Din nou în coada listei: România e țara cu cele mai mici alocări bugetare pentru cercetare și dezvoltare din UE

279 de vizualizări
Foto: Eurostat
În 2021, totalul alocărilor bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare în întreaga UE s-a ridicat la 109,25 miliarde de euro, echivalentul a 0,8% din PIB. Aceasta reprezintă o creștere de 6 % față de 2020 și o creștere de 35 % față de 2011, arată datele Eurostat. România e în coada listei, cu cea mai mică alocare pe cap de locuitor, notează Economedia.ro.
  • C&D este un element central pentru multe politici la nivel european și național care vizează creșterea competitivității economiilor UE și a bunăstării cetățenilor săi, subliniază Eurostat.

Statisticile privind aceste alocări oferă o perspectivă asupra priorității pe care guvernele o acordă diferitelor activități publice de finanțare a cercetării și dezvoltării și sunt legate de aspectele politice prin intermediul unei clasificări pe “obiective” sau “scopuri”.

În 2021, alocările bugetare guvernamentale pentru cercetare și dezvoltare la nivelul UE s-au ridicat la 244 euro pe persoană, ceea ce reprezintă o creștere de 33% față de 2011 (184 EUR pe persoană). Cele mai mari alocări au fost înregistrate în Luxemburg (689 euro pe persoană), urmat la distanță de Danemarca (530 euro) și Germania (471 euro).

Citește mai mult pe Economedia.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studenții critică dur noile reguli de evaluare a studiilor doctorale: Este alarmant că dispar experții internaționali, metodologia periclitează suplimentar credibilitatea universităților

Noile reguli de evaluare a studiilor doctorale, stabilite de Ecaterina Andronescu și publicate ieri în Monitorul Oficial, pun “în pericol întreg procesul de evaluare”, “periclitează suplimentar credibilitatea” universităților și aduc riscul…
Vezi articolul

Cum stârnește poezia emoții și de ce răspund oamenii diferit la limbajul poetic? Un centru de cercetare din Cluj încearcă să afle și îți cere ajutorul / Cercetătoarea Simina Pițur, despre “una dintre cele mai importante mize ale neuroștiințelor estetice”

Laboratorul de Neuroștiințe Cognitive din cadrul Departamentului de Psihologie al Universității Babeș-Bolyai din Cluj nu crede că inefabilul poeziei este incompatibil cu cercetarea științifică. De aceea, a pornit să caute…
Vezi articolul

“Trasee separate de formare accelerată” din primară până la universitate, pentru o carieră în cercetare, propuse de ministrul Ciprian Teleman / Dar e nevoie de bani pentru ca tinerii “să găsească un mediu minim confortabil pentru a rămâne acolo”

“Trasee separate pentru copii, începând din școala primară – gimnazial, preuniversitar-universitar, prin care cei mai buni să se califice pentru a începe o carieră în cercetare”. Așa sună o propunere…
Vezi articolul