Asociația VeDem Just: De ce trebuie semnate declarațiile pe proprie răspundere care interzic filmarea orelor școlare online

4.995 de vizualizări
Acces la învățarea online
Foto: Anna Shvets – Pexels.com
Legea prevede că nu se poate înregistra fără acordul profesorului nicio lecție, indiferent dacă aceasta are loc în sala de clasă, față în față sau online, iar motivul este protejarea elevilor și profesorilor de reacțiile internauților, de ironiile și batjocura la care atât profesorii, cât și minorii pot fi supuși în cazul în care aceste înregistrări ajung online, se arată într-o analiză a juriștilor Asociației Voci pentru Democrație și Justiție (VeDem Just), site-ul de educație juridică înființat, printre alții, de judecătorul Cristi Danileț.

„Scopul acestei interdicții este să se protejeze demnitatea profesorului și elevilor, datele lor personale (chipul și numele) și domiciliul, ca aspect al vieții private. Or, legea e făcută să fie respectată. De aceea, este indicat să fie semnate declarația solicitată de Ministerul Educației”, esre concluzia la care au ajuns experții după ce au studiat legislația în vigoare.

În plus, „rostul declarației este tocmai de a conștientiza părinții și elevii că există niște legi ce trebuie respectate și niște persoane ce trebuie protejate”, mai spun juriștii.

De ce este nevoie de această lege și pe cine protejează:

„În timpul unei lecții se transmit și se primesc informații. Un profesor se poate încurca la o prezentare, un elev poate greși un răspuns sau poate are o ținută mai modestă, un profesor poate atrage atenția elevilor că nu sunt atenți, un elev poate primi o notă proastă. Dacă aceste imagini ar fi filmate și difuzate apoi pe internet, atunci fie profesorul, fie elevul ar deveni rapid ținta ironiilor sau chiar a batjocurii internauților. Ba, chiar părinții ar putea fi jenați de răspunsul greșit, bâlbâiala, îmbrăcămintea ori nota proastă a copilului lor care au ajuns la cunoștința tuturor. Credem că nu există vreun părinte căruia să îi convină faptul că propriul copil este subiectul unor comentarii negative a altora pe internet sau chiar la vreo emisiune TV. Lecțiile on-line sunt tot lecții la clasă, doar mediul de desfășurare este diferit”, au explicat juriștii.

Mai exact, Ordinul Ministrului Educației nr. 5.545 din 10 septembrie 2020 aprobă Metodologia-cadru privind desfășurarea activităților didactice prin intermediul tehnologiei și al internetului, precum și pentru prelucrarea datelor cu caracter personal. Printre altele, aceasta prevede următoarele:

 • profesorul, elevul și părintele supraveghetor au obligația să utilizeze aplicația/platforma educațională informatică doar în conformitate cu prevederile legale;
 • nu pot fi înregistrate, diseminate, folosite informațiile care conțin date cu caracter personal;
 • elevul nu poate înregistra lecția online – art. 6 și art. 14 lit. e) din Metodologia-cadru
Prevederile legale la care se referă ordinul, identificate de juriștii de la vedemjust.ro:

1. În primul rând, este vorba de reglementarea din Legea educației naționale care prevede că o lecție poate fi înregistrată numai cu acordul profesorului și că, dacă este înregistrată, multiplicarea înregistrării se poate face numai cu acordul profesorului – art. 272 alin. (3) și (4) din Legea nr. 1/2011. Dacă nu s-a simțit nevoia înregistrării lecțiilor la școală, nu vedem de ce acest lucru devine o problemă în situația orelor online;

2. În al doilea rând, este vorba despre reglementarea din GDPR cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal. Acest act normativ aplicatbil în toată Uniunea Europeană arată că prin date cu caracter personal se înțelege numele, vocea sau trăsăturile fizice care identifică o persoană sau o fac identificabilă, respectiv că prin prelucrare se înțelege înregistrarea, stocarea, răspândirea acestora – art. 4 din Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecţia persoanelor fizice în ceea ce priveşte prelucrarea datelor cu caracter personal şi privind libera circulaţie a acestor date. Or, în prezent, atunci când se desfășoară examene sau concursuri, un străin nu poate afla nici măcar notele elevilor participanți, căci ceea ce se afișează sunt doar niște coduri. Nu vedem de ce el ar putea să afle de pe internet – unde ar apărea o lecție online filmată pe ascuns – cele spuse de un anume elev la ore, cum arată la chip, cum e vocea sa, care e numele său, cum e îmbrăcat și ce notă a luat.

3. În al treilea rând, este infracțiune fapta unei persoane de a înregistra sau de a divulga înregistrări cu interiorul din locuința altei persoane fără acordul acesteia – art. 226 Codul penal. Ne gândim că elevii participă la lecția online aflați într-o cameră dintr-un imobil care aparține altor persoane, ce nu doresc sau care nu au fost întrebate dacă doresc ca imagini cu interiorul casei lor să fie difuzat. Sau poate că prin spatele copilului sau pe lângă copil, în timpul lecției online, trec ori apar întâmplător alți membri ai familiei care nu vor să ajungă la cunoștința publicului.

Sursă foto: Pexels/Anna Shvets


7 comments
 1. Dar cum ramane cu parintii care stau la ore sau la teste langa copil, si ii rezolva problemele ? La copilul meu sunt cazuri. Se mai aude vocea parinteluli si in ora, si la teste se vede cum acel copil colaboreaza cu parintele, mai apare si in cadru, cateodata, din greseala, probabil. Notele sunt extreme, brusc, pentru acel copil. Colegii sunt frustrati, nimeni nu ia masuri. Cum se poate proba implicarea (furtul) fara o filmare sau inregistrare audio, daca este intrezisa ? Legea pare facuta, iar, in ajutorul celor care fura.

 2. “Subsemnatul (…) mă oblig (…) să iau toate măsurile pentru a preveni înregistrarea activităților didactice sau multiplicarea înregistrărilor acestora, în absența acordului cadrului didactic care conduce/realizează activitatea respectivă”…
  – îl invit pe domnul Danileț să semneze sub sancțiunea următoare: “Declar, susțin și semnez că am luat cunoștință de întregul conținut, precum și de prevederile art.326 din Codul Penal, privind falsul în declarații. “…

  Atenție! E vorba despre obligația pe care și-o asumă părintele/tutorele în numele unei terțe persoane PE CARE NU O POATE CONTROLA, întrucât – stupoare! – se află… poate la serviciu?

  Mai vorbim după…

  1. Sunt profesor. Sa va spun cum vad eu problema. La inceputul fiecarui an scolar exista 2 documente care se prelucreaza parintilor si elevilor: contractul(care se si semneaza de partile majore) si Regulamentul Scolar care se dezbate si la ora de dirigentie de catre diriginte. Fiind an pandemic cu predare si/sau online, in cadrul regulamentului se vor reaminti si regulile de predare/invatare online, reguli care sunt in lege. Sa zicem ca nu toti le stiu si dirigintele reaminteste elevilor la dirigentie si parintilor la sedinta. Nu cred ca mai e nevoie de o declaratie. In lege spune ca vei fi sanctionat pentru depasirea vitezei. Nu am vazut niciun politist care sa opreasca soferii in trafic sa i puna sa semneze un angajament scris ca nu vor depasi viteza ca sa le reaminteasca sa respecte legea. Cred ca legea este suficienta si clara. Cine incalca legea plateste. Si da, in orice tara din lumea asta parintele plateste si boacanele copilului minor, fie ca e geamul spart cu mingea al unui supermarket, fie ca este un video postat in spatiu public pe Facebook cu colegul lui care la ora de romana stalceste cuvintele spre amuzamentul si batjocora internautilor distrati pe Facebook. Unde i lege, nu i tocmeala.

 3. Totul e ok până la formularea: ” …se obliga…sa ia toate măsurile necesare pentru a preveni….”, Cam ce se înțelege prin aceasta formulare, că trebuie să stăm lângă copii sa ne asiguram că nu încalcă prevederea? Majoritatea părinților sunt la serviciu in timpul orelor online, iar pentru copii la vârsta de 10-12 ani chestia cu înregistrarea pare o joaca…sincer as vrea sa ” iau toate măsurile” dar sa ni se detalieze de domnii juriști respectivele masuri că altfel vom fi în situația cu amenzile din timpul carantinei de primăvară, care s-au dovedit a fi neconstituționale tocmai din lipsa descrierii detaliate a masurilor ce trebuie respectate…

  1. Nu trebuie să stați lângă copil, trebuie doar să îi explicați care sunt regulile și ce se întâmplă dacă nu le respectă. Trebuie să fiți convingător. Altfel, e vina dumneavoastră, așa cum ar fi și dacă ar fura, ar agresa pe cineva, etc. Dacă dumneavoastră nu îl puteți educa în sensul acesta, vă așteptați să o poată face alții? Pentru un copil, părintele lui este instanța morală, mai ales la vârste mai mici, până în adolescență.

 4. Trebuie sa semnam hartii ca ne angajam sa respectam legea? Nu este de ajuns ca ni se aduce la cunostinta verbal-scris despre prevederile ei?
  Voi semnati hartie ca nu va urcati bauti la volan? Sau e suficient ca stiti prevederile legale referitoare la consumul de alcool si urcatul la volan(asta daca aveti permis 😉 )!
  Si exemplele pot continua !
  Cred ca acei “distinsi avocati” de la asociatia xxx nu inteleg decat litera legii si nu spiritul ei !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

USR a solicitat chemarea ministrului Educaţiei Ligia Deca în plenul Senatului, spune că va insista după un “refuz de a stabili o dată exactă” / “Fuga de dialog o dezonorează” – senatorul Ștefan Pălărie

Senatorul USR Ştefan Pălărie a criticat-o luni pe Ligia Deca, ministrul Educaţiei, pentru faptul că nu a venit în plenul Senatului pentru a-şi prezenta priorităţile mandatului şi lucrurile pe care…
Vezi articolul