Suspiciuni de fraudare a examenului de director în Oradea, verificate de procurori DNA: Nota unui candidat a crescut de la 5.60 la 7, cât era necesar pentru a promova proba scrisă

1.740 de vizualizări
Foto: scoala-avram-iancu-oradea.ro
Procurorii anticorupție au declanșat, săptămâna aceasta, verificări în urma unei plângeri penale care vizează suspiciuni de fraudă la examenul pentru directorii de școli din Bihor, scrie publicația Bihor Online. Potrivit acesteia, procurorii DNA Oradea verifică dacă se întrunesc elementele constitutive pentru infracțiunile de fals intelectual, uz de fals, abuz în serviciu și înșelăciune prin mijloace frauduloase, după ce fosta directoare a unei școli din Oradea a semnalat rezultatul concursului dat de actualul director al școlii, a cărui notă a crescut mult după contestație.

Plângerea a fost depusă, potrivit sursei citate, de Gheorghina Bîrlădeanu, fosta directoare a Școlii Gimnaziale “Avram Iancu” din Oradea. Ea vizează faptul că, după contestația depusă în concursul de directori, nota directorului delegat care conduce acum școala, Ioan Sorin Cuc, a fost majorată de la 5.60 la 7, cât este necesar pentru a promova proba scrisă și pentru a trece în faza interviului.

Publicația menționată precizează că directorul acuzat nu a dorit să facă vreun comentariu.

Bihor Online menționează și un alt caz în care o notă de 7.60 a scăzut la 0. Aceasta, potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a fost o eroare materială care a fost corectată mediat. În cazul notei crescute de la 5.60 la 7, acesta este citat: 

  • “În cazul notei de 5,60 majorate la 7, eu cred că a fost o greșeală de evaluare, în sensul în care exista posibilitatea ca la evaluare să fi numărat întrebările greșite, după care cele corecte și în final să le fi contabilizat pe cele corecte ca și greșite. Altfel nici eu nu-mi pot explica. Dar pe lucrare se vede că nu există ștersături, nu există mâzgălituri, există toate semnăturile. (…) Ce pot să mai cred e că, în emoțiile care erau pentru toți, nu s-au uitat cu atenție – nici candidatul, nici martorii care erau în sală. Altfel, nu am cum să explic. (…) Eu am mai spus-o: cred că trebuie să fii cel puțin naiv să crezi că cineva poate schimba o lucrare, în condițiile în care toate foile tipizate sunt numărate.”

Cea care a sesizat procurorii, Gheorghina Bîrlădeanu, este citată la rândul ei spunând că nu s-ar fi putut “greși, când totul a fost matematic”:

  • „De fapt, s-a stabilit că 7 răspunsuri la întrebări ar fi fost corectate inițial greșit de comisia de evaluare. Nu înțeleg cum s-ar putea greși, când totul a fost matematic. Fiind test grilă, cei din comisia de evaluare au venit cu un șablon și l-au pus peste grilele completate de fiecare candidat, rezultând în mod simplu care au fost răspunsurile corecte și cele greșite. Putea fi un singur răspuns corect din patru variante la fiecare întrebare (…) Acest lucru [fraudarea] se poate face ori prin punctarea unor răspunsuri greșite ca fiind corecte, ori prin înlocuirea pur și simplu a lucrării cu una nouă, în care răspunsurile să fie corecte (…).”

Citește articolul complet pe Bihon.ro. Pe același subiect a scris și eBihoreanul.ro, care notează că și reclamanta se află în concursul de director și care oferă mai multe detalii despre schimbările recente de la conducerea școlii în cauză.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
elaborarea curriculumului de liceu

Sponsorizări de 5.000 euro pentru lectorii și asistenții universitari până în 40 de ani, prin proiectul Bursele ANIS, dacă propun introducerea unui curs nou cu elemente inovative sau folosesc metode de predare moderne. Descarcă formularul de înscriere

Încep înscrierile în Programul Bursele ANIS (Asociaţia Patronală a Industriei de Software și Servicii) la 1 septembrie, iar acesta își propune să sprijine cadrele universitare tinere prin oferirea unor sponsorizări…
Vezi articolul

Cardurile pentru prima de carieră profesională din Bihor și Prahova au început să fie livrate abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română, fără să precizeze motivul întârzierii / Cardurile ar fi trebuit să poată fi folosite în octombrie anul trecut

Livrarea cardurilor pentru prima de carieră profesională, în valoare de 500 de lei, din județele Bihor și Prahova a început abia pe 18 ianuarie, anunță Poșta Română într-un răspuns pentru…
Vezi articolul

Reducerea distanței din jurul școlilor și grădinițelor în care masca este obligatorie, precum și închiderea cazinourilor și sălilor de jocuri de noroc din București – pe ordinea de zi a Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență

Purtarea măștii ar putea să fie obligatorie pe un perimetru de 50 de metri în jurul școlilor și grădinițelor din București, și nu la o distanță de 100 de metri…
Vezi articolul