În plin concediu al profesorilor, Ministerul Educației organizează dezbaterea publică pe tema proiectului privind Profilul profesorului și standardele profesiei didactice – videoconferință vineri, 9 august

20.562 de vizualizări
Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com
Ministerul Educației va organiza, în data de 9 august, de la ora 11:00, o dezbatere publică pe tema proiectului „Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar”, pus în consultare publică la sfârșitul lunii iulie. Dezbaterea va fi organizată în sistem online – videoconferință. Majoritatea cadrelor didactice sunt în concediu în luna august.

Deși standardele vor fi aplicate tuturor profesorilor – actuali și viitori -, dezbaterea nu a fost anunțată de Ministerul Educației și a fost publicată pe site-ul instituției într-o secțiune cu vizibilitate redusă. Ministerul Educației împreună cu instituțiile din subordine și pe care le coordonează constituie cel mai mare angajator din România – aproape peste 302.000 de angajați (sursa).

Potrivit anunțului, se pot înscrie maximum 100 de participanți. Invitația e adresată tuturor celor interesați de optimizarea acestor proiecte: persoane fizice și juridice, organizații non-guvernamentale/ale societății civile, asociații profesionale, reprezentanți ai instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, reprezentanți ai presei.

Înscrierile se fac prin solicitare trimisă la adresa de e-mail dezbateripublice@edu.gov.ro, până în data de 8 august 2024, ora 18:30. Pentru înscriere este nevoie de următoarele date, care nu vor fi transmise unor terți: numele și prenumele participantului/reprezentantului legal, după caz, organizația pe care o reprezintă, numărul de telefon, adresa de e-mail pe care se dorește comunicarea link-ului de conectare, precum și confirmarea participării la dezbatere.

Eventualele propuneri referitoare la proiect se trimit în scris, în format electronic (word/pdf), la aceeași adresă de e-mail, până în data de 8 august, ora 18.30. Ele trebuie să menționeze secțiunile, capitolele, articolele vizate. Persoanele care vor să-și prezinte verbal propunerile în cadrul dezbaterii publice trebuie să precizeze acest lucru atunci când se înscriu.

  • Mai multe detalii despre înscriere – aici

Consultările pe tema proiectului privind Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic din învățământul preuniversitar au început la finalul lunii iulie. Documentul include competențele profesorilor aflați în diferite etape de carieră și sunt organizate pe 7 domenii de competențe în funcție de fiecare nivel de învățământ: preșcolar, primar, gimnaziu și liceu, tehnologic și tehnologic dual.

Edupedu.ro a scris pe larg despre prevederile incluse în proiect:

Profesorii de gimnaziu și liceu trebuie să țină cont de experiențele de viață și interesele elevilor atunci când predau – proiect profilul și standardele profesionale
Depășirea obstacolelor sociale și financiare ale elevilor pentru a progresa în educație este responsabilitatea învățătorilor – proiect profilul profesorului de învățământ primar
Profilul și standardele profesionale ale cadrului didactic pentru educație timpurie – proiect
Profilul profesorului din învățământul tehnologic și tehnologic dual, pe legea educației Deca. Acesta poate organiza stagii de pregătire practică – proiect
Profesorii din școli și licee trebuie să cunoască fiecare elev și modul în care învață pentru a-și adapta predarea – proiect profilul profesorilor

Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


13 comments
  1. Femeia asta, cica ministrul Educației a facut totul pe ascuns, tacit fara sa predea o secundă la catedra in viata ei…Totusi ia decizii si dicteaza in job ul a peste 300.000 de oameni…Cat tupeu sa ai, doamna? Si noi, cat de ,,mici” să fim în a tolera comportamentul acestei ,,doamne” , fara nicio expertiza profesionala …Ea, doar a fost pusa in aceasta funcție de catre un partid…Nimic mai mult!

  2. Și în învățământ că și-n toate celelalte sectoare economice-sociale, într-o țară normală cum e si a noastră, lucrurile trebuie sa decurga firesc și atunci “după plata și răsplată”. Guvernezi bine, ai olimpici in parlament, nu giurumele, atunci societatea e prospera și fericită și performanță.

    Înainte de revoluție era o hiper organizare, aveam trimestre/program, uniforme, parul tuns/strâns, unghiile tăiate, manuale și rezultate medii chiar f.bune și salariul oferit dintr-o grila echilibrata, bine ierarhizata pe economie, in jumătatea superioară. Chiar daca nr.copiilor/cl. sau al orelor/catedra erau puțin umflate, exista un echilibru / predictibilitate și omenie, cu ceva excepții…

    După revoluția zis politica a început o și mai turbulenta revoluție în învățământ, că n-au mai rămas piatra-pe-piatra si nu mai găsești 2 ani colari finalizați sub aceeași legislatie, totul a fost în frenetică schimbare, an după an, iar profesorii și elevii/ generațiile postdecembriste continuu pe nisipuri mișcătoare, ce-au determinat scufundarea tuturor, salarii, manuale, programe, calitatea conținuturilor și nivelul mediu de pregatire, că reperul ce contează orientativ in pregătirea acestor noi generații, f.bulversate de cohorta de miniștri, inspectori și consilierii lor, vremelnici, care au făcut toate aceste minuni actuale posibile.

    In învățământul de masă salariul normal trebuie sa fie decent sa reflecte obiectiv sarcinile uzuale atat pentru profesori căt și pentru copii/elevi normali cu capacități de efort și înțelegere/concentrare de nota 5-8, iar performanta, >9-10, că și în alte sectoare sa fie, și este deja apreciată/răsplătită suplimentar, in sc/liceu avem deja Salarii de merit +25% /5ani (pentru câțiva 2-3%) și un spor de +2% /luna, pentru cei cu rezultate top și respectiv cei ce dețin funcții suplimentare în școală, sau ajuta Consiliul de adm. etc.

    Adică performanta înseamnă ceva similar cu formula 1, unde câștigi in plus daca turezi detașat peste medie/uzual (ca la meditațiile ghidate si rasplătite) dovedite prin palmares.
    Deci la alt nivel/ rang, alte cerinte, rezultate superioare, plata pe măsură, toate la exceptional, ori aici în învățământ profesorul normal îndeplinește sarcini normale/medii, să aducă lumina in casele tuturor substituind întunericul și ceata cauzata de lipsa de performanta politica și administrativă. Credeți că blamat/pedepsit cu tăierea salariului ordinar ar trebui sa fie țapul ispășitor, profesorul ori voi, cei cu salarii, merite și performanțe f.indoielnice, ajunși în politică nu că au fost/sunt olimpici ci că n-au fost retrogradați/filtrați de profesori din omenie și iată că acum, inselandu-ne pe toți cu coatele lor ascuțite și obrazul slinos, înfuleca bucatele fara o repartiție judicioasa, conforma meritelor vizibile și pregătirii excepționale ce-ar trebui să-i recomande, invocâ performanta doar pentru alții, ca pe-o ghilotina, ce ar trebui inaugurata/inceputa chiar cu ei, ce și-au crescut salariile pe performanta, peste rand, pe apucate/căpătuială, in prima ședință a Parlamentului. Le sugeram sa lăse locul celor meritoși, distinși in olimpiade și școli/facultati înalte absolvite, nu prin favoruri cu nemiluita și salarii nerușinate, neacoperite in fapte, ci doar in promisiuni desarte, la 4-5ani iar in rest numai minciuni sau fapte/legi reprobabile și de cumetrie impotriva interesului nației, capusate, ce-i suportabinca, dar cat și până când, atâta neobrăzare și injustiție, ei fac lucrurile strâmbe și năpăstuiesc tot ei pe alții, aici profesorii prostiți și plătiți voit/răuvoitor, istoric sub categorie?.

    Miniștri și factorul politic, ce n-au dat deloc dovada de performanta vreodata, nicicând după revoluție, desi salariile lor nemeritate, pe lângă cele ale prof.în loc să scadă tot cresc amețitor, vor să strecoare și acum aceeași cacialma, conform căreia responsabili pt.esecul societății sunt doar profesorii(v.testul Pissa), de toate aberațiile făcute de susnumiții pe spinarea tuturor, fara scrupule, bun simt și asumare.
    Drept ptr. care s-au mai gândit ei la o golănie, cum să-i oropsească pe alții, ex.profesori în acest caz, sa le mai amputeze salariul mizer, că nu-s capabili să ” facă bici-plici din oricare elev, oropsit/subnutrit și orfan, cu părinți nomazi/izgoniți din tara chiar de ei, decidenții.

    Multi copii neperformanți, saracii sunt demni de mila, ce performanta sa le ceri, când sunt neglijați/abandonati, au părinții plecați prin lume să le facă rost de-o pâinea, ce le lipsește în țara guvernată de acesti pseudoerformanții.

    Așa că, ia să-i înfierăm și sa tragă ponoasele tot profesorii primii (noi stand/ trândăvim la umbra prin birouri luxoase și salarii grase, pe promisiuni desarte) cum că tot ei n-au și nu-s capabili să scoată doar olimpici, toți pe podium, ca sa-si merite pârlitul de salariu, pe sfertul celor echivalente de peafara.
    Desi, noi așa nărozi considerați, ii tot mai învingem pe alții pe la diverse competiții internaționale de matematica, fizica chiar și sportive și destul de des inca, desi înainte când statul ocrotea copii și familiile cu mai mulți copii, era o regulă, ii cam subclasau international f.frecvent, dar atunci se simțea grija guvernanților pentru copii/alocatii, pentru profesori/salarii demne și o societatea orânduită in general ce prețuia oamenilor și faptelor normale, la medie și peste.

    Acum ei tot dau continuu rateuri performante și tot ei scot ochii altora și mereu profesorilor care crescandu-i la sânul lor și educandu-i după posibilitățile lor, însă, nu i-au lăsat la timp corigenți/repetenți ca un filtru necesar in ascensiunea lor politică furibundă, deșănțată. Neindeplinindu-si niciodată cele promise, la prosteala maselor in campaniile electorale.

    Drept care tot ei încearcă cu obstinație să diminueze salariul regular (batjocoritor cronicizat) desi profesorii sunt școliți și niste sfinți pe lângă ei, care distrug totul, demnitate, bunăstarea, chiar și tara, dacă-ți fug locuitorii unde vad cu ochii, de atâta performanta ( in politic/adm.)
    Pentru efortul lor super-calificat, profesori sunt onesti, epuizandu-se in lupta de a compensa și de a ridica nivelul maselor, oropsite și disperate de politic/adm. și consecințele ocârmuirii lor neperformante deci sa restituie banii primiți nemeritat.

    Ei înțeleg prin salariu decent în învățământ sa ai performanta cu orice ‘giurumea’. Ei nu prea se poate,vavem exemplul lor proțăpiți la cârma fara performante/diplome olimpice, iar în consecință ne tin pe salarii mai mici decât al altor categorii necalificate și ne mai și ponegresc că nr.de olimpici, pe locul intai nu e 100%, asa ne merităm acest salariu degradant, din care tot mai vor mascat să-l taie și să ne învrăjbească între noi.

    Stimabililor dacă voi ați părăsi parlamentul lăsând locul celor cel merita cu adevarat, adevărații olimpici, salariul vostru și preocupările ar fi mult mai jos pe măsură (ne)performanței, iar societatea și salariile noastre mult mai sus, cum e firesc în progres, nu in regres nenatural. Acum sub orânduirea voastră frauduloasă și putredă totul e amenințător, ne e teama de viitor in loc să-l primim senini și optimiști, voi ne întunecați zarea și ne amenințați siguranță noastră și amanetați pe că a copiilor și generațiilor ce vor urma, daca binevoiți sa plecați și să lăsăm să asceada merituoșii, olimpicii dovediți ai nației, că prim criteriu și dovedit de CV-ul grăitor, experți în cele trebuitoare nației/postului ministerial/guvern/parlament sa ne crească nu schilodească salariile, copii și țara. Să de-a spor de Doctorat și Masterat, nu să-l amputeze pe cel acordat pe o bază expirata din 2018, că doar așa dai perspectiva și impuls educării superioare generatoare de performanta in contrabalansa cu mediocritatea și promovarea cumetriilor și mafiei grupurilor cu interese meschine, oblăduire de partide, cândva respectabile acum codoașe ale acestor politici reprobabile și alienate, servind interesele străine în detrimentul patriei și nației ce v-au alăptat s-o apărați, prețuiți și dezvoltați nu invers căci nimeni nu scapă nelegiuirilor făcute și/sau tolerate. Daca ai conștiința neamului și sângele lui ce nu se trădează, fati-le emblemă pe tricou si-n conștiința și creșteți neamul și bunăstarea lui. Slujisteți țara cu credință, abnegație cat ești tânăr și treceți prin viață cu România în suflet, nu doar pe tricou, de ochii lumii și cu trădarea in fapte, iar la senectute promovează tineri virtuoși, părăsind arena împovărătoare pt.varsta înaintată indiferent de trecut, treci in tribuna și apreciază/îndruma competitorii să câștige cel mai bun, apoi să-l aclamăm nu sa-l înjurăm și așa vom progresa!

    Concluziile sunt evidente sper si nu se vor lasa prea mult așteptate, speram și noi firescul, nu? Știm că va apare el cumva !

  3. Din toamnă doamna Deca va fi nevoită să părăsească funcția de ministru al învățământului,așa că nu va apuca să pună în practică salarizarea diferențiată a cadrelor didactice,mai ales că așa ceva nu se poate prinde in discuție dacă nu s-ar face odată cu dublarea salariilor profesorilor până la sfârșitul acestui an.

    1. indiferent ce ministru/ministra v-a veni la ministerul (ne)educației v-a continua sa de-a un cap cu ciomagul, invatamantului ,
      cum a făcut-o D-n Andronescu cum a făcut -o ministrul “genunche ” cu cati de i se scrie copiii? D-n ministru 😁 cum o face și actuala ministra ,parașutata in minister .
      pentru ca asta se vrea !

  4. Deco, nu te mai preface că ești “deschisă”!… Ești o neocomunistă de toată jena, nimic altceva!

  5. Ministerul Educației, cei mai lipsiți de respect la adresa profesorilor, maxim de incompetenți și ineficienti- s a muncit pentru acordarea burselor elevilor tot din concediu, un obicei pe care și l au făcut inspectorii: să trimită SKM uri și adrese după terminarea programului. ITM ul ar trebui sa se autosesizeze.

    1. Ar trebui să fie normal să eșaloneze dezbaterea acestor proiecte pe 5 ani!Pe tranșe cum îi place statului român. Să muncești pe nimic și el o să îți dea plata când o putea!
      Experiența acumulată până acum, îmi spune că standardele sunt deja făcute iar acum le dau poleiala dezbaterilor publice. O să fie aprobate fix cum vor cei care le-au făcut!
      Valuri,valuri de profesioniști care de 35 de ani reformează continuu învățământul românesc! Rezultate obținute: analfabeți, analfabeți funcționali pe bandă rulantă dar elevi cu note doar de 9 și 10.

  6. Vacanta da, concediu ba… Abia s-a terminat cu titularizarea si incepe bacul de toamna (care, normal, incepe pe 8 august 🤷🏼‍♂️). Prof participa in comisii, la asistenta, la corectura… Pe distinsii de sus nu ii intereseaza ca toate ex sunt in concediu… Unii sunt obligati sa participe pt ca cineva trebuie sa faca toate acestea, in concediu fiind teoretic….
    La fel cum nu ii intereseaza in realitate parerea nimanui din sistem si scot pe banda aberatii care sporesc birocratia si cam atat.

  7. Să înțeleg că , pentru a participa la această video conferință, trebuie să mă înscriu SI să dau toate datele mele personale SI unde lucrez/ instituția , SI să îi cred că nimeni nu îmi va pune ” bețe în roate” după aceea , pentru că am intervenit în timpul conferinței să spun că e o aberație fără margini SI că se încearcă impunerea cu forța a unor normative care va călca în picioare statutul cadrelor didactice,iar noi să nu spunem nimic! Clar că după aceea nu mai prinzi vreun post sau de fiecare dată ți se va pune bețe în roate,SI vei fi șicanat. Se încearcă să se obțină această Consultare publică cu cât mai puține persoane SI spre Zero modificări! După care în data de 30 -31: August pe la 23.00 să fie publicat în Monitorul oficial acest document,exact cum a făcut tovarășea Anisie Pepsi Glass, când a modificat în miezul nopții noua modalitate de notare la Definitivat! O mizerie,că nimeni nu știa de această modificare efectuată peste noapte!

    1. sau draga Ronin vă înscrieți și stați prezent,atât 🙂
      …vor fi atâția cuminți acolo, de acord cu tot ce se va spune…

  8. Profilul ca profilul dar Statutul cadrului didactic?

    Nici anul ăsta, nu?

    In mod clar este rea voință.
    Cei din Minister iubesc această formă de control, prin autoritate excesivă, in sensul in care știu că subalternii nu se pot apăra în fața aberațiilor (nu e vorba de codul muncii ci de inepțiile clocite prin Minister)

    Nu se pot apăra eficient pt că legislația actuală nu le permite acest lucru deoarece practic cadrele didactice NU au STATUT.

  9. Aloooo, unii dintre noi suntem in vacanta, totusi… Incercam sa ne revenim dupa un an in care v-ati cam batut joc de noi, acum vad ca aveti planuri si mai mari, veti revolutiona educatia cu hartii!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Comisia Europeană: România a contractat doar 30% din cele 1,25 miliarde de euro disponibile prin fonduri europene pentru Educaţie, în condiţiile în care suntem în ultimul an al exerciţiului financiar actual

Pentru perioada de finanţare 2014-2020 România a reuşit să contracteze mai puţin de o treime din fondurile europene disponibile pentru îmbunătăţirea Educaţiei, potrivit unei prezentări de la lansarea setului de…
Vezi articolul

PROIECT Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației proiectul planului de școlarizare pentru anul 2024-2025 / Cele 10 criterii obligatorii pe care trebuie să le respecte planul de școlarizare

Până pe 29 ianuarie 2024, inspectoratele școlare vor transmite Ministerului Educației planul de școlarizare pentru anul școlar 2024-2025, potrivit proiectului de metodologie privind fundamentarea cifrei de școlarizare, document pus în…
Vezi articolul