Dictare națională în Republica Moldova, de Ziua Limbii române, pe 31 august. 500 de persoane sunt așteptate să-și testeze ortografia după un text despre integrarea în Uniunea Europeană

361 de vizualizări
Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com
500 de elevi, studenți, profesori dar și alți oameni sunt așteptați să participe la mare a dictare naționale anunțată de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, pe data de 31 august, când este celebrată ziua limbii române. Miercuri, 16 august, deja 100 de persoane se înscriseseră la eveniment, potrivit TVR Moldova.

„În anul curent sărbătorim Ziua Limbii Române printr-o Mare Dictare Națională! Competiția este organizată de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) și este deschisă tuturor. Te așteptăm pe data de 31 august, de la ora 10.00, în scuarul din fața Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. Doritorii de a participa la Marea Dictare Națională sunt rugați să se înregistreze accesând următorul link: https://bit.ly/dictarenationala”, a transmis într-un comunicat Ministerul Educației și Cercetării din Republică.

Potrivit instituției, textul propus participanților la dictare va fi selectat din rândul câștigătorilor unui concurs de eseuri la tema „De ce Republica Moldova trebuie să fie parte a Uniunii Europene”. În afară de aceasta, dictarea va include și un text despre limba română, potrivit sursei citate.

Concursul de eseuri este deschis până pe data de 24 august și eseurile trebuie să aibă maximum 500 de cuvinte. „Textele vor fi evaluate de o comisie formată de MEC, urmând să fie desemnați cinci finaliști. La evaluare se va ține cont de complexitate, argumentare, originalitate, corectitudine gramaticală, creativitate. Câștigătorii concursului de eseuri vor fi premiați în cadrul evenimentului de deschidere a Marii Dictări Naționale. Eseurile vor fi transmise la adresa de email dictare@mec.gov.md”, conform Ministerului din Republică.

Amintim că tot anul acesta limba română a devenit limba oficială în Republica Moldova, după ce parlamentul din țara vecină a adoptat impunerea sintagmei „limba română” ca denumire a limbii oficiale în toate domeniile vieţii culturale şi ştiinţifice, precum şi în toate documentele legislative şi administrative.

O dictare de mare amploare a avut loc în Franța pe 6 iunie, pe bulevardul central Champs-Élysées, „demnă de cartea recordurilor”. Sub privirile curioșilor, 5.000 de oameni și-au testat scrierea și vocabularul, așezați în bănci până aproape de Arcul de Triumf.

Foto: © Akarawut Lohacharoenvanich | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Pe cand si in Romania o astfel de atat de necesara dictare in massa, fie ca in R.Moldova, fie ca in Franta. Sa nu credeti ca nu ar fi necesara si… binevenita !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cătălina Curceanu, director de cercetare la Institutul de Fizică Nucleară din Italia, reacție virulentă către Ministerul Educației și Președintele Iohannis, după apariția planurilor-cadru de liceu: Într-o lume care avansează, a lua o decizie ca aceasta echivalează cu o sinucidere

Fizica, chimia și biologia nu ar mai apărea în trunchiul comun pentru elevii de la profilul real, la clasele a XI-a și a XII-a, conform drafturilor de planuri-cadru pentru liceu…
Vezi articolul

Mihaela Bucşa, profesoară de Fizică, la Școala Sânpetru, Brașov: În toate discuțiile cu copiii, noi le-am spus așa – voi învățați, folosiți acest timp pe care îl câștigați în favoarea voastră, astfel încât rezultatul la evaluare, atunci când ea se va da, să fie unul favorabil vouă

„Suntem dispuși să facem grevă până când vom fi auziți, până când ceea ce cerem se va rezolva. În toate discuțiile cu copiii, am spus așa: voi învățați, folosiți acest…
Vezi articolul