DOCUMENT Ministerul Educației cere peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor și studenților pe noiembrie – proiect de Hotărâre de Guvern

7.378 de vizualizări
Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com
Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea sume de peste 3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, la dispoziția Guvernului. Banii sunt necesari pentru plata salariilor profesorilor din mediul preuniversitar și universitar și pentru plata burselor elevilor și studenților pe luna noiembrie. De remarcat, este a doua oară când Ministerul Educației cere bani Guvernului din Fondul de Rezervă ca să plătească profesorii și bursele. Peste 2 miliarde de lei a cerut și pentru salariile profesorilor pentru luna octombrie și bursele elevilor și studenților pe două luni.

Ministerul Educației cere puțin peste 3 miliarde de lei pentru a putea plăti salariile profesorilor și bursele pentru elevi și studenți.

Se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Educației cu suma de 3.015.588 mii lei
din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul
2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare, dintre care:

  • Pentru salariile profesorilor și din mediul universitar pe luna noiembrie, cu plata în decembrie e nevoie de 2.085.847 de mii de lei.

“Menționăm că suma solicitată este necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii noiembrie, cu plată în 14 decembrie 2023, având în vedere prevederile OUG nr. 45/2023 pentru completarea art. I din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, respectiv OUG nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul naţional de învăţământ de stat prin care au fost majorate drepturile salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic”, scrie în nota de fundamentare.

În plus Ministerul Educației cere bani pentru burse și subvenții pentru cămine-cantine studențești, astfel:

  • 466.363 mii lei pentru asigurarea drepturilor salariale aferente cadrelor didactice din învățământul superior de stat, finanțarea de bază, subvenții pentru cămine-cantine studențești, precum și alte unități din subordinea/coordonarea Ministerului Educației
  • 434.611 mii lei, în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele elevilor din învățământul preuniversitar, pentru plata burselor aferente lunii noiembrie 2023, cu termen de plată 15 decembrie 2023.
  • 28.767 mii lei pentru acoperea cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar.

Potrivit notei de fundamentare, “se propune prin prezentul proiect de act normativ suplimentarea bugetului Ministerului Educației pe anul 2023, la capitolul 65.01 “Învățământ”, titlul 10 “Cheltuieli de personal”, cu suma de 2.085.847 mii lei, titlul 51 ”Transferuri între unitățile ale administrației publice”, cu suma de 466.363 mii lei și titlul 59 “Alte cheltuieli”, cu suma de 463.378 mii lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2023, reprezentând credite de angajament și credite bugetare.

De asemenea, prin prezentul proiect se autorizează Ministerul Finanțelor să introducă, la
propunerea ordonatorului principal de credite, modificările corespunzătoare în structura
bugetului de stat și în volumul și structura bugetului Ministerului Educației pe anul 2023,
iar sumele rămase neutilizate se restituie la Fondul de rezervă bugetară la dispoziția
Guvernului, până la sfârșitul anului 2023
“.

Informații de context

Este a doua oară când ministerul cere bani din Fondul de rezervă pentru a plăti salariile profesorilor și bursele elevilor și studenților. În 19 octombrie, Ministerul Educației a solicitat suplimentarea bugetului său pe anul 2023 cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară.

Edupedu.ro a scris de ce alocă Guvernul bani din fondul de rezervă pentru Ministerul Educației și evită rectificarea bugetară. Marcel Boloș ministrul Finanțelor spunea: “au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare”.

Ministerul Educației nu are suficienți bani pentru plata salariilor angajaților din Educație și pentru funcționarea sistemului de învățământ, acesta este motivul invocat de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, pentru care Guvernul a adoptat ordonanța de urgență (OUG) „mătură” care adună banii, de exemplu, de la bursele neplătite ale elevilor, pe care îi adaugă fondului de rezervă. Ordonanța Executivului face posibilă evitarea unei rectificări bugetare care ar fi presupus o motivare mult mai strictă din partea autorităților a cheltuielilor cu banii suplimentați, însă Boloș dă asigurări că „folosim banii acolo unde este nevoie și cu multă atenție”.

Edupedu.ro a scris încă de când ordonanța de urgență era în stadiu de proiect obținut pe surse de Economedia.ro că documentul prevede ca toate sumele rămase prin conturile ordonatorilor de credite și necheltuite până în prezent să fie obligatoriu virate de către școli, primării și alte instituții de stat în Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului. Ordonanța „mătură” este o invenție locală, banii din Fondul de rezervă putând fi astfel oferiți pe alte criterii decât cele clasice, ale rigorilor bugetare. În mod normal, pe parcursul anului erau făcute una sau două rectificări bugetare, verificate de instituții și autorități independente, precum Banca Națională sau Consiliul Fiscal. În schimb, Fondul de Rezervă la dispoziția Guvernului, suplimentat prin transferurile de bani prevăzute de OUG „mătură”, este folosit discreționar, a avertizat de nenumărate ori Consiliul Fiscal.

Amintim, Edupedu.ro a scris pe 28 septembrie că Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022.

În decembrie anul trecut, Ligia Deca, accepta cel mai mic buget din istoria recentă a României alocat Educației: Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”.  

Foto: © Vinnstock | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Proiectul de Hotărâre de Guvern
Nota de fundamentare
Citește și:
Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern
De ce alocă Guvernul bani din fondul de rezervă pentru Ministerul Educației și evită rectificarea bugetară. Marcel Boloș, ministrul Finanțelor: Au rămas fără buget pentru cheltuielile de personal și cheltuielile de funcționare
ULTIMA ORĂ Ligia Deca anunță că nu luptă pentru alt buget decât cel mai mic din istoria recentă, de doar 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, pe legea din prezent: E acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege

10 comments
  1. La facultatea de litere din cadrul UNIBUC 86 de studenti au ramas fara bursa sociala, desi s au incadrat ca venituri studentii.Au cerut un teanc de acte doveditoare privind veniturile….dar s au terminat fondurile..nu au beneficiat toti studentii, Bani pentru protocoale pe holurile facultatii cu sucuri si gustari au avut? Poate studentii din provincie care au venit sa studieze, copii silitori , nu aveau strict pentru cheltuieli curente…e discriminare>la celelalte facultati din cadrulUNIVERSITATII BUCURESTI toti cei care s au incadrat in suma venitului minim pe economie , au primit bursa, la litere…..nu! Rusine ! Discriminare!

  2. Copiii cu note mari batjocoriti prin aceste burse de “merit” deturnate catre cei care NU invata si parintii acestor copii, ca si profesorii care, probabil, vor Mai primi vreo “prima” sau vreo majorare minima in ajun de alegeri (ca pomana electorala) ar trebui sa deschida bine ochii la vot!! Mai vreti psd/psdnl/udmr&aur?? Sunt toti la fel, ei pt ei!

  3. 7.12.2022 :

    “Ministrul Educației, Ligia Deca, susține într-o declarație pentru Edupedu.ro că bugetul alocat prin actualul proiect de lege pentru anul 2023 este „acoperitor” pentru „funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor, pe actuala lege”. Reamintim că Ministerul Educației a primit 2,1% din PIB propunere de buget pentru anul 2023, cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă.”

  4. din pacate cererea va fi solutionata….vine an electoral.
    dar mi-as dori sa nu primeasca nimic, criteriile de acordare a burselor dnei deca si “romania educata” nu merita atata cheltuiala (da,cu litere mici).
    ne vedem la urne dlor guvernanti,nu mai este mult.

  5. Laptopuri si rechizite in Kenia, excursiile lui Johannis in Zanzibar cu transport de 80000 de euro, pensii speciale, salarii recent marite cu 30 la suta la ANAF, pensii marite, burse mame minore, burse elevi cu nota 2 etc. O risipa cat China si ei se fac ca nu au bani de salariile noastre, nu au facut nici acum grila, isi bat joc de prima didactica si nw refuza drepturi demult stabilite prin lege pe motiv ca sunt alte prioritati(vezi Ciolacu) Si sa te mai miri de ce geme tara asta de prostie, de antivaccinisti, de tampiti care cred ca faci solzi sau 5 g in creier de la vaccin? Ne mai miram de ce cei buni vor sa fuga? Cei ca mine din sistem, demult nu mai merg cu drag la scoala. E o greata satriana ce ne cuprinde zilnic prin tot ceea ce ne cere guvernul sa facem.

  6. Minunea “bursă de merit” inseamna 450 lei/luna pentru peste 1 milion de elevi !
    E discutabil și mult discutată această minune. Avea rost ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Mesaj către directorii de școli, pentru înscrierea în apelul cu 200.000 de euro per proiect, deschis până pe 16 iulie: E bine ca noi, profesorii, să fim realiști și să ne punem mintea la muncă și să creăm o școală așa cum dorim noi, să încetăm să ne mai văităm că nu ne lasă sistemul – Viforel Dorobanțu, directorul școlii-pilot de la Curcani, Călărași

Îndemn la înscrierea în programul de școli-pilot făcut de unul dintre directorii care derulează un program-pilot încă din 2022, de la prima ediție. Este vorba despre Viforel Dorobanțu, directorul Școlii…
Vezi articolul

Efectele inflației: Fenomenul tinerilor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții, estimează Valentina Ciobanu (Consiliul Tineretului din România) / Țara noastră are cea mai mare diferență din UE între vârsta la care femeile și bărbații părăsesc casa părintească

Fenomenul celor care locuiesc cu părinții se va adânci, din cauza creșterii costului vieții, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării acestora, a declarat Valentina Ciobanu, director de politici publice…
Vezi articolul