Prima dezbatere națională despre planurile-cadru de liceu propuse în dezbatere a avut loc în format fizic, la Politehnica București – marți, 11 februarie, de la ora 16:00. Din primele imagini sala este plină cu profesori și persoane interesate să participe la dezbatere.
- UPDATE Evenimentul s-a încheiat în jurul orei 19:00.
Evenimentul a fost transmis live VIDEO pe pagina de facebook a Ministerului Educației și Cercetării, iar numele dezbaterii afișat la prezidiu este „Perspective noi în educație”.
Au fost prezenți la dezbatere, din relatarea reporterului Edupedu.ro aflat în sală, secretarii de stat din MEC Sorin Ion, Bogdan Cristescu, Florian Lixandru, Zoltan Kallos, șeful direcției Curriculum, Gabriel Vrînceanu, directorul de cabinet al ministrului, Răzvan V. Mustață.
Transmisiunea este realizată de Euronews Romania, televiziune deținută de Universitatea Politehnica București.
Din dezbatere:
Declarațiile principale:
Elena Ștefan – purtător de cuvânt al ISMB, moderator:
Planurile-cadru trebuie să răspundă nu doar provocărilor prezentului, ci și cerințelor unei societăți în continuă schimbare. De aceea, dialogul deschis, argumentele bine fundamentate și consultarea sunt esențiale în acest proces. În următoarele ore ne propunem să analizăm și să contribuim cu responsabilitate și viziune la un subiect de maximă importanță pentru viitorul educației din România. Pentru aceasta, îl avem alături de noi pe domnul ministru al educației, profesor universitar doctor, psiholog Daniel David. Alături de domnia sa participă secretar de stat, director de departamente și consilieri din Ministerul Educației și Cercetării.
De asemenea, avem onoarea să salutăm prezența reprezentanților celor două camere parlamentare, Centrului Național al de Politici I Evaluare în Educație, Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic, Inspectoratului Școlar al Municipiului București, precum și inspectori și reprezentanți din județele Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, Prahova, Călăraș, Argeș, Teleorman, Buzău, Ialomița, Brăila, Tulcea și Constanța, reprezentanți ai elevilor, părinților și federațiilor sindicale, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ preuniversitar și superior, reprezentanți ai societății civile și organizațiilor nonguvernamentale.
Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica
Vă mulțumim foarte mult domnule ministru și inspectoratului că au ales Politehnia ca și gazdă a acestei prime dezbateri. Este onorant pentru noi. Încă o dată vă mulțumim foarte mult. Ne bucurăm că această dezbatere, în primul rând, e foarte important că această dezatere se întâmplă, este extrem de important pentru sistemul de învățământ. E important faptul că ministerul are deschiderea necesară unui dialog care, mă rog, e în limitele normalului și am apreciat acest lucru și încă o dată vă spun suntem bucuroși că cea mai mare universitate de tehnologie din această parte a lumii găzduiește această prim eveniment.
Daniel David, ministrul Educației și Cercetării
Mă bucur că suntem aici, oameni cred cu perspective diferite asupra sistemului de educație și cred că cu perspective diferite asupra proiectelor pe care le-am pus în dezbatere. Unii mai cerebrali, alții mai emoționali, ca să spun așa. Dar cred că cu toții avem un scop și scopul acela este să avem grijă ca educația să nu devină un risc pentru națiune, ci să devină o oportunitate. De aceea suntem aici. Ca să fiu cinstit, nu m-am simțit foarte confortabil că la început de mandat trebuie să încep cu discuția despre planurile-cadru. Toată lumea știe că e moment de scandal. Pe de altă parte, ca ministru, sunt responsabil de acest domeniu și deși, repet, n-am fost bucuros absolut deloc, presiunea curiculară cu toți o știm – avem anuale din 2004, conținuturi din 2004, ultimul tren ar fi fost 2021, atunci trebuia să facem acest lucru.
Doi, presiunea legală. Legea ne obligă să regândim planurile-cadru și în conexiune cu bacalaureatul și cu alte modificări care au apărut acolo. Trei poate spun ceva dur, dar știm cu toții oarecum că este măcar un dram de adevăr – chiar și cei care nu sunt de acord cu lucrurile pe care le prezint – să nu ne transformăm copiii în hamali care să poarte cursuri peste cursuri, ore peste ore an de an. Discipline peste discipline. E foarte important și acesta este un argument pentru mine moral, psihologic. Și trei, un argument mai grav. Cu toții știm că zona de alfabetizare științifică nu arată bine în țară. Tot știam de PISA, știam de TIMSS, adică clasele a VIII-a, 15 ani. Avem deja rezultate la liceu care arată mai rău decât ce se întâmplă acolo. De aceea, să știți că eu m-am gândit de multe ori până când am spus că nu-i prea ușor când un ministru vorbește de risc de securitate națională pentru un domeniu, e o chestie importantă. Am stat și m-am gândit mult dacă să spun asta în spațiul public. Dar când am văzut ultimele analize legate de numerația, literația la nivel de liceu, când am văzut competențele adulților, este un risc de securitate națională. Nu mai putem continua așa!
Noi am venit cu niște propuneri, n-am avut pretenția și din momentul când am prezentat în spațiul public a spus foarte clar că nu am pretenția că trebuie să rămână așa cum au fost propuse. Asta e o variantă la care ne-am gândit, o variantă în care am încercat să găsim un echilibru între științe, religie, identitate națională, abilități pentru viață. Lucru complicat – e foarte greu să ții echilibru în aceste între aceste zone și spuneam că prin dezbateri sper să ajungem la o variantă și numai în această formă am să-i dau drumul dacă este o variantă larg îmbrățișată de sistem. Eu am spus că este în primul rând pentru elevi, dar este în același timp și pentru profesori, fiindcă n-ai cum să faci școală fără profesori și în același timp pentru părinți și societate. De aceea, în aceste zile de dezbatere am învățat multe lucruri. Am aflat despre problemele în zona soci-umană, pe filiera tehnologică, am aflat despre respectiva istoricilor legată de studiul istoriei. Sunt probleme reale, dar atitudinea trebuie să fie una de a veni, a definit problema, a propune soluții, iar ministerul, așa cum s-a angajat, va veni cu modele care funcționează mai bine. Problema nu este legată de numărul de ore.
Dați-mi modele bune și adăugăm câte ore trebuie că acel model să funcționeze, dar avem nevoie de alte modele. Când știu cât de prost me lucrurile și aud că nu trebuie să schimbăm, nu modificăm, nu este în regulă. Așa că sper ca și după această dezbatere să veniți cu noi idei. Am învățat multe lucruri în aceste 10 zile, cu noi idei, noi propuneri, fiindcă în final repet ce am spus înainte, este foarte important ca educația să nu devină un risc pentru națiune, ci o oportunitate pentru copii și țară. Dați-mi acest lucru și o să avem planuri cadru bune.
Articol în curs de actualizare.
- În cadrul sesiunii de întrebări și răspunsuri, participanții din sală vor putea să adreseze întrebări sau să-și exprime puncte de vedere la microfon, în limita unei expuneri de 2 minute, urmată de răspuns în limita a 3 minute. De asemenea, după caz, vor fi preluate întrebări de pe Facebook și grupul de Whatsapp dedicat.
1 comment
Nu înțeleg de ce trebuie făcute reforme de dragul reformei în sine. Există deja, în învățământul liceal posibilitatea de a alege între diferite “specializari”: matematica-informatica, științele naturii, filologie – istorie etc. etc. Alături de disciplinele principale, TREBUIE să fie prezente toate celelalte discipline de cultură generală (că asta este liceul, locul unde se dobândește cultură generală). Fac o paranteză, în care apreciez maturitatea, echilibrul, inteligenta și spiritul critic ale elevei care a trimis scrisoarea deschisa d-lui ministru al educației. Pentru a nu suprasolicita elevii, se poate ajusta numărul de ore la fiecare disciplină în parte (în funcție de profil). Se pot introduce ca OPTIONALE: educație artistică (muzică, arte vizuale etc). Unde trebuie făcută reformă este la curriculum, la conținutul manualelor, la LEGAREA DE PRACTICĂ a tuturor disciplinelor și mai ales la PREGĂTIREA PROFESORILOR, care trebuie să fie impecabilă (e o idee bună să existe instituții de învățământ superior care să-l pregătească pe tânăr să fie profesor). Sunt multe de spus, dar acestea ar fi ideile principale.