Daniel David, actual ministru al Educației și Cercetării a primit aviz favorabil cu majoritatea voturilor, în comisiile de învățământ reunite ale celor două camere ale Parlamentului, scrie Agerpres. „Nu este doar un program de austeritate, este efectiv primul program de guvernare între austeritate și criză”, a afirmat Daniel David la audieri. El va continua mandatul în Guvernul Ilie Bolojan care urmează să primească votul de încredere în Parlament, luni după-amiază.
- Cabinetul Bolojan se va prezenta azi în Parlament cu programul de guvernare. Vezi aici propunerile din Educație din programul de guvernare
Daniel David, actual ministru al Educației și Cercetării, a primit votul favorabil, în comisiile de învățământ reunite ale celor două camere ale Parlamentului, cu majoritate de voturi. El a fost audiat luni, 23 iunie, și a răspuns întrebărilor membrilor celor două comisii.
„Nu este doar un program de austeritate, este efectiv primul program de guvernare între austeritate și criză”, a afirmat Daniel David la audieri, potrivit Agerpres.
El a spus că acest program are două componente: politic-educațională și politic-fiscală.
Potrivit lui Daniel David, viziunea în zona de învățământ preuniversitar este formarea de „buni specialiști, buni cetățeni și oameni cu o bună calitate a vieții”.
„Trebuie să regândim curriculumul. Aici mă refer la planurile cadru, la programe, la elementele asociate – manuale și formarea profesorilor pentru a implementa acel curriculum. Suntem în procesul adoptării noului curriculum pentru învățământul liceal. O variantă standard a fost deja adoptată și este în consultare publică o variantă pe care vrem să o pilotăm sistemic”, a precizat David.
El a menționat că, dincolo de componenta de proces educațional, nu se poate avea un rezultat bun fără infrastructura educațională adecvată, menționând că aceasta depinde direct de autoritățile locale, dar și Ministerul Educației se poate implica în dezvoltarea laboratoarelor, a învățământului dual.
Daniel David a amintit și de regândirea statutului profesorilor, începând cu modul de pregătire în universități, intrarea în sistem – „titularizarea să devină mai puternică și mai pragmatică’, asigurarea dezvoltării și evoluția în carieră, precum și creșterea salariilor”.
„Avem nevoie de o creștere a salariilor, lucru care a fost deja angajat după greva din 2023 și probabil că se va materializa când vom lucra la legea salarizării unitare”, a spus David, potrivt Agerpres.
David a dat asigurări că va întări programul de școli pilot, astfel încât să fie testate diverse inovații.
După ce toate audierile miniștrilor din cabinetul Bolojan se vor termina în această după amiază, când va avea loc ședința plenului reunit pentru dezbatere și vot.
După vot, luni seara târziu premierul și miniștrii urmează să depună jurământul de învestitură la Cotroceni.
Printre propunerile guvernului Bolojan sunt: Școală de la 8 la 17, pilotarea și generalizarea orarului extins pentru elevi, profesorii vor avea o creștere a normei didactice, diferențiat în funcție de mediul de lucru și ciclul de educație, iar bursele vor fi „redimensionate”.
Despre Daniel David
În cele 6 luni de când a fost numit ministru, Daniel David a schimbat planurile-cadru de liceu din România, pentru prima dată în ultimii 20 de ani.
Daniel David este rector aflat la al doilea mandat de conducere a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, unde din 2007 este profesor de științe cognitive clinice. Universitatea pe care o conduce este prima din România atât în clasamentele internaționale în care universitățile noastre apar, cât și în metarankingul făcut anual de Ministerul Educației. David este rector din 2020, mandat preluat de la cel care a cumulat și șefia UBB, și funcția de președinte al Academiei Române, Ioan Aurel Pop. Din 2022, Daniel David este membru corespondent al Academiei Române.
În 2005, a fost consilierul ministrului Educației Mircea Miclea, singurul ministru care a demisionat atunci când nu a primit 5% din PIB pentru educație, bugetul promis la preluarea mandatului.
În 2008-2014 a fost vicepreședintele Comisiei Prezidențiale pentru elaborarea și analiza politicilor în domeniile educației și cercetării, comisie condusă de Mircea Miclea în mandatul lui Traian Băsescu; diagnoza realizată de această comisie a stat la baza legii educației nr. 1/2011, cunoscută ca Legea Miclea-Funeriu. În 2008 a fost decorat cu Ordinul Național pentru Merit în Grad de Cavaler, de către președintele Traian Băsescu.
6 comments
Stimate domnule David,
va rog respectuos sa explicati de ce urati atat de mult preuniversitarul.
ce dezamăgire….și ce frumos vorbea dl David înainte să fie ministru….cât te schimba funcția…
Noi am fost mereu în criză, niciodată buget, niciodată oameni pricepuți la putere, niciodată oameni cu drag de învățătură sau măcar educați. Noi am avut parte de oameni ”instruiți” și mai nou de tupeiști grandomani și mitomani, de nu-ți mai vine să scoți nasul în lume de rușine de rușinea lor (pe care n-o au.)
Iar acum vine mincinosul ăsta, care acum o săptămână spunea că nu se pune problema să crească norma, să ne spună senin că va crește norma didactică, că vom mări efectivele la clase, că vom închide, practic, toate școlile din rural, și că vom sta cu elevi cu tot în școală zi-lumină, ce dacă nu avem unde și ce mânca, unde și cum și cu ce lucra, și că elevii depind de un transport în comun care nu e la cheremul școlii.
Grevă la toamnă, asta e singura certitudine.
Stimate Domnule Ministru,
pentru o țară în prag de criză dvs. ați semnat comasarea și marginalizarea disciplinelor economice și ați prioritizat psihologia, sociologia și filosofia?! Acestea vor face pe termen lung că tinerii absolvenți să creeze valoarea adăugată și să asigure progresul economic al țării?!
Deficitul uriaș al țării se va regla prin mărirea normei cadrelor didactice, prin neacordarea primei didactice, a tichetelor de vacanță?!
Pentru mine, personal, e dezamăgitor. Chiar aveam alte așteptări și de la dvs. și de la Dl Bolojan și de la Dl Președinte…
Pentru mine, ați pornit cu stângul, dar sper din suflet să îmi dați ocazia să spun că ați avut dreptate și eu nu
Care este viziunea dlui. ministru cu privire la agențiile care căpușează bugetul statului și se laudă ca se autofinanțează. Nu cred ca nu știe ca o universitate trebuie să plătească zeci de mii de euro pentru o evaluare făcută de o agenție guvernamentală. Cu atribuții în domeniul calității. Poate să ca facă o economie la buget dacă taie această conductă de sifonat banii de la buget?
motivația D-lui ministru și graba cu care a adoptat aceste planuri cadru a fost dorința de a asigura fluxul de studenți către facultățile de psihologie. Altfel eu nu îmi explic, dezvoltare personala în fiecare an de liceu obligatoriu, psihologie + sociologie în clasa a X-a…toate predate de absolvenții de psihologie…