Kitul pedagogic pentru bibliotecari, prin care să ghideze copiii în lumea poveștilor prin jocuri și activități

851 de vizualizări
Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com
Un ghid care vine în sprijinul bibliotecarilor pentru a-i aduce pe copii mai aproape de lectură a fost alcătuit de Asociația De Basm. Kitul oferă mai multe idei de cărți scrise de autori români contemporani și idei despre cum pot bibliotecarii să se joace apoi cu elevii.

Kitul pedagogic pentru bibliotecari. Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități a fost publicat online săptămâna aceasta și este “un important instrument de educație pentru lectură dedicat bibliotecarilor din întreaga țară, disponibil gratuit”, transmit organizatorii. Kitul este atașat la finalul articolului.

Prietenia, incluziunea, diversitatea și toleranţa reprezintă și principalele subiecte ale capitolelor kitului, fiecare dintre acestea fiind abordată cu ajutorul unor povești și al unor jocuri și activități creative. 

Kitul este împărțit în trei capitole, care arată temele pe care bibliotecarii le pot discuta împreună cu copiii:

  • Prietenia e superputerea mea
  • Am încredere în mine, pot ajunge chiar și pe lună
  • Toleranța. Poți fi mare în diferite feluri

Fiecare capitol are recomandări de cărți și cum să fie abordate prin joc cu copiii.

Fiecare temă va fi abordată cu ajutorul unor povești și al unor jocuri și activități creative inspirate de acestea. Kitul Pedagogic vă sugerează cărți potrivite pentru copii de diferite vârste și îndrumă pentru organizarea unor ateliere de lectură interactive:

Minunea, R. J. Palacio, Ed. Arthur
Povestea kendamei pierdute, Adina Rosetti, Ed. Arthur
Ooooo poveste de iubire, Victoria Pătrașcu, Ed. Cartier
Ivan cel fără de seamăn, Katherine Applegate, Ed. Arthur
Cartea cu Apolodor, Gellu Naum, Ed. Arthur
Fabule și vorbe cu tâlc, Adrian Săvoiu și Diana Zografi, Ed. Arthur
Dar motan dăruiește, Cristina Andone, Ed. Nemi

Activitățile și exercițiile propuse în kit sunt rodul experienței acumulate de cele șapte autoare – Adina Rosetti, Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan, Andreea Iatagan, Luminița Corneanu, Carmen Tiderle și Cristina Andone – în timpul atelierelor creative pe care le-au susținut cu copii din diverse sate și orașe ale țării, cele mai recente desfășurându-se primăvara aceasta în patru localități din Muntenia: Aninoasa și Morărești din județul Argeș, Titu și Conțești din județul Dâmbovița, mai scriu coordonatorii într-un comunicat de presă.

„Am parcurs cu interes kitul pedagogic! Ca bibliotecar, îl găsesc extrem de folositor în organizarea atelierelor de lectură pentru copii, și nu numai. Ne ușurează foarte mult munca, iar activitățile sunt geniale. Cu siguranță le va capta atenția până și copiilor mai puțini interesați de lectură. În cadrul Caravanei De Basm desfășurată anul acesta în localitatea noastră, am văzut ce efect au avut asupra copiilor activitățile tematice propuse de scriitoarele invitate –  sunt minunate!”, a mărturisit Ana Antohi, bibliotecar, Biblioteca Comunală Conțești, județul Dâmbovița.

Joia viitoare, 15 septembrie, kitul va fi lansat printr-un eveniment online de tip webinar către toți profesioniștii din acest domeniu. Evenimentul este organizat în colaborare cu reprezentanții Centrului Român pentru Inovație în Dezvoltarea Locală (EduCab), instituție parteneră în proiect. 

Kitul pedagogic pentru bibliotecari este disponibil aici

Foto: © Wavebreakmedia Ltd | Dreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Numărul institutelor de cercetare urmează să fie redus, prin comasare, cu minimum 20%, ca parte a măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare anunțate miercuri – ministrul Finanțelor, Marcel Boloș / Reduceri de 15% pentru personal și cheltuieli de funcționare, în cazul comasărilor

Numărul de institute de cercetare și al altor instituții cu obiect de activitate similar va fi redus cu minimum 20%, pe baza unei analize ce va urmări “cât sunt de…
Vezi articolul

Mihaela Popa, fost secretar de stat în Educație: Două treimi dintre problemele de la Evaluarea Națională sunt pe sistem grilă. La BAC nu există subiecte de tip grilă. Propun Ministerului Educației ca doar o treime dintre problemele de la Evaluare să fie tip grilă, pentru a putea vedea clar cunoștințele și competențele acumulate de elevi

„Două treimi dintre problemele de la Evaluarea Națională au răspunsuri în sistem grilă”, în condițiile în care la Bacalaureat nu există nicio întrebare de tip grilă, spune fostul secretar de…
Vezi articolul