DOCUMENT La 4 luni de la aflarea rezultatelor pentru elevii care au luat medii de 10 la examenele naționale, Guvernul adoptă un act normativ care mai prelungește cu o lună acordarea premiilor în bani pentru aceștia

14.278 de vizualizări
Foto: Ilona Andrei – G4Media.ro
Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care elevii cu media 10 de la examenele naționale din 2022 primesc stimulente financiare a fost aprobat de Guvern miercuri, 19 octombrie 2022, la aproximativ 4 luni distanță de când cei premiați au aflat rezultatele de la Bac și Evaluarea Națională. Noutatea acestui act normativ, față de actele similare adoptate în ultimii 6 ani de către Guvern pe această temă, este aceea că a fost introdus un articol care prevede că în 30 de zile Ministerul Educației aprobă prin ordin de ministru lista elevilor premiați. Asta deși lista este publică, mediile sunt cunoscute de atunci, iar până acum în fiecare an premiile s-au acordat tot prin ordin de ministru, dar fără acel termen de 30 de zile.

Este vorba despre elevii de clasa a VIII-a care au obținut media 10 la Evaluarea Națională 2022 și care ar urma să primească 2.000 de lei, iar cei cu media 10 la Bacalaureat 2022 – 5.000 de lei fiecare, potrivit unui comunicat dat de Guvern. Proiectul de hotărâre prevedea 3.000 de lei pentru cei cu media 10 la BAC și 1.000 de lei pentru Evaluarea Națională.

„La propunerea prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, a fost majorată valoarea stimulentelor financiare pentru elevii care au finalizat examenele naționale cu media 10 din această vară, după cum urmează:

  • 2.000 de lei pentru fiecare absolvent care a obținut media 10 la evaluarea națională de clasa a VIII-a, sesiunea 2022;
  • 5.000 de lei pentru fiecare absolvent de liceu care a obținut media 10 la examenul național de bacalaureat de anul acesta (sesiunea iunie-iulie 2022)”, se arată în comunicat.

Edupedu.ro a scris despre acest proiect și aici.

În proiectul de hotărâre de Guvern este menționat că lista elevilor beneficiari va fi aprobată printr-un ordin de ministru, în termen de 30 de zile după ce intră în vigoare acest proiect de hotărâre: „Lista beneficiarilor stimulentelor financiare prevăzute la art.1 și modalitatea de acordare a acestora se aprobă prin ordin al ministrului educației, în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de guvern”.

La Evaluarea Națională, înainte de depunerea contestațiilor, au fost 221 medii de 10 la nivel național, potrivit rezultatelor publicate de Ministerul Educației. Cele mai multe medii de 10 au fost obținute de elevii care au dat examenul de final de clasa a VIII-a în București, unde 37 elevi au obținut media maximă. După contestații, au fost 237 de medii de 10 obținute la Evaluarea Națională, conform dosarului de presă al Ministerului Educației. Rezultatele finale au fost publicate pe 30 iunie 2022.

În privința examenului de Bacalaureat 2022, 162 de elevi din toată țara au luat media 10 înainte de contestații. După soluționarea contestațiilor, ministrul Cîmpeanu a declarat într-o conferință de presă că „avem încă 60 de medii de 10 pe lângă cele 162 de medii dinainte de contestații”. Rezultatele finale au fost publicate pe 1 iulie 2022.

Conform notei de fundamentare, „în anul 2022, un număr de 239 absolvenți de liceu au obținut media 10 la examenul de bacalaureat (222 la examenul național bacalaureat și 17 la examenul de bacalaureat german), sesiunea iunie-iulie 2022, iar 237 absolvenți de clasa a VIII-a au obținut media 10 la evaluarea națională”.

Proiectul de Hotărâre de Guvern poate fi consultat mai jos:


1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministrul Educației anunță o analiză a liceelor cu rezultate slabe la Bac 2022: “Ne vom apleca o atenție specială asupra acelor școli care nu au avut elevi înscriși la Bac”, spune ministrul / Anul trecut au fost anunțate controale la școlile cu rezultate slabe la Bac, dar până acum nu se cunosc rezultatele sau dacă au avut loc aceste verificări

Ministrul Educației a anunțat azi rata de promovare la nivel național a Bacalaureatului 2022: cea mai mare rată de promovare din ultimii 12 ani, 73,3%. Nivelul a urcat pentru prima…
Vezi articolul