De ce nu au copiii din Constanța acces în curțile școlilor, deși ar trebui să fie deschise chiar și în vacanță – VIDEO/FOTO

1.479 de vizualizări
Foto: G4Media.ro
Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar și după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate. Reporterii G4Media au fost la mai multe școli și licee din București și din Constanța, pentru a vedea în ce măsură este respectată legea, după ce toate instituțiile de învățământ din țară au primit câteva luni pentru a se conforma.

Conform legii, atât copiii cât și tinerii de peste 18 ani înscriși la liceu sau la o școală profesională au dreptul la acces gratuit în curțile oricărei școli, iar unitățile de învățământ au primit un termen de 120 de zile pentru a introduce regulamente de funcționare cu prevederile necesare, precum și un orar de acces care să includă și timpul după orele de program, zilele libere și vacanțele școlare.

Vezi aici care este situația în cele 6 sectoare din București – FOTOREPORTAJ.

Printre instituțiile vizitate în Constanța de G4Media/ENTR se numără școlile 43, 3, 28, 29 și 39 și liceele ”Mircea cel Bătrân”, ”Decebal”, ”Mihai Eminescu”, ”Traian” și „Ovidius”.

La liceele ”Traian” și ”Decebal” erau porțile deschise, dar nu pentru copii, ci pentru muncitori. Instituțiile se află în renovare, iar curțile lor sportive sunt folosite ca spații de depozitare ale molozului și materialului de construcții. Astfel, cel puțin pentru moment, ele sunt practic imposibil de folosit pentru copii. 

Citește articolul complet pe G4Media.ro.

3 comments
 1. Daaaa, siiigur, pe vremea noastră nu ii pazea nici naiba. Hai sa nu mai cautam motive. Copilul e in grija parintelui in timpul lui liber. Nu e treaba scolii sa il pazeasca. Si nici daca se întâmplă ceva, sa fie trasa scoala la raspundere.
  Scoala sa faca bine sa lase curtea copiilor. Parintii sunt cei raspunzatori. Camere video in curte si politistii locali sa isi faca treaba. Sa amendeze zurbagiii, pe cei care distrug etc. Si nu o sa se întâmple stricăciuni. Si cei care strica pusi sa plateasca si sa repare. Adica, luate masura. Dar deh e greu sa pui osul la treaba. Vrei doar sa iei bani din banul public dar tu scoala si autoritate publica nu va implicați.
  Lasati curtile scolilor pentru copii. Ca și-așa nu au unde bate mingea de atatea masini. Vreti sa nu mai stea in casa pe telefon dar nu le asigurati condiții.
  Si directorii sa inceteze cu regulamentul lor ca sa aiba ei liniște dar nu care cumva sa contribuie la miscarea copiilor. Sunt buni doar sa faca hartii si sa ramana totul pe hartie.

  1. Că doar o să vină strict elevii școlii, nu, pe bază de legitimație? Sau intră cine vrea, când vrea, dacă au chef fac punct de desfacere pentru etnobotanice fix sub fereastra laboratorului de chimie, că se potrivește.

   Iar o țigară aruncată în iarba uscată poate să dea foc la cartier, dar nu, elevii nuuuuu fumează, nu beau, nu se bat, nu se…

 2. Nu au acces ca au avut grija directoarele aservite politic care considera scoala firma lor particulara si se cred vataf pe tarla sa faca regulamente interne in care le da voie intr-un anumit program dar de fapt copiii nu pot atunci. Cu alte cuvinte, noi va lasam, dar e treaba voastra daca puteți intra.
  Tipic romanesc cand vrei sa interzici ceva, pui bețe in roate.
  Gasesc motive ca nu are cine sa ii pazeasca, ca nu sunt in siguranta, ca elevii pot face stricăciuni nesupravegheați etc. Se pricep ele la limbaj de lemn. Daca le impune primaria, gasesc ele subterfugii sa nu ne putem lasa copiii sa bata mingea in curtea scolii.
  Mai luati la puricat scoli, licee din Constanța si o sa constatati asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Universitatea “Babeș-Bolyai” reia, în toamnă, cursurile cu prezența fizică pentru studenții vaccinați, care au trecut prin boală sau care se testează regulat. Ceilalți participă online

Studenții Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca vor putea participa fizic la cursuri din octombrie, când va începe noul an universitar, dar numai în anumite condiții. Anume, dacă sunt vaccinați împotriva…
Vezi articolul

“Dacă nu așezăm educația pe un soclu etic solid, orice am face se va nărui la prima adiere de vânt potrivnic” – mesajul președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, către profesorii actuali și viitori / Apel la întărirea formării inițiale și continue: “Noi trebuie să aducem excelența în educație rapid”

“Câștigătorii competiției globale de mâine sunt cei care azi deprind analiza critică și discernământul în școli. Cei care pot să facă diferența dintre adevăr și minciună, cei care pot să…
Vezi articolul