Dictare de Cartea Recordurilor în Franța: 5.000 de persoane și-au verificat ortografia într-un maraton de texte pe Champs-Élysées, în Paris – VIDEO

1.864 de vizualizări
Foto: captură – Facebook.com/ NEO
O dictare de mare amploare a avut loc duminică în capitala Franței, pe bulevardul central Champs-Élysées, „demnă de cartea recordurilor”, notează publicația FranceInfo. Sub privirile curioșilor, 5.000 de oameni și-au testat scrierea și vocabularul, așezați în bănci până aproape de Arcul de Triumf.

Din cei 50.000 de înscriși, 5.100 de persoane au fost trase la sorți pentru a participa la una dintre cele trei mari dictări organizate cu această ocazie, la care au luat parte de fiecare dată, pe rând, 1.779 de persoane. E vorba de un record mondial, scrie TF1Info.

De la ora 7 dimineața, echipa de organizare a fost pe bulevard pentru a pregăti cele trei dictări de câte 20 de minute care au avut loc una după alta, potrivit sursei citate. “Scopul nu este de a-i reconcilia (n. red. cu amintiri poate neplăcute din școală), ci de a-i face să iubească, să învețe sau să stăpânească ortografia”, explică Antoine Jamet, președintele comitetului Champs-Elysées, o asociație non-profit care a inițiat evenimentul. Scopul a fost și de a înscrie evenimentul în Cartea Recordurilor Guinness. Pentru a preveni copiatul sau alte forme de trișat, mai mulți supraveghetori s-au plimbat printre bănci pentru a se asigura, mai notează FranceInfo.

  • Textele pe care le-au avut au fost „La Mule du pape” de Alphonse Daudet, un extras din „Fille en colère sur un banc de pierre” de Véronique Ovaldé și un extras din „Dictionnaire amoureux de l’ovalie” de Daniel Herrero, scrie publicația L’Etudiant Figaro.

Dictările nu au fost corectate, iar organizatorii nu au dorit să le clasifice sau să le acorde premii. Scopul este de a șterge amintirile neplăcute asociate cu școala. “Ideea este să transformăm trauma, iar pentru asta trebuie să dăm drumul la exercițiu”, spune Rachid Santaki, romancierul care a găzduit ceremonia, mai transmite TF1Info.

Istoria dictărilor de la școală în Franța și importanța lor

În Franța există o cultură puternică a dictărilor și o pasiune pentru ortografie, adică scrierea corectă a cuvintelor, dată fiind istoria bogată a limbii franceze, evoluția ei și faptul că încă din anul 1634 academicienii francezi au căutat să uniformizeze sistemul de scriere în toată țara, potrivit RadioFrance. Mult timp, în secolele trecute, a fost probă definitorie la finalul ciclului primar, conform sursei citate.

Dictările sunt o formă de verificare a ortografiei și a vocabularului frecvent întâlnită și folosită nu doar la clasele primare cum, prin tradiție, se întâmplă în România. Prin dictare, în funcție de nivelul textului, profesorii de limba franceză testează regulat dacă elevul și-a însușit noțiunile de ortografie a limbii, uneori dificil de stăpânit și pentru francezi, dar și scrierea noilor cuvinte învățate din texte, explică mai mulți profesori din Republică pentru Edupedu.ro.

VIDEO Live făcut de la dictare, de la minutul 12:20:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Uniunea Europeană lansează un nou instrument de garantare in valoare de 50 de milioane de euro destinat dezvoltării abilităților și educației pe continent

Fondul European de Investiții și Comisia Europeană au anunțat, miercuri, lansarea unei noi facilități-pilot de garantare, destinată îmbunătățirii finanțării pentru persoane fizice și organizații interesate să investească în întărirea abilităților…
Vezi articolul

Numeroase sesizări de cazuri în care îngrijitoare și infirmiere din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, semnalate de sindicate – document / Acestea cer Ministerului Educației să trimită precizări în teritoriu

Unele îngrijitoare din grădinițe și creșe nu au primit salariile majorate de la 1 ianuarie 2024, după cum semnalează Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) ministrului Educației, potrivit unui document…
Vezi articolul

Premierul Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat în teza de doctorat, a prezentat-o pe Ligia Deca, propunerea PNL pentru Educație, după ce președintele Iohannis a declarat „toleranță zero pentru plagiat”: Domnia sa este în măsură să poată să continue și să respecte calendarul de dezbatere și aprobare a pachetului de legi ale Educației în Guvern – VIDEO

De la sediul PNL, premierul Nicolae Ciucă a prezentat-o pe Ligia Deca drept candidatul din partea PNL pentru funcția de ministru al Educației, la 4 zile de când Sorin Cîmpeanu…
Vezi articolul

Venituri reduse și cu 90% pentru profesorii de la majoritatea facultăților SNSPA, la plata cu ora, prin decizia unilaterală a rectorului, fără nicio comunicare prealabilă sau consultare cu cadrele didactice – surse

Cadre didactice, titulare sau asociate din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA), au primit luna aceasta venituri mai mici, tăiate chiar și cu 90%, potrivit surselor Edupedu.ro.…
Vezi articolul