Ministerul Educației cere peste 2,1 miliarde de lei din Fondul de rezervă al guvernului pentru a putea acoperi salariile personalului din învățământ pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni – proiect de hotărâre de guvern

4.878 de vizualizări
Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com
Ministerul Educației solicită suplimentarea bugetului său pe anul 2023 cu 2,17 miliarde de lei, din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția guvernului, pentru a putea acoperi salariile profesorilor pe o lună și bursele elevilor și studenților pe două luni, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în transparență de către minister.

Astfel, instituția solicită 1,15 miliarde de lei – sumă “necesară pentru acoperirea cheltuielilor salariale aferente lunii octombrie, cu plata în luna noiembrie”, în contextul majorării drepturilor salariale ale personalului didactic, didactic auxiliar și nedidactic.

Pe lângă această sumă, ministerul solicită 838,5 milioane de lei pentru a putea acoperi cheltuielile cu bursele elevilor, “pentru plata burselor aferente lunilor septembrie și octombrie, cu termen de plată 15 noiembrie 2023”, după cum arată nota de fundamentare a proiectului de HG. Aceasta notează că, potrivit noilor prevederi legislative, bursele elevilor sunt finanțate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educației începând de anul acesta.

A treia serie de cheltuieli pentru care se solicită bani de la fondul de rezervă: cheltuielile cu bursele studenților. Pentru acestea, se cere suplimentarea bugetului ministerului cu 180,35 milioane de lei, “în vederea acoperii cheltuielilor cu bursele studenților din învățământul universitar, pentru primele două luni din anul universitar”.

Proiectul de HG pus în transparență de minister, pe o perioadă de 10 zile:

Nota de fundamentare a proiectului de HG:

Citește și:
Ministerul Educației nu mai are bani de salarii și obține fonduri pe bază de memorandumuri, iar peste 1.400 de școli nu au primit nici acum banii din PNRAS pentru toate cheltuielile din 2022 / Rectificarea bugetară ar putea avea loc în noiembrie, spune purtătorul de cuvânt al Guvernului Ciolacu

Foto: © Stereo Lights | Dreamstime.com /  Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


2 comments
  1. Corect, în țara asta nu contează cine muncește, ci cine votează pe cine trebuie. Iar ei spun că se ocupă de calitatea procesului instructiv-educativ, de motivarea profesorilor…dar cum? Prima didactică de 1500 care este egală cu aceste tichete sociale, ce rost are să mai fii profesor ? Păcat că profesorii nu sunt uniți, păcat că politicul dă tonul în școli…

  2. Incredibil…
    Așadar sumele necesare pentru burse sunt egale cu sumele de plata necesare pe o lună pentru toate salariile angajaților din învățământ.

    Din aceste burse 50% sunt reprezentate de burse monoparentale necondiționate de venit si burse de merit obținute cu medii sub 9.00.

    Bursă electorală vivat!

    In același timp vor ieși să se lamenteze că nu au resurse bugetare pt creșterea veniturilor de la 1 ianuarie…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Candidații nevoiți să își rescrie lucrarea la examen „în situații obiective” pot primi timp de lucru suplimentar de o oră la decizia comisiei, prevede metodologia de organizare a Bacalaureatului 2024 / Dispozitivele IoT sunt interzise

Candidații de la examenul de Bacalaureat 2024 care sunt nevoiți să își rescrie lucrarea la examen din motive care nu țin de ei, precum erori ale comisiei de examen din…
Vezi articolul

Transformarea meritului în mită electorală, rețeta Deca-Iohannis pentru reforma Educației din România: bursele de merit de 450 de lei vor fi primite în acest an școlar și de primii opt elevi din cea mai bună clasă de a IX-a de la Colegiul „Sf Sava“, cu ultima medie 9,97, și de primii opt de la Liceul „Pallady“, cu medii între 6,72 și 5,10

Legea care a fost prezentată de președintele Klaus Iohannis și de ministrul Educației Ligia Deca drept „reformatoare“ pentru învățământul din România se pregătește să intre în vigoare, iar odată cu…
Vezi articolul

Drept la replică: Clarificări în legătură cu articolul despre proiectul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli / Nova Tech a devenit Metaminds, iar Andrei Cruceru, CEO-ul companiei, a fost director de vânzări la Asesoft timp de 2 ani și jumătate, neavând nicio altă legătură cu Sebastian Ghiță

Legat de articolul publicat de către dumneavoastră pe platforma Edupedu.ro: Mega-contractul de 165 milioane de lei pentru wireless în școli: Care este stadiul de implementare a contractului câștigat anul trecut…
Vezi articolul