Din cauza plecării părinților în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism la copii, anunță ministrul Sănătății, care spune că există o corelație între autism și timpul petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede

12.578 de vizualizări
Victor Costache / Foto: gov.ro
Emigrația românilor a fost pusă în legătură directă cu răspândirea cazurilor de autism la copii, chiar de către ministrul sănătății, Victor Costache, într-o conferință transmisă de Epoch Times. Acesta a subliniat faptul că „există o corelare între această afecțiune (n.r. autism) și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede”. Este prima dată când un demnitar oficial român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a persoanelor active și a părinților în străinătate pentru a munci.

Costache a declarat că „din păcate, datorită acestui fenomen tipic României, a plecărilor persoanelor active în străinătate avem din ce în ce mai multe cazuri de autism. Este o corelare între această afecțiune și timpul care este petrecut de părinți cu copiii la vârste fragede. Și atunci trebuie să creștem capacitatea noastră că, ca țară, de a trata aceste afecțiuni”.

Ministrul Sănătății a făcut aceste declarați într-o conferință de presă alături de ministrul Educației, Monica Anisie.

Ce este autismul?

Tulburările din spectrul autismului (TSA) sunt un grup de tulburări complexe de dezvoltare a creierului. Acest termen umbrelă acoperă: tulburarea autistă, tulburarea Asperger și autismul atipic. Concret, copilul cu asemenea tulburări are dificultăți în interacțiunea și comunicarea socială și printr-o gamă restrânsă de interese și activități, cu caracter repetitiv.

TSA încep în copilărie și tind să persiste în adolescență și maturitate. În cele mai multe cazuri, TSA sunt evidente în primii 5 ani de viață.

Persoanele cu TSA prezintă deseori și alte afecțiuni, cum ar fi: epilepsia, depresia, anxietatea și tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atenție (ADHD). Nivelul de funcționare intelectuală la persoanele cu ASD este extrem de variabil, de la retard mintal sever la niveluri superioare ale coeficientului de inteligență

Potrivit analizei publicată în 2019 de către Institutul Național de Sănătate Publică, în România numărul cazurilor de diverse tulburări, inclusiv cele din spectrul autist, a crescut de la 180 în anul 2008, la 1147 în anul 2017. În privința autismului infantil numărul cazurilro înregistrate a evoluat de la 812 în 2008, la 944 în 2017. Pentru autismul atipic, în 2008 erau înregistrate 523 de cazuri, iar în 2017 544.

În 2018 România a avut cea mai mare migrație din ultimii 9 ani: populația unui oraș cât Ploiești a plecat din țară, potrivit Institutului Național de Statistică.


10 comentarii
 1. Articolul dumneavoastră este scris într-un stil ambiguu, care lasă loc interpretărilor și nu are nici un fundament. Cum adică “Este prima dată când un demnitar oficial român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a persoanelor active și a părinților în străinătate pentru a munci.”? Cumva informația exista de mai multă vreme, dar nu era publică, iar ministrul tocmai a făcut o dezvăluire??

  Vă- rog să redactați, reformulați, actualizați articolul, nu faceți decât să dezinformați publicul. Nu există nici un studiu care să stea la baza unei astfel de afirmații.

 2. Lasand la o parte afirmatiile fara nici o baza ale ministrului, formularile din articolul dumneavoastra sunt cel putin ambigue. Cum adica “Este prima dată când un demnitar oficial român face public o legătură de acest fel între o afecțiune dezvoltată de copii și plecarea masivă a persoanelor active și a părinților în străinătate pentru a munci.” Cumva informația exista, dar nu era publică, iar ministrul tocmai a făcut o dezvăluire? Vă rog, reformulați, editați, redactați, induceți publicul în eroare.

 3. Fereasca bunul Dumnezeu de asa imbecil! Apar din ce in ce mai multi agramati pe metru patrat! Vai de ea Romanie cu asa erori genetice precum nenea asta! Hahal ministru al sanatatii!

 4. Domnule ministru, sunteți prost de bubuiți! Si nu puteți spune că nu am fost politicos!

  Autismul NU este o boală! Scaunul de ministru v-a speriat inteligența? Schimbați scaunul, biroul! … Se căuta manipulanți la depozite en-gros!

 5. Cum a ajuns nenea asta doctor si ministru? Nu exista nicio corelatie intre autism si plecatul in strainatate, imbecilule!!! Esti un tembel, nenicule!

  1. Diaspora e de vină?, asta e psd ist sub acoperire. Doamne mare e grădina ta, mai ales.cea.din Administrația Publică de la noi. Sper sa.isi dea demisia de onoare sau sa se autosesizeze Comisia pentru Combaterea Discriminarii, alo, il.aude cineva ? Macar o amendă sa simtim.si noi ca se aplica Legea! A,.si daca am rămas în țară si copilașii nostri sa zicem sunt autisti avem mai multe drepturi decat parintii care au plecat pentru o viata mai buna sau cum ? Primim.bonus ? Care e logica unei astfel de afirmații?.Nu mai discutam de baze medicale. Doamne Dumnezeule, te crucesti!

   1. DGASPC Bacau ROAGĂ TOȚI PĂRINȚII și TUTORII COPIILOR CU AUTISM SĂ NU IA ÎN CALCUL DECLARAȚIA MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII DIN GUVERNUL ORBAN!!!
    Instituția noastră este cu adevărat indignată și invită ONG-urile de profil și parintii copiilor cu autism pentru a semna împreuna o petiție adresată președintei Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilitati, Copii și Adopție, doamnei Mădălina Turza, prin care să solicităm luarea unei atitudini publice și sanctionarea unor astfel de derapaje, ce aduc atingere demnității copiilor cu autism si familiilor acestora.
    “Nu există nici un studiu serios care să susțină afirmațiile domnului ministru”, spune Ana Dragu, psiholog clinician, președinta Asociației Autism Europa și vicepreședinta Federației pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări din Spectrul Autist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Un colaborator Sputnik, numit consilier al unui secretar de stat din Ministerul Educației. Alexandru Mîță promovează deschis Rusia, visează ”încă de copil să ajungă la Moscova” și consideră ”colonialism” parteneriatul cu SUA

Un colaborator al publicației Sputnik, organul oficial de propaganda al Rusiei, a devenit consilier al secretarului de stat Mihaela Popa din Ministerul Educației, scrie G4Media.ro. Este vorba de Alexandru Mîță,…
Vezi articolul

Școala începe peste o săptămână. Principalele modificări pentru elevi și profesori: module în loc de semestre, eliminarea tezelor obligatorii, vacanță în octombrie pentru toți, profesorii nu au încă reperele pentru clasa a X-a și nu au fost formați pentru predare pe competențe / Calendarul anului școlar 2022-2023

Elevii încep anul școlar 2022-2023 pe data de 5 septembrie, potrivit calendarului oficial. Este pentru prima dată când anul școlar este organizat pe module. Mediile se calculează diferit după eliminarea obligativității tezelor,…
Vezi articolul

DOCUMENT Conducerea Ministerului Educației interzice „prin orice mijloace” filmarea și fotografierea în incintă. Dacă jandarmii găsesc asupra salariaților bunuri nejustificate anunță directorul

Ministerul Educației are un nou regulament privind accesul și circulația în instituție, unul care interzice fotografierea și filmarea în incintă, potrivit unor documente obținute de Edupedu.ro. Este vorba despre adresele…
Vezi articolul

Eduard Novak, propunerea pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, singurul campion paralimpic din istoria României: Sportul mă defineşte, mă determină să-mi depăşesc orice limită

Eduard Novak, propunerea UDMR pentru funcţia de ministru al Tineretului şi Sportului, este preşedintele Federaţiei Române de Ciclism şi singurul campion paralimpic din istoria României. Novak, în vârstă de 44…
Vezi articolul