DOCUMENT Cum se desfășoară simularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului 2020: testările încep la ora 9, când se deschid subiectele. Rezultatele nu se fac publice / Regulile simulărilor pentru clasele a VIII-a și a XII-a au fost trimise de Minister către inspectorate

14.829 de vizualizări
Admiterea la liceu, simularea Evaluării Naționale
Foto: Pixabay.com
Simulările examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat vor începe pe 23 martie la ora 9:00, moment în care în fiecare sală se deschid plicurile cu subiectele, însă elevii trebuie să fie în clase până cel târziu la ora 8:30. Simularea durează 2 ore pentru elevii de clasa a VIII-a și 3 ore pentru liceenii de-a XII-a, iar rezultatele nu vor fi făcute publice. Prevederile fac parte din procedura de organizare a simulării Evaluării Naționale și Bacalaureatului 2020, transmisă săptămâna aceasta de Ministerul Educației către inspectorate.

După simulări, fiecare școală trebuie să realizeze un raport cu măsurile de remediere, “acolo unde se impune”, raport trimis la Inspectorate și apoi la Minister. De remarcat, însă, că aceste simulări naționale sunt susținute doar de clasele terminale, iar “măsurile remediale” urmează să fie aplicate în cele doar 2 luni câte rămân până la examenele propriu-zise. La clasele a VII-a și a XI-a, Ministerul încă nu a publicat nicio decizie oficială cu privire la datele și modul de organizare a simulărilor.

“Școlile care obțin rezultate necorespunzătoare la simulările naționale sunt monitorizate și îndrumate constant de către inspectorul școlar, în vederea creșterii calității educației”, a stabilit Ministerul Educației.

Procedura care va fi respectată de toate școlile în organizarea simulării de Evaluare Națională și Bacalaureat a fost transmisă de Ministerul Educației, pe 25 februarie, către inspectoratele școlare. Este vorba despre simularea care va fi susținută doar de elevii claselor a VIII-a și a XII-a, începând cu 23 martie 2020.

Organizarea și desfășurarea simulărilor de Evaluare Națională și BAC 2020:

Elevii sunt primiți în sălile de simulare până cel târziu la ora 8:30.

Probele la simulările naționale 2020 încep la ora 9:00, moment în care în fiecare sală se deschid plicurile sigilate cu subiectul multiplicat.

Elevii de clasa a VIII-a vor avea la dispoziție 2 ore pentru a rezolva subiectele de la simularea Evaluării Naționale.

Elevii de clasa a XII-a au 3 ore timp destinat rezolvării subiectelor de la simularea Bacalaureatului.

Președintele comisiei de organizare a simulării la nivelul școlii, vicepreședintele, secretarul și membrii comisiei trebuie să fie prezenți în școală în intervalul orar 7:00-7:30, asistenții care îi supraveghează pe elevi la simulare trebuie să fie în școală la ora 8:00, iar evaluatorii la ora 14:00.

Transmiterea subiectelor pentru simulările naționale este realizată de Centrul Național de Evaluare și Examinare (CNEE), instituția din subordinea Ministerului Educației care concepe subiectele pentru toate examenele naționale. La simulări, ștampila-tip este ștampila școlii.

Evaluarea lucrărilor elevilor, la simulările naționale 2020

Fiecare lucrare de la simulare este evaluată de 2 profesori evaluatori. “În situația în care nu sunt suficienți profesori de specialitate în unitatea de învățământ, există posibilitatea evaluării și de către un profesor din afara unității de învățământ”, prevede procedura stabilită de Ministerul Educației.

Notele obținute de elevi la simulare nu se contestă.

Rezultatele elevilor la simulare 2020 nu vor fi afișate și nu vor fi făcute publice, a decis Ministerul Educației.

Prezența și rezultatele elevilor la simulări se înregistrează în aplicația informatică SIIIR. Rezultatele sunt analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și în consiliul profesoral, pentru adoptarea unor măsuri care să ducă la îmbunătățirea performanțelor școlare, se arată în procedură.

Școlile care obțin rezultate necorespunzătoare la simulările naționale sunt monitorizate și îndrumate constant de către inspectorul școlar, în vederea creșterii calității educației”, stabilește Ministerul Educației.

Comisia de organizare a simulării, de la nivelul școlii, se compune din:
  • președinte: directorul școlii în care se desfășoară simularea națională 2020
  • vicepreședinte: un director adjunct sau un profesor din școală, cu gradul didactic I sau II
  • secretar: un profesor “cu abilități în operarea pe calculator” sau informaticianul
  • membri: 1-5 cadre didactice din școală, “de regulă având gradul didactic I sau II, cu abilități în operarea pe calculator”
  • asistenți: câte 2 profesori pentru fiecare sală în care elevii susțin simularea, cadre didactice din școală, dar care predau altă materie decât cea la care se susține proba
  • profesori evaluatori: cadre didactice de specialitate, de regulă din școala în care se susține simularea, care au ca atribuții să evalueze și să noteze lucrările elevilor
Atribuțiile comisiei de organizare a simulării 2020 de la nivelul școlii:

Calendar Simulare Evaluarea Națională 2020, pentru elevii de clasa a VIII-a – Final:

23 martie 2020 Limba și literatura română – Probă scrisă

24 martie 2020 Matematică – Probă scrisă

25 martie 2020 Limba și literatura maternă – Probă scrisă

3 aprilie 2020 Comunicarea rezultatelor

Calendar Simulări BAC 2020 – Final:

23 martie 2020 Limba și literatura română – Probă scrisă – Proba E) a)

24 martie 2020 Matematică sau Istorie – Proba obligatorie a profilului – Proba E) c)

25 martie 2020 Limba și literatura maternă – Probă scrisă – Proba E) b)

26 martie 2020 Proba la alegere a profilului și specializării – Probă scrisă – Proba E) d)

3 aprilie 2020 Comunicarea rezultatelor

Citește și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

World Vision România: Jumătate dintre elevii care au terminat clasa a VIII-a acum patru ani au reușit să ia în Bacalaureatul / 83% din elevii de la sate care au participat la un program al organizației au luat examenul

Doar unul din doi adolescenți dintre cei care au absolvit clasa a VIII-a în anul școlar 2017-2018 a ajuns să ia Bacalaureatul anul acesta, potrivit datelor oficiale analizate de World…
Vezi articolul

ANALIZĂ Unul din trei elevi care a dat Evaluarea Națională în 2018 a avut medii mai mici cu peste 3 puncte la examen, față de media de la clasă. Mediul economic propune schimbarea notării

Comparația dintre media obținută de elevii de clasa a VIII-a la examenul de Evaluare Națională din 2018 și media pe care au avut-o la clasă în gimnaziu arată că notarea…
Vezi articolul