Suspiciuni de fraudare a examenului de director în Oradea, verificate de procurori DNA: Nota unui candidat a crescut de la 5.60 la 7, cât era necesar pentru a promova proba scrisă

1.725 de vizualizări
Foto: scoala-avram-iancu-oradea.ro
Procurorii anticorupție au declanșat, săptămâna aceasta, verificări în urma unei plângeri penale care vizează suspiciuni de fraudă la examenul pentru directorii de școli din Bihor, scrie publicația Bihor Online. Potrivit acesteia, procurorii DNA Oradea verifică dacă se întrunesc elementele constitutive pentru infracțiunile de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și înșelăciune prin mijloace frauduloase, după ce fosta directoare a unei școli din Oradea a semnalat rezultatul concursului dat de actualul director al școlii, a cărui notă a crescut mult după contestație.

Plângerea a fost depusă, potrivit sursei citate, de Gheorghina Bîrlădeanu, fosta directoare a Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” din Oradea. Ea vizează faptul că, după contestația depusă în concursul de directori, nota directorului delegat care conduce acum școala, Ioan Sorin Cuc, a fost majorată de la 5.60 la 7, cât este necesar pentru a promova proba scrisă și pentru a trece în faza interviului.

Publicația menționată precizează că directorul acuzat nu a dorit să facă vreun comentariu.

Bihor Online menționează și un alt caz în care o notă de 7.60 a scăzut la 0. Aceasta, potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a fost o eroare materială care a fost corectată mediat. În cazul notei crescute de la 5.60 la 7, acesta este citat: 

  • “În cazul notei de 5,60 majorate la 7, eu cred că a fost o greșeală de evaluare, în sensul în care exista posibilitatea ca la evaluare să fi numărat întrebările greșite, după care cele corecte și în final să le fi contabilizat pe cele corecte ca și greșite. Altfel nici eu nu-mi pot explica. Dar pe lucrare se vede că nu există ștersături, nu există mâzgălituri, există toate semnăturile. (…) Ce pot să mai cred e că, în emoțiile care erau pentru toți, nu s-au uitat cu atenție – nici candidatul, nici martorii care erau în sală. Altfel, nu am cum să explic. (…) Eu am mai spus-o: cred că trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că cineva poate schimba o lucrare, în condițiile în care toate foile tipizate sunt numărate.”

Cea care a sesizat procurorii, Gheorghina Bîrlădeanu, este citată la rândul ei spunând că nu s-ar fi putut “greși, când totul a fost matematic”:

  • „De fapt, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare. Nu înțeleg cum s-ar putea greși, când totul a fost matematic. Fiind test grilă, cei din comisia de evaluare au venit cu un șablon și l-au pus peste grilele completate de fiecare candidat, rezultând în mod simplu care au fost răspunsurile corecte și cele greșite. Putea fi un singur răspuns corect din patru variante la fiecare întrebare (…) Acest lucru [fraudarea] se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte (…).”

Citește articolul complet pe Bihon.ro. Pe același subiect a scris și eBihoreanul.ro, care notează că și reclamanta se află în concursul de director și care oferă mai multe detalii despre schimbările recente de la conducerea școlii în cauză.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Părinții ai căror copii de grădiniță sau elevi au acasă rude cu vulnerabilități sau recomandare de la medic și au dreptul să facă școală online, indiferent de scenariul epidemiologic, nu pot solicita zile libere angajatorului din cauza legislației neactualizate

Părinții ai căror copiii de grădiniță sau elevi locuiesc cu rude care au comorbidități și au dreptul să stea acasă de luni și să facă școală online, indiferent de scenariul…
Vezi articolul

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică ghidul pentru dezvoltarea platformei de evaluare online a elevilor, la clasă și la examenele naționale. Platforma va costa aproape 80 de milioane de euro, prin PNRR / Care sunt condițiile de participare la licitație

Ministerul Educației a lansat în dezbatere publică ghidul prin care sunt stabilite condițiile pentru dezvoltarea platformei de evaluare în mediul online a competențelor elevilor. Ministerul Educației va plăti prin componenta…
Vezi articolul

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară, în 6 ani. Documentul ministrului Deca este înțesat cu limbaj de lemn și referiri la președintele Iohannis: „Viziunea asupra parentalității, subsecventă dezideratelor Proiectului România Educată, este în perspectiva 2030 aceea de a clădi, împreună cu părinții, o societate durabilă”

Strategia de educație parentală a fost lansată în dezbatere pentru a treia oară de Ministerul Educației, după ce precedentele 2 variante lansate în ultimii 6 ani au fost abandonate în…
Vezi articolul

Universitățile nu mai pot transforma contractele de muncă ale asistenților universitari, pe perioadă determinată, în contracte pe perioadă nedeterminată, fără a organiza concurs – proiect de lege aprobat de Senat, care merge la promulgare

Plenul Senatului a adoptat, luni, în calitate de for decizional, o propunere legislativă, iniţiată de deputaţi liberali, care prevede că un contract de muncă pe perioadă determinată, al unui asistent…
Vezi articolul