Daniela Rus, prima femeie directoare a celui mai mare laborator de cercetare de la MIT: Previziunile apocaliptice privind pierderile de locuri de muncă din cauza AI sunt exagerate

1.104 vizualizări
Foto: danielarus.csail.mit.edu
“Previziunile apocaliptice privind pierderile de locuri de muncă din cauza AI sunt exagerate”, spune Daniela Rus, prima femeie care conduce laboratorul de Informatică și Inteligență Artificială al prestigiosului institut MIT. Într-un interviu acordat La Repubblica și preluat de Rador, clujeanca Daniela Rus, care din 2012 este directoarea celui mai mare laborator de cercetare de la Massachusetts Institute of Technology, declară că Inteligența Artificială (AI) “nu concurează cu oamenii în ceea ce privește percepția, raționamentul, comunicarea și creativitatea”.

Cercetătoare în robotică, Daniela Rus este directoarea laboratorului CSAIL – Computer Science and Artificial Intelligence Laboratory de la MIT. În anii ’80, Rus a emigrat din România, împreună cu familia, în Statele Unite, unde și-a dat doctoratul în computer science la Cornell University, potrivit TVR.

Reporter La Repubblica: D-nă profesor, care sunt obiectivele CSAIL?
Daniela Rus: De când a fost înfiinţat în 1963, Laboratorul a experimentat noile cuceriri ale informaticii pentru a îmbunătăți modul în care oamenii lucrează, se joacă și studiază. Dacă v-ați conectat computerul la o rețea Ethernet, dacă ați citit e-mailuri sau dacă ați făcut cumpărături online în siguranță, atunci şi voi ați beneficiat de activitatea cercetătorilor noștri. Astăzi lucrăm la sute de proiecte diferite: de la aplicarea informaticii la diagnosticarea și tratarea bolilor, la construirea roboților care ne pot ajuta în viața de zi cu zi, la realizarea unor “superputeri”, cum ar fi potenţarea vederii cu ajutorul computerelor.

Reporter La Repubblica: Vă ocupaţi şi de inteligența artificială, care suscită multe temeri.
Daniela Rus: Sunt convinsă că toată lumea va beneficia de AI, de învățarea automată și de roboți. Dar este important să înțelegem aceste temeri și să-i liniștim pe oameni: AI este pur și simplu un instrument, nici bun, nici rău, depinde de felul în care este utilizată. Și eu cred că poate fi folosită pentru atingerea unor obiective incredibile:

  • reducerea sau eliminarea totală a accidentelor de mașină,
  • păstrarea în siguranță a informațiilor personale, de asemenea, poate permite celor care lucrează să se concentreze asupra obiectivelor mari, care necesită gândire critică și strategie, lăsând celelalte activităţi pe ‘mâinile’ mașinilor.

Reporter La Repubblica: Însă oamenii nu-şi vor pierde locurile de muncă?
Daniela Rus: Previziunile apocaliptice privind pierderile de locuri de muncă din cauza AI sunt exagerate. În ciuda progresului, AI nu concurează cu oamenii în ceea ce privește percepția, raționamentul, comunicarea și creativitatea.

Înțeleg totuși că există îngrijorarea că automatizarea va muta locurile de muncă. Dar s-a întâmplat și în trecut: în 1900, în SUA, agricultura a absorbit 40% din forța de muncă, astăzi, 2 la sută. Însă mai există şi cealaltă faţetă a medaliei: nimeni nu și-ar fi imaginat că explozia informaticii din anii 1990 și 2000 ar fi generat zeci de profesii noi, de la managerii de social media, la dezvoltatorii de aplicații”.

Reporter La Repubblica: La CSAIL studiați și mașini care se conduc singure. Reprezintă viitorul în materie?
Daniela Rus: Va mai dura ceva timp până când vom obține o autonomie reală, în orice condiție. Printre motive: dificultatea de a utiliza camerele de luat vederi și senzorii atunci când plouă sau ninge. În schimb, obiectivul vehiculelor fără pilot din zonele cu viteză limitată, cu puțin trafic și puțini pietoni, cum ar fi campusurile universitare, este mult mai la îndemână. Cu toate acestea, tehnologia poate fi foarte utilă chiar și atunci când la volan se află o persoană. Am efectuat o serie de cercetări cu Toyota Research Institute pentru a preveni erorile omului de la volan, care, de exemplu, s-ar putea să nu vadă o altă mașină în ‘unghiul mort’ al oglinzii: în acest caz, senzorii avertizează și evită accidentul“.

Reporter La Repubblica: Profesoară, născută în România dintr-un tată informatician și o mamă fizician, a urcat în topul cercetărilor din SUA devenind prima femeie aflată la conducerea unuia dintre cele mai prestigioase laboratoare ale MIT. Cu toate acestea sunt încă foarte puține fetele atrase de electronică și software. Cum poate fi depășită această ‘diferență de gen’?
Daniela Rus: La întrebarea: ce vrei să faci atunci când vei fi mare?, mi-ar plăcea ca băieții și fetele să răspundă în același mod: astronaut, climatolog, specialist în neuroștiințe, informatician. Însă pentru a ajunge aici, trebuie să-i educăm pe toți în acelaşi mod, băieţi şi fete deopotrivă, despre oportunitățile pe care le oferă aceste sectoare și să le oferim tuturor aceeași șansă de a reuşi.

Reporter La Repubblica: Şi dvs ce vreţi să faceţi când veţi creşte?
Daniela Rus: Să demonstrez că mașinile pot ajuta oamenii, îmbunătățindu-le performanțele, atât fizic, cât și cognitiv. Dar despre asta voi vorbi în detaliu vineri, la Onlife.

Daniela Rus va fi prezentă la Institutul Politehnic din Milano, pentru ceremonia de deschidere a Onlife, evenimentul dedicat revoluției digitale şi organizat de cotidianul Repubblica.

Sursa: La Repubblica / Rador/ Traducerea: Cătălina Păunel

Sursa foto: danielarus.csail.mit.edu

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

După 19 ani, bursa „Bani de liceu” este desființată de noua lege a Educației și nu se mai acordă din acest an. Ministerul Educației anunță sec, pe site, că „programul a fost înlocuit cu forme de intervenție socială consolidată“, fără să spună care sunt acestea

Bursa „Bani de liceu” de 250 de lei pe lună nu există în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, ceea ce înseamnă că nu se mai acordă din anul școlar 2023-2024.…
Vezi articolul

Programul Masa caldă în realitate: criză de personal, dezinteres din partea ministerului, condiții greu de îndeplinit. Interviu cu Mircea Bertea, directorul Colegiului Pedagogic Cluj-Napoca, unde Masa caldă se aplică de 3 ani

Proiectul prin care se acordă o masă caldă de prânz elevilor se confruntă cu nenumărate probleme, susține într-un interviu pentru Edupedu.ro Mircea Bertea, directorul Colegiului Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Cluj-Napoca.…
Vezi articolul