Din ianuarie 2023, copiii care fac sport de performanță ar putea primi lunar tichete în valoare de 150 de lei pentru a-și cumpăra echipamente / Guvernul, care recent a lansat Strategia Națională pentru Sport, nu a susținut proiectul de lege care merge acum la promulgare

8.496 de vizualizări
Foto: © Muzzyco | Dreamstime.com
Un proiect de lege prin care copiii care sunt legitimați la un club sportiv și fac sport de performanță, primesc tichete în valoare de 150 de lei pe lună, a trecut de Camera Deputaților, for decizional. Legea pleacă la Cotroceni spre promulgare. Guvernul a dat aviz negativ pentru acest proiect de lege, motivând că “Executivul are obligația de a conduce politica bugetară în mod prudent, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021 (…)”.

Proiectul de lege prevede ca orice copil care este înscris la un club sportiv și face sport de performanță să primească tichete de sportiv, în valoare de 150 de lei pe lună. După promulgare, legea va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023.

În expunerea de motive, inițiatorii proiectului spun că, “în orice domeniu mai ales în sportul de performanță, motivația are un rol determinant pentru obținerea de rezultate la nivel național sau internațional, deoarece stă la baza continuității”. Se menționează faptul că “juniorii care practică sportul de performanță au întâmpinat și întâmpină greutăți din punct de vedere financiar în ceea ce privește achiziționarea echipamentului sau materialelor sportive, achiziționarea alimentelor sau la medicație necesare efortului depus, toate fiind destul de costisitoare, precum și transportul aferent participării la pregătirea zilnică sau la competițiile locale județene naționale și internaționale necesare practicării sportului de performanță”.

De aceea, potrivit unui amendament aprobat în comisia de tineret și sport, tichetele pot fi utilizate numai pe teritoriul României și sunt destinate achiziției de articole și echipamente sportive specifice disciplinei sportive practicate, transport între localități, suplimente nutritive sau recuperare medicală.

Inițial se propusese, ca sursă de venit pentru acordarea acestor bani, 0,5% din valoarea accizei pentru alcool și țigări, însă Guvernul a precizat că aceste accize nu mai reprezintă o sursă de venit pentru Ministerul Sportului. Așadar, banii, în jur de 314 milioane de lei pe an, estimează Guvernul, vor fi alocați de la bugetul de stat, mai exact din bugetul Ministerului Sportului.

Executiv nu susține proiectul de lege tocmai din cauza sumelor ce trebuie alocate de la bugetul de stat, scrie în punctul de vedere al Executivului: “Guvernul are obligația de a conduce o politică fiscal bugetar în mod prudent pentru a gestiona resursele obligațiile bugetare și riscurile fiscale, iar adoptarea inițiativei legislative ar influența negativ țintele deficit bugetar asumate pentru anul 2021, de 7% din PIB, stabilitatea macroeconomică și rating-ul de țară, în relație cu organismele financiare internaționale”.

Sursa: Captură foto

În termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, Ministerul Sportului va elabora normele metodologice de aplicare a prevederilor referitoare la emiterea și acordarea tichetelor de sportiv, astfel cum acestea sunt reglementate prin Legea educației fizice și sportului nr. 69/2000, cu modificările și completările ulterioare, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului.

Condiții pentru a primi tichetele sportiv

Fiecare tichet de sportiv este valabil numai dacă are înscris numărul sub care a fost înseriat de către unitatea emitentă și cuprinde cel puțin următoarele:

a) emitentul și datele sale de identificare;

b) valoarea nominală a tichetului de sportiv;

c) spațiu pentru înscrierea numelui, a prenumelui și a codului numeric personal ale sportivului care este în drept să utilizeze tichetul de sportiv;

d) interdicția de a utiliza tichetul de sportiv în alte scopuri decât în scopul activității sportive;

e) seria și numărul legitimației de sportiv cu menționarea numelui structurii sportive la care acesta este legitimat și categoria de vârstă;

f) elementele de identitate vizuală ale structurii sportive și ale Ministerului Sportului.

Strategia Națională pentru sport – în școli nu avem suficienți profesori pregătiți, iar sportul de performanță la nivel internațional a scăzut mult

Strategia Națională pentru Sport, lansată de Ministerul Sportului în dezbatere publică în data de 20 octombrie, pentru 30 de zile, identifică probleme în practicarea sportului la școală dar și cel de performanță. Printre acestea, chiar “managementul deficitar al sportului de performanță – alocarea de resurse, coordonare, strategie – modalitățile actuale de alocare a resurselor. Ca soluție, ministerul propune o redefinire a sportului de performanță și o alocare a resurselor bazată pe date reale, ținând cont de context (factori istorici privind potențialul ridicat al anumitor sporturi) cu implicarea stakeholderilor din domeniu pentru că se observă o ineficiență sistemică în utilizarea resurselor la nivelul sportului de performanță”.

Documentul recunoaște faptul că sportul de performanță românesc la nivelul competițiilor internaționale, cum ar fi jocuri olimpice, campionate mondiale și europene prezintă o scădere semnificativă în ultimii 30 de ani. Comparativ cu anul de referință 2000, scăderea performanței olimpice este de 83% (24 de medalii în anul 2000, 4 în anul 2020).

Foto: © Muzzyco | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Legea privind educația pentru sănătate începând cu clasa a VIII-a, ce prevede programe pentru prevenirea “contractării bolilor cu transmitere sexuală și a gravidității minorelor”, cu acordul părinților – promulgată de președintele Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, marţi, legea ce prevede ca în școli să se deruleze, din clasa a VIII-a, numai cu acordul scris al părinților, „programe de educaţie pentru sănătate,…
Vezi articolul