DOCUMENT Ligia Deca cere ministrului Dezvoltării sprijinul pentru decontarea navetei profesorilor

4.573 de vizualizări
Foto: Silviu Matei / Agerpres Foto
Ministrul Educației, Ligia Deca, cere ministrului Dezvoltării sprijin pentru asigurarea cheltuielilor de transport pentru profesorii care nu au locuință în localitatea în care au postul, conform unui document consultat de Edupedu.ro. Amintim că, săptămâna trecută, sindicatele din Învățământ au semnalat că sunt o serie de unități administrativ-teritoriale care nu mai decontează cheltuielile de navetă ale profesorilor care predau în altă localitate decât cea de domiciliu.

„Vă adresăm rugămintea de a ne sprijini în aplicarea unitară a legislației în vigoare de către unitățile administrativ-teritoriale, astfel încât să fie asigurate cheltuielile de transport pentru personalul didactic și didactic auxiliar care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială în care are postul”, se arată în adresa Ligiei Deca către ministrul Dezvoltării.

Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 prevede următoarele:

Articolul 127 – „În domeniul educației, autoritățile administrației publice locale au următoarele atribuții:

k) asigură personalului didactic care nu dispune de locuință în unitatea administrativ-teritorială decontarea cheltuielilor de transport;”

În textul ministrului Educației se arată că „art. 140 alin. (1) din Legea nr. 198/2023, cu modificările ulterioare, reglementează faptul că prin finanțarea complementară sunt asigurate cheltuieli asociate procesului de învățământ preuniversitar de stat care nu fac parte din finanțarea de bază a unităților de învățământ preuniversitar, iar la alin. (3) lit. c) se reglementează faptul că unitățile administrativ-teritoriale pot aloca din venituri proprii, ca finanțare complementară, sume pentru cheltuieli în vederea atragerii personalului didactic și auxiliar, cheltuieli ce pot fi asimilate cheltuielilor pentru transportul personalului din învățământul preuniversitar de stat.”

Foto: Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 – captură legislatie.just

„Decontarea cheltuielilor de transport ale personalului din învățământul preuniversitar de stat se realizează conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 569/2015 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor pentru naveta la şi de la locul de muncă a cadrelor didactice și a personalului didactic auxiliar din învăţământul preuniversitar de stat, care stabileşte în sarcina autorităților publice locale atribuțiile concrete privind procedura şi condițiile de decontare a navetei acestor categorii de personal”, conform Ligiei Deca. 

Adresa ministrului Educației poate fi consultată mai jos:

Citește și:

2 comments
  1. De ce nu luati exemplul Ungariei unde toti cei care lucreaza in invatamant beneficiaza la 50 la suta gratuitate din pretul calatoriei la orice mijloc de calatoriei?

  2. Dna Ministru,la nedidactici administrativ din scoli nu va gânditi ca trebuie decontare pt.navetă oare? Nedidacticii au stat 3 săpt in greva si tot asa se zicea sa nu se cedeze ca se temeau ceilalți profesorii ca scade nr de greviști,????????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ligia Deca, despre salariile directorilor de școli: Acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care vor fi creșterile posibile / În urmă cu 2 săptămâni Guvernul anunța că s-au găsit soluții pentru eliminarea inechităților și se vor rezolva “în cel mai scurt timp”

Pentru salariile directorilor de școli, „am avansat deja niște propuneri tehnice de cum s-ar putea rezolva și acum se discută, în funcție de proiecția de buget pentru anul următor, care…
Vezi articolul

Guvernul nu susține creșterea salariilor profesorilor de la 1 ianuarie 2024 printr-o inițiativă legislativă în Parlament, pentru că aceasta “are caracter discriminatoriu” față de alți bugetari, deși Ligia Deca a spus că se caută o soluție să crească salariile separat în învățământ, dacă legea salarizării nu va fi gata

O inițiativă legislativă înregistrată în Parlament, ce vizează majorarea salariilor cadrelor didactice separat de alte categorii de bugetari, nu este susținută de guvern, arată executivul într-un punct de vedere referitor…
Vezi articolul

Cine face subiectele de examen pentru Evaluarea Naţională, Bacalaureat, Titularizare şi evaluează manualele şcolare: Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare din parcarea şi subordinea Ministerului Educaţiei

Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) a fost înfiinţat în 1998 într-un proiect al Băncii Mondiale privind profesionalizarea evaluărilor în România. Potrivit analizei făcute în 2017 de către Organizaţia pentru…
Vezi articolul