De ce a fost eliminat numărul de 10 elevi pe clasă? Anisie: Am primit solicitarea de la directorii școlilor

16.356 de vizualizări
Foto: captură youtube.com / Peter Camiciottoli
Numărul maxim de 10 elevi pe clasă, prevăzut în două ordine de ministru comune, ambele abrogate de un al treilea aflat acum în vigoare, a fost eliminat din prevederile legale pentru desfășurarea examenlelor naționale și a ședințelor de pregătire la solicitarea directorilor din teritoriu, a declarat ministrul Educației, Monica Anisie, la Digi24.

Ministrul a explicat că în mediul rural sunt și săli de clasă mult mai mici și dacă ar fi fost 10 elevi în clasă, nu s-ar fi realizat distanțarea fizică obligatorie.

Anisie a mai spus că deja “școlile au luat măsurile necesare în așa fel încât dacă un copil dorește să vină la școală se poate să participe la aceste cursuri de pregătire.

Trebuie să vă spun că în ordinul comun realizat că ministrul sănătății am prevăzut de data aceasta o distanțare de 2 m în față, spate, dreapta, stânga tocmai pentru că am primit din teritoriu de la directorii unităților de învățământ solicitarea ca acel număr maxim de 10 elevi pe clasă să fie modificat, având în vedere că în mediul rural și săli de clasă mult mai mici și atunci nu s-ar fi putut realiza distanțarea fizică necesară”.

Reamintim că limita de 10 elevi în fiecare clasă a fost eliminată din măsurile prevăzute în școli pentru examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională, potrivit unui ordin comun al ministrului Sănătății și ministului Educației, publicat pe 19 mai 2020 în Monitorul Oficial.

Acest act abrogă precedentele două ordine comune (4.220 din 8 mai și 4.259 din 15 mai) care stabileau măsurile pentru redeschiderea unităților de învățământ. În plus, au fost eliminate prevederile privitoare la existența dispenserelor cu dezinfectant în fiecare clasă sau la intrarea în săli, plus setul de condiții impus pentru igienizarea și dotarea toaletelor.

Foto: Edupedu.ro


12 comments
 1. Nu sunt conditii de spalare a mainilor in fiecare clasa, nu sunt toalete suficiente nici macar in scolile din marile orase (nu mai vorbim de scolile din mediul rural!), inghesuim cel putin 30 de elevi intr-o sala de clasa, cum sa ii rasfiram acum cate 10 intr-o sala? Unde sunt “eficienta economica” si impiedicarea risipei financiare? In vremuri de criza vrem sa ingreunam bugetul si sa afectam PIB-ul Romaniei cu cheltuieli care nu aduc beneficii la Buget? Doamne, chiar nu se gandeste nimeni la sanatate, investitii de mare amploare si alte directii care sa genereze profit(!!??!!)?

 2. Oameni buni, eu nu vreau sa ma duc la supraveghere. Deocamdată am fost lăsată în pace. Dar in ritmul acesta ne vor obliga. Se va hotărî ca nu ai îndeplinit sarcina de serviciu. Si va pica pe cei care au copiii adulți, tinerii fără familie, nepilosii. Multi si-au gasit motiv ca îngrijesc de părinți, de copii, ca au bolii.

  Sindicatelor! Cine ne apara?

  Ce e cu discriminarea asta “pozitiva”? Unde sunt acum cei recunoscuți ca “merituosi” si “dedicati” invatamantului si elevilor prin acordarea a 25% lunar, timp de 5 ani a gradatiei de merit?

 3. Sa se anuleze examenele…. Nu sunt profesori câte clase vor fi de supravegheat cu 5-10 elevi pe clasa!
  Unde ești tu, Funeriu nene, sa pui câte un robot supraveghetor lângă camera de luat vederi?

 4. Imi este sila si sa comentez! NU mai pot cu ministerul asta care schimba in fiecare zi regulile si le da din ce in ce mai proaste si se da si el mai prost. Oare consilierii aia exista acolo? Fac ceva? Verifica cineva declaratiile ministrei? Sta cineva sa judece, sa calculeze ce se petrece? Sa le puna pe toate cap la cap? Cred ca de fapt in doare undeva de elevi si de parinti lor. Am ajuns iarasi la concluzia ca ii intereseaza doar sa dea bine. Dar nici macar asta nu mai reusesc cu toate balbele astea din declaratii!

 5. Dacă cititi cu atentie dna. Ministresa spune că a primit cereri de la directori de școli cu clase mici unde pentru maxim ( subliniez maxim) 10 elevi nu se poate face distanțarea de 2 metri între ei. Păi, dacă spui maxim e clar ca ai mai puțini elevi per sală, nu mai mulți, dacă sala e mai mică. Vă dați seama că dna. nu stie ca maxim nu inseamna mai mult , ci până la 10 elevi per sală. Deci, scoaterea din ordin a sintagmei ” maxim 10 elevi” a facut-o fara nicio logică.
  Vai de noi si de copii noștri, dacă nici măcar asta nu stie!

 6. Numarul MAXIM de 10 elevi pe clasa a fost abrogat pentru ca, zice Anisie:
  “…în mediul rural sunt și săli de clasă mult mai mici și dacă ar fi fost 10 elevi în clasă, nu s-ar fi realizat distanțarea fizică obligatorie.”
  Sa nu dai Logica la bac ca pici, doamna ministru!

 7. Eu sunt racit dar tot ma duc la scoala chiar daca am febra pentru ca stiu ca nu o sa fie nimeni sa imi ia temperatura. Masca nu am de unde sa iau, asta e

 8. Cum adica au fost eliminate prevederile privitoare la existenta dispenserelor cu dezinfectant in fiecare clasa sau la intrarea in sali si tot restul de seturi ce implicau asigurarea sanatatii elevilor?
  Se da liber la contractarea virusului? Si noi parintii suntem raspunzatori pentru acest lucru, deoarece noi alegem daca ne trimitem copiii la examene sau nu?
  Ce soi de neoameni, agramati, incompetenti si lasiconduc tara asta, vai de noi!

 9. Adică în instituțiile publice este obligatoriu , iar la elevi nu. Ziceau că sunt capabili să asigure toate condițiile. De aceea nu își asumă răspunderea și răspunderea este a părinților.
  Bravo doamna Anisie din ce în ce mai bine cu igiena din ce în ce mai bine cu bătaia de joc la adresa copiilor. Vă trebuie carne de tun ?!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Cei cu medii sub 5, școli profesionale

EXCLUSIV Institutul care elaborează curriculumul școlar se comasează cu instituția care concepe subiectele de examene: Centrul Național de Politici și Evaluare, numele noii instituții care unește IȘE și CNEE

Guvernul Orban a comasat astăzi, prin Ordonanță de Urgență, două instituții din subordinea Ministerului Educației. Este vorba despre Institutul de Științe ale Educației (care concepe curriculumul și programele școlare) și…
Vezi articolul

Sute de grădinițe la care copiii nu au putut fi reînscriși au solicitat Ministerului Educației să fie redeschisă aplicația. Ministerul a aprobat doar o fereastră de două ore pentru asta, joi la prânz

Peste 300 de grădinițe la care copiii nu au putut fi reînscriși au solicitat Ministerului Educației să fie redeschisă platforma pentru introducerea solicitărilor. Ministerul Educației a trimis inspectoratelor școlare o…
Vezi articolul

Un laborator de robotică va fi construit într-un liceu din comuna Valea Doftanei, județul Prahova. Directoarea școlii spune că are 0% abandon școlar. Proiectul va costa 35.000 de euro, anunță Asociația Zi de Bine

Un laborator de robotică va fi construit de o asociație pentru elevii de la Liceul Tehnologic „Carol I” din Valea Doftanei, județul Prahova, potrivit unui comunicat de presă. Instituția de…
Vezi articolul