Directoarea Casei Corpului Didactic Bihor și directorul Școlii „Avram Iancu” din Oradea, cercetați penal de DNA pentru instigare la abuz în serviciu / Ar fi falsificat, la contestații, lucrarea de la proba scrisă a concursului de directori pentru candidat și l-ar fi instigat pe șeful ISJ Bihor să-l numească director

1.359 de vizualizări
Foto: Google StreetView
Procurorii DNA Oradea au început urmărirea penală față de Mioara Țigan, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor, pe care o acuză că în calitate de președinte al unei comisii de examinare ar fi trucat concursul de angajare pentru postul de director la Școala Gimnazială „Avram Iancu” din Oradea, potrivit unui comunicat al DNA.

Procurorii susțin că șefa comisiei de examinare ar fi falsificat o parte din lucrarea scrisă a unui candidat, mărind astfel nota de la 5,60 la 7,00.

În dosar este inculpat și Ioan Sorin Cuc, despre care procurorii DNA susțin că a beneficiat de modificarea lucrării.

Șefa Casei Corpului Didactic, Mioara Țigan, este membru PNL, scrie presa locală, și a fost numită la conducerea instituției de ministrul Educației, Monica Anisie (PNL – Guvernul Orban), prin ordin de ministru, în același timp cu numirea lui Horia Abrudan (PNL) în funcția de inspector general adjunct, în iunie 2020, potrivit presei locale. Între timp Abrudan a devenit șef al ISJ (august 2021 – numit de ministrul Sorin Cîmpeanu – PNL), iar la concursul de directori din sesiunea 2021 a fost președintele comisiei de organizare din județ, comisie care a decis componența comisiilor de evaluare.

În comunicatul DNA, numele lui Abrudan nu apare, ci este menționat după funcție în următoarea construcție: „la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin”.

Redăm comunicatul DNA:

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de inculpații:

Țigan Mioara, director al Casei Corpului Didactic a județului Bihor și președinte al unei comisii de examinare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– instigare (sub forma participației improprii) la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite,
– fals material în înscrisuri oficiale,
– uz de fals,
Cuc Ioan Sorin, director al Școlii “Avram Iancu” din municipiul Oradea, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la participație improprie la săvârșirea infracțiunii de abuz serviciu abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în forma instigării.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 15 octombrie – 8 decembrie 2021, la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Bihor, s-a desfășurat concursul pentru ocuparea funcției de director al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din municipiul Oradea, la care s-au înscris doi candidați, unul dintre ei fiind inculpatul Cuc Ioan Sorin.

Cu ocazia susținerii probei scrise (grilă), inculpatul Cuc Ioan Sorin nu ar fi obținut o notă care să-i permită participarea și la proba interviului.

În acest context, până la soluționarea contestației, inculpata Țigan Mioara, în calitatea menționată mai sus, ar fi falsificat o parte din lucrarea inculpatului Cuc Ioan Sorin cu consecința măririi notei inițiale de la 5,60 la 7,00.

Acest demers i-ar fi permis inculpatului Cuc Ioan Sorin sa se prezinte la proba interviului și câștigarea, în final, a concursului respectiv.

Ulterior, la instigarea aceleiași inculpate, inspectorul școlar general al județului Bihor a emis, fără vinovăție, decizia de numire în funcția de director al Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” Oradea a inculpatului Cuc Ioan Sorin.

Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție”.

Citește și:
Anchetă DNA la Oradea: Directoarea Casei Corpului Didactic și directorul unei școli, audiați într-un dosar legat de concursul de directori
Suspiciuni de fraudare a examenului de director în Oradea, verificate de procurori DNA: Nota unui candidat a crescut de la 5.60 la 7, cât era necesar pentru a promova proba scrisă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Câte 500 de euro pe semestru pentru fiecare profesor care urmează cursuri de conversie profesională într-o universitate, acordați de Ministerul Educației prin proiectul ROSE – adresa trimisă rectorilor din țară și condițiile pentru universități

Profesorii care doresc să participe la programe de conversie profesională în universități pot primi câte 500 de euro pe semestru de studii și, astfel, până la 1.500 sau 2.000 de…
Vezi articolul

Monica Anisie, într-o scrisoare deschisă către profesori: În perioada suspendării cursurilor nu se vor preda noi cunoștințe și nu se vor evalua elevii, ci doar se vor fixa și recapitula cele predate deja

Într-o scrisoare timisă profesorilor, ministrul Educației Monica Anisie, le-a spus cadrelor didactice că „suspendarea cursurilor reprezintă o perioadă în care vom valorifica activitatea pe care am desfășurat-o în sala de…
Vezi articolul

Pentru a implementa începând cu 1 septembrie o reformă în sistem, cred că e bine să avem directori cu concurs, spune Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educației. “S-ar putea să fie mai potrivit un expert în drept sau în economie să conducă școala administrativ”

Autoritățile pregătesc implementarea unei reforme de la începutul anului școlar viitor, potrivit declarațiilor făcute azi de secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Sorin Ion. Acesta a spus, la dezbaterea despre…
Vezi articolul