În liceu se face mai multă religie decât istorie și geografie, iar în Europa asta nu s-a mai întâmplat din feudalism, atrag atenția reprezentanții Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În prima dezbatere națională în format fizic pe proiectele de planuri-cadru de liceu 2025, organizată la București de Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB), Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și Universitatea Politehnica (UNSTPB), președintele FSLI Sector 1, Sorin Dragne, a spus că mai multe ore de religie în ciclul liceal decât de istorie și geografie nu au existat în Europa „de când erau arși pe rug cei care aveau curajul să spună că Pământul nu este în centrul universului și că se învârte în jurul Soarelui”.
„Am fost mereu printre acei profesori care au susținut necesitatea unei ore de religie pentru toți elevii acestei patrii, oră de istorie a religiilor, însă să constatăm că în ciclul liceal se face mai multă religie decât istorie și geografie, în această țară, în Europa asta nu s-a mai întâmplat din feudalism, de când erau arși pe rug cei care aveau curajul să spună că Pământul nu este în centrul universului și că se învârte în jurul Soarelui și aveau dreptate”, a declarat Dragne, într-un schimb de replici cu secretarul de stat Bogdan Cristescu.
Iar reprezentantul organizației profesorilor a continuat în intervenția de la dezbaterea de marți seară: „Acum este foarte posibil ca cei care vă spun că e nevoie de ore de istorie și geografie în trunchiul comun la toate clasele din ciclul liceal să aibă dreptate”. Dragne a acuzat totodată că sindicatele din educație nu au fost consultate pentru actualele proiecte de planuri-cadru pentru elevii care intră la liceu din 2026, puse în consultare de MEC până pe 6 martie 2025.
Remarcile legate de numărul de ore de religie propuse pentru liceu din 2026 vin după ce Edupedu.ro a arătat într-o analiză că disciplina Religie are prevăzute 142 de ore în trunchiul-comun al disciplinelor de liceu, potrivit proiectului de planuri-cadru pus în transparență de Ministerul Educației și Cercetării. Numărul de ore propus pentru această materie, pentru care Legea include prevederi speciale și la care elevii au posibilitatea să nu participe, este de două ori mai mare decât cel al unor materii care au rămas în trunchiul comun doar pentru o parte din studiile liceale, precum Istoria, Chimia, Fizica, Biologia sau Geografia.
„Tinerii aceștia trebuie să învețe istoria neamului și a poporului român atunci când se duc la vot, pentru că altfel vine cineva cine spune că leagă Marea Caspică de Marea Neagră, face și pistă de trotinete să vină chinezii cu marfa în Mediterană și noi îl votăm, crezând că e efectiv e posibil”, a mai spus liderul sindical, referindu-se indirect la candidatul pro-rus la președinție Călin Georgescu, care a avansat recent ideea unor mega-conducte de apă intercontinentale. „Și să nu-mi pună cineva etichetă naționalistă sau suveranistă pe aceste vorbe, că nu mă cunoaște. (…) Istoria și geografia să rămână pe loc”, a punctat Sorin Dragne.
Noi am făcut o propunere, asta nu înseamnă că propunerea noastră este bună, vă așteptăm cu o propunere mai bună, dar pe de cealaltă parte, dacă cineva încearcă să provoace, nu cred că sunt profesori care vor să spună jumătăți de adevăruri din dorința de a provoca”, a spus secretarul de stat Bogdan Cristescu, subliniind că pe propunerile de planuri-cadru profesorii vor putea propune ore de istorie diferențiate, „adaptate”, în curriculum la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ), față de abordarea actuală cu obligativitate pentru aceeași disciplină de sine stătătoare.
Declarațiile integrale ale lui profesorului de educație fizică Sorin Dragne, președinte fsli Sector 1, București:
- „Pentru prima dată microfonul ajunge în această seară la sindicate după ce sala este aproape jumătate goală. Mulțumim pentru această precizare pe care ați făcut-o acum chiar înainte de prima intervenție a unui reprezentant din partea sindicatelor că fără echivoc trebuie să afirmăm lucrul acesta să-l audă și presa care a pus întrebări în toată această perioadă – unde au fost sindicatele în această perioadă legat de planurile-cadru.
- Până acum nu a existat nicio consultare pe aceste forme pe care le vedem acum în dezbatere, aflăm că nici din partea elevilor, doar niște ONG-uri au participat în calitate de consultanți ai ministerului Educației la aceste forme. Și noi sindicatele avem dezbateri în această perioadă, vom aduce propuneri și cu siguranță ele vor fi luate în considerare pentru că propunerile din partea profesorilor care vin prin sindicate de bună seamă trebuie luate în considerare, pentru că altfel înseamnă că am condamnat la moarte dialogul social. Acest lucru este fără doar și poate de rezolvat.
- Ceea ce vă spun eu acum în această seară vine din partea colegilor noștri. Voi respecta ceea ce ne-a spus domnul Gabi Vrînceanu și mai devreme, să nu ne referim la noi personal adică la specialitatea noastră și de aceea n-o să vă repet că e nevoie de ore suplimentare în trunchiul comun de educație fizică, nu de educație sportivă, e o mare diferență. Un copil poate să joace baschet și fotbal oriunde, dar la educație fizică trebuie să vină acei copii pe care în ultimii 30 de ani i-am împins ca sistem de organizare și baze materiale să se scutească de la ore. Și nu dați vina doar pe profesorii de educație fizică, voi, ca societate.
- Aveți ocazia să intrați în istorie ca reformatori ai sistemului de învățământ inclusiv prin planurile cadru pentru că n-ar fi corect să nu recunoaștem că formele pe care le propuneți au și aspecte pozitive. S-ar răsuci în mormânt personajul meu favorit al lui Sebastian, profesorul Miroiu, dacă aș avea ceva împotrivă orei de astronomie fie și ca opțional la ciclul liceal dar, dragii mei, toți cei care sunteți aici în țară, nu doar în sală, fără istorie și fără geografie și chiar fără latină, cu diminuarea orelor de limba și literatura română, veți intra în istorie ca cei care dați asta startul pentru pierderea identității naționale.
- Acum vreo 300 de ani ne spunea Cantemir că principalele calități ale celor care locuiesc pe aici și se numesc români sunt că suntem ortodocși și ospitalieri, i-am primit pe toți și integrăm cu toate eforturile indiferent de etnie indiferent de particularitățile culturale. (…) Într-o perioadă în care se vorbește asiduu de gurile Dunării, de granițele NATO din 1997, elevii noștri să termine cu istoria și geografia la 16 ani mi se pare un atentat la viitorul acestei nații. Tinerii aceștia trebuie să învețe istoria neamului și a poporului român atunci când se duc la vot, pentru că altfel vine cineva cine spune că leagă Marea Caspică de Marea Neagră, face și pistă de trotinete să vină chinezii cu marfa în Mediterană și noi îl votăm, crezând că e efectiv e posibil. Și să nu-mi pună cineva etichetă naționalistă sau suveranistă pe aceste vorbe, că nu mă cunoaște. (…) Istoria și geografia să rămână pe loc.
- Am fost mereu printre acei profesori care au susținut necesitatea unei ore de religie pentru toți elevii acestei patrii, de istorie a religiilor, însă să constatăm că în ciclul liceal se face mai multă religie decât istorie și geografie în această țară, în Europa asta nu s-a mai întâmplat din feudalism, de când erau arși pe rug cei care aveau curajul să spună că Pământul nu este în centrul universului și că se învârte în jurul Soarelui și aveau dreptate. Acum este foarte posibil ca cei care vă spun că e nevoie de ore de istorie și geografie în trunchiul comun la toate clasele din ciclul liceal să aibă dreptate”.
52 comments
Într-un oraş din Maramureş un tânăr a vrut să renunțe la ora de religie. Ce presiuni au urmat din partea tuturor profesorilor, ce şantaj emoțional, ce motive ridicole (ai şi tu o medie de 10 asigurată).
Din păcate, în peste 90% din cazuri, predarea religiei în România nu aduce un plus de credință sau moralitate elevilor participanți.
Este simplu. Cu ajutorul ei se manevrează masele și la vot…evident în numele Domnului…
Avem doar o oră de religie pe săptămână, aceasta find destul de uşuară. Ne îmbogățim cultura generală. Şi ne ajută să ne ridicăm media finală.
religia 1h/săptămână încurcă istoria, geografia și alte 10 discipline. Propun sa primească câte 5 min de fiecare.. asa poate se rezolva aceasta problema.
Cred ca în învățământ vor rămâne doar oamenii partidului și aceia nici măcar orele acelea puține nu le vor face pentru ca ei chiar dacă se dificultăți,chiar dacă nu se duc,tot sunt plătiți.
Domnul profesor are nevoie el insusi de niste lectii de istorie a religiilor. Sa asociezi ortodoxia cu arderea pe rug e un indiciu care arata ca ai absolvit facultatea, cand insa se preda Ateism științific. Cateva lectii de istorie, de data asta, ar fi necesare si celor care asocieaza Religia cu Evul Mediu, intr-un mod denigrator (zic ei), parand ca nu inteleg nici Religia, nici Evul Mediu.
Altfel, domnule profesor, cum era vechiul ala proverb? Divide et impera?
Ce ai inteles maica din text??
Citește programa școlară.
pt confesiunea ortodoxă Are capitole de istoria religiilor la toate clasele. 9-12.
Cls 9 a
Religii politeiste
Cls 10
Religii orientale
Cls 11
Religii monoteiste
Cls 12
Confesiunile creștine
Poate ar trebui sa încetați cu dezinformarea si cu trolatul inutil.
Se ridică din nou la suprafață zoaiele pseudointelectualitatii românești care susțin un lider de sindicat cu simpatii sau chiar membru de partid ce foloseste in mod abuziv funcția pt a lansa atacuri inutile la adresa colegilor de cancelarie.
Solicit FSLI București demiterea acestuia pt comportament incompatibil cu prevederile statutare ale liderului de sindicat.
De fapt, religia nu este opțională (cum eronat m-am exprimat), este chiar facultativă!
Religia deja este opțională, de ce vă legați de această disciplină? Aveți nevoie de BOR (să aibă și ei ceva de pierdut = să se scoată ora de religie din programă) pentru a vă ține partea? Mă adresez exclusiv celor din sindicat, care-s “unși cu multe alifii”.
Avem nevoie de mai multe discipline opționale din aria opusă profilului în clasele XI-XII. În locul lor, trebuie să existe posibilitatea suplimentării (pe baza solicitărilor încă din clasa a X-a – pentru o bună organizare a normelor) orelor de profil.
Nu mă va convinge nimeni că un elev care nu are cultură generală la istorie, geografie și latină din clasele III-X… va înțelege în clasa a XII-a ce nu-l mai interesează. Oricum, se poate opta și pentru aceste discipline, deci nu-i ia nimeni dreptul de a învăța unui elev pasionat de istorie/latină/geografie. Dacă este la chimie-biologie, poate latina îi va fi de folos, dacă nu, de ce să o facă? Despre Imperiul Roman și proverbele latine învățăm deja în gimnaziu, când se formează cultura generală. Despre originea limbii române se învață în primul rând la limba română (așa este firesc și eu așa am prins), iar informațiile îi sunt suficiente elevului care nu devine filolog.
În alte țări există opționale din gimnaziu, noi ne chinuim să le normalizăm în ultimii doi ani de liceu, care… până de curând nici nu intrau la învățământ obligatoriu!
Argumentul analfabetismului funcțional nu “stă în picioare”, rezultatele de acum fiind urmarea sistemului de învățământ trecut sau existent, nicidecum… viitor!
nu e opțională deloc
Cunosc caz de elev care a fost retras de la ora de religie fără probleme: prima oară în ciclul primar, a doua oară – la altă școală – în ciclul gimnazial. În ambele cazuri, ora de religie era pusă ori prima, ori ultima în orar. Eu aș numi asta oră facultativă, că opțională înseamnă să alegi din cel puțin două variante (spre exemplu: religie ortodoxă sau catolică, dar ora rămâne în programă).
Cazurile nefericite sunt din vina conducerii/organizării școlii. Ora se consideră ca atare și cu 15-20 de elevi și încă nu am întâlnit profesor care să nu prefere o grupă restrânsă (mai ales la liceu).
Că pot exista orgolii, asta este cu totul altă poveste, nu abordăm cazuri particulare (care necesită mediere). Așa… poate exista o problemă și dacă alegi la Bacalaureat limba modernă 2 în loc de 1. Unii profesori de limbi străine (nu toți) o iau personal… Doar nu vom rezolva problema eliminând orele de limbi străine din programă! Putem însă să introducem posibilitatea de a alege mai multe ore la limba străină care ne interesează pentru viitor (în liceu, clasele XI-XII).
Religia – materie opțională. Două limbi străine la alegere.
Ore de informații juridice, financiare, timp liber, incluzând contactul cu băncile – ar fi o disciplină nouă – și desigur, ore de dirigenție cu clasa despre tinerețe, moralitate, societate cu tendințele actuale din tara, din Europa și din lume.
Ideea cu istoria-geografia comasate ar duce la un curs mai complet, care nu cred că specialiștii nu pot să-l facă atractiv și eficient într-un timp scurt. N-ar fi rău ca istoria-geografia sa trateze și elemente despre Europa și despre lume în general. Spor la treabă!
În Italia și În alte țări vest – europene se învață și sâmbătă ( in unele școli) !
Propun ca disciplinele opționale și religia , educația muzicală , educația tehnologică , unele discipline opționale să – și desfășoare activitatea în zilele de sâmbătă !
Nu se poate, sâmbăta deja se lucrează la matematică (meditații)! Nu toți elevii scapă de ea din clasa a XI-a! Sau… ar putea suplimenta orele de matematică pentru elevii profilului real (ca opțiune), iar așa ar fi mai convenabil și pentru familiile acelor elevi care deja învață sâmbăta. 😉
Probabil ca se învață dar cred ca cine vrea ore sâmbăta trebuie sa scoată niște bănuți din buzunar.La noi cred ca este singurul învățământ unde nu se plătesc bani multi din buzunarul propriu.In lăudata Franță sunt 4 zile gratis și o zi cu bani.Unii își țin copii acasă în acea zi.
Evul mediu!
Religia se face cu 2-3 elevi in clasa si la gimnaziu si la liceu.
Oare chiar nimeni din minister nu stie acest lucru??
E ok materia daca e facuta de cine trebuie nu de cucoane care au facut teologie-lb romana ca sa nu mai fie casnice,sa fie doamne,ca e usor…te imbraci in ie,le spui tampenii
Religia sa se studieze doar opțional, sau sa se facă cerere de a nu o studia deloc. Și asa nu fac nimic la ore, dar BOR???? Ei cred ca nimic nu misca fără aceasta ora.
religia in scoli este opțională, cine nu are copii in școală nu stie dar cine are știe
Este optionala anonim..dar esti umilit la sedinta de optiunea aleasa.
religia ar trebui făcută la biserică, sa fie profesori platiti de biserică ( au bani destui) care sa tina ore sâmbătă sau duminica cu cine vrea sa participe, asa numita,,școală de duminica”.
Altfel timp pierdut, copii îndobitociti, bani zvarliti.
Dar sigur, Maria Sa Patriarhia nu dorește asta ,iar politicienii care pupa mana popilor, nici atât.
Deci, rămâne cum am stabilit!
Religia trebuie scoasa din scoli ASAP!
E plina tara de biserici, cine doreste sa se duca acolo.
În Europa se fac chiar 2 ore de Religie, acolo unde se predă, spațiul german.
Nu mai transmiteți informații eronate, sunteți FSLI, îi reprezentați și pe profesorii de religie, contribuie și ei la sindicat, nu trebuie să aveți așa abordare diferențiată și lipsită de contribuția religiei la dezvoltarea personală a fiecărui elev.
De ce trebuie să vă legați de Religie, de ce atacați mereu această disciplină?
Ar trebui să știți că programa la Religie are și teme despre istoria neamului și istorie universală, sigur că aceste ore nu pot înlocui disciplina Istorie, dar încercați să argumentați necesitatea disciplinei Istorie fără să atacați alte discipline.
Hai nene profesor, religia nu e o disciplină (doar n-o să-i spui ”știință”) e o găselniță vârâtă in școli să captureze prostimea ca viitori plătitori de bani grei la biserici. Cum se numește șpaga asta, ”cultul”, ”zeciuiala”?
Ce aduce nou aceasta materie de are nevoie de 12 ani de studiu?? Nici nu mai vorbesc de doamnele profesoare, marea majoritate preotese plictisite puse cu pile!
Citind comentariile imi dau seama ca ori marea majoritate nu are copii, ori n-a trecut prin scoala si traiesc inca evul mediu!
Religia poate fi inclusa in gimnaziu ca istoria religiilor. Un an ii ajunge sa cuprinda tot! Si ne mai lasati cu balciul si magnificul BOR care isi baga coada aia colorata unde nu are ce cauta!
Datorită liderilor de sindicat, gălăgioși, găunoși, îmbuibați cu salarii de prinți din cotizații, disprețuitori, lingăi, reduși mintali, ratați în chemarea lor de a îndruma tinerii spre valori reale, nu gunoaie inchipuite sau aduse de afară, m-am retras din sindicat(o capușă pentru sistemul de învățământ).Am constatat că după 15 ani de cotizație la sindicat s-a făcut o mare grevă, după care ne-au promis marea cu sarea și noi am rămas tot cu promisiuni de la lideri de sindicat că se va rezolva! Așa că nea casă, mare lider de sindicat sa ne lase cu populismul lui de 2 bani și sa nu mai bage vrajba în cancelarie și mai bine sa se uite în ograda lui(românii sunt pe ultimul loc in Europa la sport,, oare de ce??? ei, profii de sport nu au nici o vină- hai sa ne scutească).
Domnul lider de sindicat își trădează menirea. Nu înțeleg cum crede dânsul că denunțând “prea multele ore de religie” din școală se pot rezolva problemele grave ale învățământului. Până acum nu am auzit să fi fost acuzată nicio materie că are prea multe ore. Doar religia e piatra de poticneală pentru unii. Dar sa nu ne mirăm. Trebuia să ne așteptăm la asta. Diavolul nu face biserici. În plus Domnul lider se mai implică și politic atacând un candidat la președinție și pe cei care ar avea încredere în el. Păcat că se pretează la astfel de lucruri. Nu ne reprezintă.
ei,se face….se pierde vremea…elevii stau cu capul pe banca sau își fac lecțiile…părinții n au nicio reacție….a mai fost o perioadă când celor de religie le a dârdâit nasul că nu își dăduseră părinții acordul și nu le ieșeau orele …dar ne încăpățânăm sa mergem înainte cu orele astea rudimentare de religie unde nu facem istoria religiilor ci îndobitocim copiii…
Liderii de sindicat apără toți angajații și toți membrii de sindicat, într-o lume normală! Rușine să le fie ,încasatorilor de cotizații, care iau banii tuturor, inclusiv profesorilor de religie!! Edupedu sunteți ff obiectivi! Al treilea articol anti-religie, într-o săptămână!
Subscriu!
Aveți dreptate! Nu sunt în stare să aducă argumente pro pentru disciplinele respective și atacă alți colegi! Sa le fie rușine! Ar trebui ca prof. de religie sa se mobilizeze și să nu le mai plătească cotizația către sindicat ! Religia face diferența dintre OM și animal, care e ghidat de instinct. In acest individ a vorbit institutul de supraviețuire.
” Religia face diferența dintre OM și animal ”
adică dacă eu nu mă imbăt cu apa chioară numită religie, mă numești tu ca fiind ”animal”? Du-te tu nene in pădure, cu limbajul silvic tău cu tot
Aici se vede adevarata fata a crestinului! Esti animal daca nu esti cu ei! Bine ca a inviat Hristos ca se rostogolea in cavou la ce adepti are!
subscriu.
In momentul de față se fac 3 ore de istorie. Diferită.
Istoria românilor, istoria evreilor si istoria comunismului.
Nu din cauza religiei se scoate istoria si geografia ci a disciplinelor noi impuse de curând prin lege.
Daca incultura a ajuns sa vorbească de la nivelul sindicatului, blocat in mentalitate de evul mediu, e destul de grav.
Religia predată azi încurajează cultura europeană si toleranța, incluziunea si cercetarea de sine.
Domnul lider in loc sa se lupte cu nedreptățile alege populismul deșănțat si anume să învrăjbească profesorii între ei, fără să le explice că de fapt liderii de sindicat au LIPSIT până acum din spațiul public așteptând ca de obicei scandalul public.
Cu ocazia asta profesorii își vor da seama, din nou ,de tacticile dușmănoase prin care sindicatul nu rezolvă de fapt niciodată nimic ci doar crează impresia că face ceva.
Religia este o disciplină irelevantă secolului XXI.
Lasă, că nivelează spiritualitatile orientale pe toți acum din analfabetism religios. Acestia nici nu știu cum îmbrățișează draci făcând yoga, reiki și alte indraciri. Dumnezeu e singura salvare pt acest neam!
Dacă ar fi irelevantă, nu ar opta elevii și părinții pentru ea. Dumnezeu a fost, este și va fi până la sfârșitul veacurilor.
Religia predată astăzi încurajează cultura europeana, toleranta, incluziunea…??
Ha, ha!! Ce vorbești? Nici pe departe!! A rămas aceeași ora de indoctrinare, cu niște povesti fără nicio legătură cu realitatea, care nu reușește sa le insufle măcar o bruma de norme morale.
Nu am auzit în schimb pe.nimeni sa propună, la liceu măcar, studiul istoriei religiilor, evident predate nu de tata popa.
Foarte adevărat. Religia ar trebui sa se faca cu acordul scris al parintilor. Dacă sunt de altă religie pot face cerere de retragere si nu mai se duce la ora. In plus orele de religie sunt predate in marea majoritate de preoti. De ce? Pe noi profesorii nu ne lasa sa mai fim angajați la stat la un alt serviciu. Propun sa se faca religia numai la cerere daca este solicitată.
Religia este o disciplină foarte importantă, are un rol benefic în educația adolescenților din toate punctele de vedere. Bunul Dumnezeu să ne apere de toți semenii, care favorizează ateismul!
Doamne ajuta!
Sunt elevi care iubesc aceasta disciplina, se implica în activități, participa la concursuri și olimpiade.
” Religia face diferența dintre OM și animal ”
adică dacă eu nu mă imbăt cu apa chioară numită religie, mă numești tu ca fiind ”animal”? Du-te tu nene in pădure, cu limbajul silvic tău cu tot
Religia se practica prin fapte, prin ajutorarea semenilor și iubire. Nu este nevoie de forme fara fond, de teorie goala. La liceu elevii sunt mari, au peste 15 ani, daca vor biserica pot sa mearga la slujbe, dar sa faci ca materie in toti anii de studii este doar o umplutura buna doar pentru cei care predau asa ceva.
Elevii mari au nevoie de intelegerea lumii si de dezvoltare personala, nu de doctrine!
Hai să nu ne mai dăm după boscheți, e inutilă și vine în contradicție cu restul! Eu nu-i văd rostul în școală deloc! Există posibilitatea să ne rugăm la biserică, acasă, etc. Religia și alte discipline ocupă timpul în locul altora importante.
Și Erdogan in Turcia a reînființat școlile religioase.Rezultatul – analfabeți pe bandă rulantă- niciunul nu a luat bacalaureatul. Toți elevii iau 10 la religie dar nu merg la biserica. Dacă îl întrebi pe un adolescent semnificația botezului habar nu are dupa atâția ani de ” religie”.
”Lupeanu …Dumnezeu să ne apere de toți semenii, care favorizează ateismul!
”
Ba ferească-ne … știința și natura de indoctrinați de ev mediu așa cum te mainifești mătăluță. Un alt indoctrinat spunea mei sus de legătura dintre regile, toleranță și incluziune. Tu, pe dos.
Se pare că vă scuipați unul pe celălalt in bâlbele pe care le formulați aici cu vervoare
Asa se și face din 2010 când a fost referendum pe tara pt ora de religie, când peste 90 % dintre părinți au cerut ora de religie. E singura disciplina școlară cu consultarea parintilor prin referendum, făcut tot din cauza unor voci contra.
pai fix așa se face.Ma mir că nici măcar “voi profesorii’ nu cunoașteți aceste lucruri elementare.Mi-e frica să mă gândesc cum se face școală acolo unde profesorii nu au habar de lucruri elementare.
Bun venit in secolul 21.
Chiar așa se face.
Cu cererea părinților.
E singura care are nevoie de cererea părinților pt a putea fi predată.