provocat o discuție etică, morală, în mediul academic.

Daniel David: Nu, nu am avut o discuție cu rectorul universității, fiindcă este o problemă care ține de imaginea și de procedurile acele universități. Nu cred că e treaba ministrului să vorbească despre pe cine ar trebui să dăm afară. Chiar dacă, repet, poate că sentimentul meu și atitudinea mea față de aceste comportamente ar merge în direcția respectivă. Dar și acolo, uite, trebuie să gândim, cum a fost și acel preot care a vorbit în preuniversitar – dar aici vorbim de o situație universitară – când promovezi aspecte care țin de legionarism și de alte lucruri, acolo se trebuie aplicată legea. Nu merge ministrul în fiecare universitate și pedepsește pe cei care n-au… Trebuie să o facă rectorul și instituțiile de acolo și sau instituțiile din afara universității, că eu cred că sesizarea merge și în zona unor instituții care țin de Ministerul de Interne.

Edupedu.ro: Dar pentru dumneavoastră, din punct de vedere etic, moral, este o problemă că aveți un coleg în breaslă, în mediul academic…?

Daniel David: N-am unul, am mai mulți, așa. Este o problemă. De aceea eu vorbesc public și ca ministru, și ca rector, am vorbit despre România euroatlantică, despre știință împotriva pseudoștiinței, despre faptul că trebuie să ne opunem unei Românii bizare. Și o pot face vorbind pe baza acestor principii. Dar nu pot să mă duc în universități să evaluez, să dau oameni afară.

Edupedu.ro: Și totuși, sub mandatul dumneavoastră, studenții de la Pitești sunt expuși unui astfel de discurs. Lăsând un astfel de profesor la catedră.

Daniel David: Autoritățile statului, dacă este vorba de acel discurs legionar, să-și facă treaba, fiindcă este o lege, nu eu, ca ministru, mă duc să aplic legea respectivă, ci autoritățile statului trebuie să-și facă treaba.


4 comments
  1. Domnule ministru, intelegem ce nu puteti sa faceti. Nu intelegem insa de ce nu puteti sa trimiteti un control sa verifice pentru ce,in conditiile in care acest individ nu a mai trecut pe la scoala din noiembrie, si si-a primit, bine-mersi, salariile in lunile decembrie, ianuarie si februarie. Toleranta UPB/UPT este revoltatoare!

  2. Nu ministrul verifica aplicarea si respectarea legii in universitate? Pai atunci cine, pitpalacul de pe gard? Ministrul poate numi comisii de control care sa verifice activitatea din toate instituțiile din sistem! Ministrul educației nu este un papagal politic, este cel ce ridica sau ingroapa sistemul educațional! Am avut destui gropari, macar actualul ministru sa nu fie din aceeași tagma!

  3. N-are el de-a face cu astea, cum n-a avut de-a face cu plagiatele politicienilor girate de UBB.

    Un om cinstit. Cine-o mai crede și pe asta? Și el vrea reformă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Alianței organizațiilor de studenți, despre limitarea reducerilor la transport din OUG „trenuleț”: Am transmis că discuțiile ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor / Guvernul a aplicat măsuri în toate părțile, ca să supere în mod egal

Liderul Alianței Naționale a Organizațiilor de Studenți (ANOSR), Sergiu Covaci, a spus că discuțiile legate de limitarea transportului studenților ar trebui să aibă loc pentru anul universitar următor, iar modificările…
Vezi articolul

OFICIAL Criteriile de acordare a burselor pentru studenți, publicate în Monitorul Oficial / Cuantumul bursei de studiu pentru licență didactică cu dublă specializare este egal cu salariul net al unui profesor debutant, aflat în plată la data de 1 octombrie a fiecărui an – anul acesta este 3158 de lei

Ordinul privind criteriile de acordare a burselor studenților a fost publicat în Monitorul Oficial, marți, 10 octombrie. Apar câteva completări față de proiectul de ordin. De exemplu, se specifică faptul…
Vezi articolul