DOCUMENT Model de cerere înscriere clasa pregătitoare 2025 / Cererile pot fi depuse la școală sau prin e-mail

18.821 de vizualizări
Foto: © Waldru | Dreamstime.com
Înscrierile pentru clasa pregătitoare 2025 se fac în perioada 31 martie-6 mai, potrivit calendarului aprobat recent de Ministerul Educației. Cererea împreună cu alte acte se depune la secretariatul școlii sau prin e-mail. Amintim, părinții copiilor care vor împlini 6 ani până în data de 31 august 2025 trebuie să îi înscrie obligatoriu la clasa pregătitoare. Descarcă din articol cererea de înscriere, publicat de Inspectoratul școlar Buzău.

Părinții pot depune cerere pentru înscrierea copilului la clasa pregătitoare în perioada 31 martie-6 mai 2025, potrivit calendarului de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar 2025-2026, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

Conducerea unităţii de învăţământ şi inspectoratul şcolar trebuie să se asigure că programul de completare/validare a cererilor-tip de înscriere în învăţământul primar este adaptat solicitărilor părinţilor, permite procesarea tuturor solicitărilor şi asigură fluenţa procedurilor, evitând aglomeraţia, scrie în metodologie.

Este obligatorie înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc 6 ani până la 31 august 2025, inclusiv, potrivit metodologiei.

Totuși, există și o excepție: părinții pot face o cerere prin care să ceară amânarea înscrierii cu maximum un an “în cazuri justificate”. Nu se precizează însă care ar fi cazurile justificate și cum pot fi dovedite.

Art. 6 alin (4 ) – „La cererea scrisă a părinților/reprezentantului legal, în cazuri justificate, înscrierea în clasa pregătitoare a copiilor care împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea poate fi amânată cu maximum un an”.

În plus, chiar dacă grupele mare și mijlocie sunt obligatorii, pot fi înscriși la clasa pregătitoare și copiii care nu au fost la grădiniță din “lipsa infrastructurii la nivel local sau au avut domiciliul temporar în străinătate”.

Copiii care nu îndeplinesc 6 ani până la 31 august 2025, dar împlinesc în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2025, inclusiv, pot fi înscriși în clasa pregătitoare în baza unei recomandări (dacă au frecventat grădinița) respectiv a unei evaluări (dacă nu au frecventat grădinița sau se întorc din străinătate) în vederea înscrierii în învățământul primar.

Avizul de evaluare se eliberează la Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CJRAE/CMBRAE). Evaluarea copiilor aflați în această situație se va face în perioada 10 – 27 martie 2025.

Situațiile în care e necesară recomandarea CJRAE

Pentru înscrierea la clasa pregătitoare e nevoie de recomandarea emisă de centrele judeţene de resurse şi asistenţă educaţională/Centrul Municipiului Bucureşti de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE/CMBRAE):

  • în situaţia copiilor care nu au frecventat grădiniţa
  • în situația copiilor care s-au întors din străinătate
  • în situația copiilor care nu vor împlini vârsta de 6 ani până pe 31 august 2025, dar împlinesc 6 ani până în decembrie 2025

Pentru copiii care au frecventat grădinița recomandarea este eliberată de către grădinița frecventată. Modelul de cerere pentru solicitarea recomandării va fi afișat pe 7 martie pe canalele de comunicare ale inspectoratelor școlare/Inspectoratului Școlar al Municipiului București și ale grădinițelor.

Pentru copiii care nu au frecventat grădinița sau au revenit din străinătate evaluarea pentru obținerea recomandării se face de către centrele județene de resursă și asistență educațională (CJRAE)/ Centrul Municipiului București de Resurse și Asistență Educațională (CMBRAE).

Acte necesare pentru înscriere
  • Cerere de înscriere
  • o copie a actului de identitate propriu și o copie a certificatului de naștere al copilului, certificate conform, cu originalul de către secretariatul unității de învățământ, pe baza documentelor originale

Cererea de înscriere se depune la secretariatul școlii, dar poate fi completată și online și transmisă pe email sau prin poștă – caz în care e necesară și declaraţia-tip pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea informaţiilor completate în cerere. Descarcă modelul de cerere de la finalul articolului.

Alte acte în funcție de situații particulare:

  • „În situația copiilor care nu dețin un certificat de naștere se aplică prevederile art. 105 alin. (11) din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, cu modificările și completările ulterioare. În acest caz, înscrierea se face în baza datelor de identificare declarate de părinte sau de reprezentantul legal al persoanei minore, respectiv: numele de familie și prenumele, data și locul nașterii declarate ale persoanei minore pentru care se solicită înscrierea, numele de familie și prenumele părinților sau, după caz, numele de familie și prenumele reprezentantului legal, precum și domiciliul minorului stabilit conform dispozițiilor art. 27 alin. (2) și (4) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 97/2005 privind evidența, domiciliul, reședința și actele de identitate ale cetățenilor români, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
  • În cazul în care cererea-tip de înscriere este completată pentru un copil care împlinește vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie—31 decembrie inclusiv, alături de documentele menționate la alin. (2), respectiv la alin. (3), părintele transmite și o copie a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare.
  • Părinții divorțați depun la înscriere dovada modului în care se exercită autoritatea părintească și la care dintre ei a fost stabilită locuința minorului.
  • În cazul în care solicită înscrierea la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe lângă documentele menționate la alin. (2), respectiv la alin. (3) și, după caz, la alin. (4), părinții depun/transmit pe e-mail sau prin poștă și documente în copie simplă care dovedesc îndeplinirea criteriilor de departajare”.
  • În cazul completării online a cererii de înscriere sau a transmiterii prin e-mail sau prin poştă, părintele va transmite unităţii de învăţământ declaraţia-tip pe propria răspundere, cu privire la veridicitatea informaţiilor completate în cerere, respectiv recomandarea de înscriere în clasa pregătitoare.


Validarea cererii-tip de înscriere este obligatorie şi se face la unitatea de învăţământ la care părintele solicită înscrierea sau prin intermediul mijloacelor electronice şi constă în compararea datelor introduse în aplicaţia informatică cu documentele transmise de către părinte. Prezentarea de înscrisuri false se pedepseşte conform legii şi atrage pierderea locului obţinut prin fraudă.


În situaţia depunerii cererii-tip de înscriere şi a documentelor justificative direct la unitatea de învăţământ, verificarea şi validarea datelor introduse se fac în prezenţa părintelui şi a cel puţin unui membru din comisia de înscriere, conform programării realizate de către unitatea de învăţământ”.

Despre procedura de înscriere


Potrivit metodologiei, “conducerea unităţii de învăţământ şi inspectoratul şcolar se asigură că programul de completare/validare a cererilor-tip de înscriere în învăţământul primar este adaptat solicitărilor părinţilor, permite procesarea tuturor solicitărilor şi asigură fluenţa procedurilor, evitând aglomeraţia.


În vederea asigurării fluenţei procedurilor şi a evitării aglomeraţiei, unităţile de învăţământ
asigură inclusiv posibilitatea de programare telefonică a părinţilor pentru completarea şi/sau
validarea cererilor-tip de înscriere. Numărul de telefon la care părinţii pot apela este afişat la
avizierul unităţii de învăţământ, pe site-ul acesteia, dacă există, şi pe site-ul inspectoratului şcolar.


Unităţile de învăţământ informează părinţii că ordinea în care se programează telefonic
pentru completarea şi/sau validarea cererilor-tip de înscriere sau în care se prezintă pentru
completarea şi/sau validarea cererilor-tip de înscriere nu presupune crearea unei liste de
preînscriere şi/sau acordarea unei priorităţi la înscriere. Informaţia este afişată la secretariatul unităţii de învăţământ, la avizierul acesteia şi pe site-ul şcolii, dacă acesta există, şi este comunicată direct părinţilor la momentul programării telefonice sau al prezentării pentru completarea/validarea cererii-tip de înscriere”.


Înscrierea copiilor cu CES la clasa pregătitoare

Art. 8
(1) La solicitarea scrisă a părinţilor/reprezentanţilor legali pot fi înscrişi în învăţământul de masă în clasa pregătitoare şi copiii cu cerințe educaționale speciale (CES), cu vârste cuprinse între 6 şi 8 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea.


(2) În clasa pregătitoare din învăţământul special sunt înscrişi copiii cu CES care împlinesc vârsta de 8 ani până la data de 31 august a anului în care se face înscrierea.


(3) Înscriere copiilor menționați al alin.(1) și (2) se face pe baza certificatului de orientare școlară și profesională emis de către CJRAE/CMBRAE.

Art. 35
(1) Copiii cu cerinţe educaţionale speciale pot fi înscrişi în şcolile de masă, în conformitate cu
prevederile prezentei metodologii.
(2) În situaţiile în care orientarea şcolară impune înscrierea în învăţământul special, părinţii se
adresează şcolii de circumscripţie sau CJRAE/CMBRAE, de la care primesc informaţiile necesare pentru înscrierea în învăţământul special.

Art. 36
(1) Înscrierea copiilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul special se face direct la unitatea de învăţământ specială, cu documentele prevăzute de prezenta metodologie, la care se adaugă documentul care atestă orientarea către învăţământul special.
(2) Comisiile de înscriere din unităţile de învăţământ special completează cererile-tip de înscriere direct în aplicaţia informatică.
(3) Validarea cererilor-tip de înscriere se realizează conform modalităţii prevăzute la art. 15 alin. (4) şi (5).
(4) Toţi copiii care au orientarea şcolară pentru învăţământul special vor fi înmatriculaţi conform solicitării.

Calendarul înscrierea la clasa pregătitoare 2025, etapa I

6 martie – afișarea circumscripțiilor școlare și a numărului de clase la școli și site-urile ISJ

31 martie – 6 mai 2025 – Completarea cererilor-tip de înscriere de către părinți/ tutori
legal instituiți/ reprezentanți legali, online sau la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor;

Depunerea/Transmiterea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ la care solicită înscrierea copiilor, inclusiv a recomandării de înscriere în clasa pregătitoare, după caz,
respectiv a declarației pe propria răspundere și a documentelor necesare în copie simplă;

Validarea fișelor de înscriere generate de aplicația informatică.

6 mai – 9 mai 2025 – Procesarea de către Comisia națională de înscriere a copiilor în
învățământul primar (Comisia națională) a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea copiilor la școala de circumscripție.

12 mai – 19 mai 2025 – Procesarea la nivelul unităților de învățământ, pe baza informațiilor din cererile-tip de înscriere și din documentele depuse/transmise de părinți/ tutori legal
instituiți/reprezentanți legali, a cererilor prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau
respingerea cererilor acestora, la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către Consiliul de
administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază;

Marcarea, în aplicația informatică, a cererilor – tip de înscriere pentru candidații admiși în această fază.

20 mai 2025 – Procesarea de către Comisia națională a cererilor-tip de înscriere, cu ajutorul aplicației informatice și repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți/tutori legal instituiți/reprezentanți legali au solicitat înscrierea la o altă unitate de învățământ decât la școala de circumscripție, dar nu au fost admiși din lipsă de locuri și care au exprimat în această fază opțiunea pentru înscrierea în școala de circumscripție.

21 mai 2025 – Afișarea în unitățile de învățământ și pe site-ul inspectoratului
școlar a candidaților înmatriculați și a numărului de locuri rămase libere

Etapa a doua de înscriere

22 mai – comunicare proceduri specifice elaborate de ISJ/ ISMB pentru repartizarea copiilor pe locuri disponibile

23-29 mai – depunerea cererilor de înscriere (la școala aflată pe prima poziție din cele trei opțiuni exprimate)

30 mai – 4 iunie – validarea cererilor de înscriere la școala aflată pe prima poziție din cele trei opțiuni exprimate

6-11 iunie – procesarea cererilor de înscriere

12 iunie – afișarea, la fiecare școală a listelor copiilor înscriși în clasa pregătitoare

1-2 septembrie – soluționarea de către ISJ a cererilor părinților ai căror copii nu au fost încă înscriși la o unitate de învățământ

  • soluționarea de către ISJ a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, în interesul superior al copilului

3 septembrie – afișarea la fiecare școală a listelor cu elevii distribuiți în fiecare clasă pregătitoare

Informarea publicului privind procedura de înscriere

Toate unitățile de învățământ au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar, indiferent dacă părinții fac parte sau nu din circumscripția respectivă.

Trebuie să existe un tel verde, care va funcționa până la sfârșitul perioadei de înscriere, prevăzută în Calendarul înscrierii în învățământul primar, la care părinții/tutorii legal instituiți/reprezentanții legali și alte persoane interesate pot obține, gratuit, informații referitoare la înscrierea copiilor în învățământul primar.

Afișarea tuturor informațiilor referitoare la înscrierea în învățământul primar, inclusiv circumscripțiile școlare și planul de școlarizare, la fiecare unitate de învățământ din județ, precum și pe site-ul inspectoratului școlar.

Inspectoratele școlare postează pe site-ul instituției, pe prima pagină, la rubrica „Înscrierea în învățământul primar pentru anul …”, următoarele date:


a) informații cu privire la circumscripțiile școlare pentru fiecare unitate de învățământ: denumirea și adresa unității de învățământ, străzile/adresele arondate unității de învățământ, numărul de clase pregătitoare alocate, adresa site-ului unității de învățământ (pentru unitățile care au site), în format standard;


b) informații cu privire la linia telverde, instituită la nivelul inspectoratului școlar: numărul de telefon telverde, data de la care acesta este funcțional, programul de funcționare, alte
informații utile;

c) Metodologia de înscriere a copiilor în învățământul primar și calendarul înscrierii;

d) modalitatea de stabilire a numărului de locuri libere;

e) criteriile de departajare generale și specifice care sunt utilizate în cazul în care numărul de opțiuni pentru respectiva unitate de învățământ este mai mare decât numărul de locuri
libere.

Potrivit metodologiei, „Comisia județeană/a municipiului București coordonează organizarea ședințelor de informare și consiliere a părinților copiilor înscriși la grădiniță și care încep învățământul primar în următorul an școlar și iau toate măsurile pentru comunicarea către mijloacele de comunicare în masă a informațiilor legate de înscrierea în învățământul primar, inclusiv posibilitatea de informare la linia telverde și numărul acesteia”.


„Toate unitățile de învățământ în care se va desfășura activitatea clasei pregătitoare în următorul an școlar au obligația de a oferi informații referitoare la procedura de înscriere a copiilor în învățământul primar și de a organiza acțiuni de promovare a ofertei școlii pe site sau prin afișare la avizierul școlii.


Fiecare unitate de învățământ încarcă pe site-ul propriu, dacă există, pe lângă denumirea și adresa unității de învățământ, străzile/adresele arondate unității de învățământ, numărul de clase pregătitoare alocate, modalitatea de stabilire a numărului de locuri libere, criteriile de departajare generale și specifice care sunt utilizate în cazul în care numărul de opțiuni
pentru respectiva unitate de învățământ este mai mare decât numărul de locuri libere, precum și alte informații care să permită părinților să cunoască activitatea specifică clasei pregătitoare din cadrul unității, cum ar fi: posibilitatea organizării procesului de învățământ în cadrul unei grădinițe aflate în structura școlii sau în consorțiu cu școala, posibilitatea organizării programului „Școala după școală”, fotografii ale spațiului în care se desfășoară activitatea la clasa pregătitoare. Pentru asigurarea protecției datelor personale, în fotografiile care sunt postate pe site nu trebuie să apară persoane”.

DESCARCĂ Model de cerere de înscriere pentru clasa pregătitoare 2025, etapa I

Foto: © Waldru | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
ULTIMA ORĂ Calendarul înscrierii pentru clasa pregătitoare 2025, aprobat de Ministerul Educației: Cererile se depun în perioada 31 martie – 6 mai

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Lovitură pentru familiile care își duceau copiii la peste 300 de after school-uri private: acestea nu mai pot fi organizate în aceeași clădire cu grădinițe private. Christian Comșa, Asociația Școlilor Particulare: Normele vin foarte târziu, s-au făcut investiții, s-au înscris copiii la after

Peste 300 de after school-uri private nu mai pot funcționa în acest an școlar, pentru că erau organizate în spații comune cu grădinițe private. Interdicția apare cu doar două săptămâni…
Vezi articolul

Secretarul de stat Florian Lixandru: Manualele de Comunicare în Limba Română de clasa a II-a şi de Matematică de clasa a VI-a ajung la elevi în această săptămână / Cursurile primului modul au început pe 11 septembrie

Manualul de Comunicare în Limba Română pentru clasa a II-a şi manualul de Matematică pentru clasa a VI-a vor ajunge în posesia elevilor în această săptămână, a declarat marţi, pentru…
Vezi articolul

PROIECT Ministerul Educației modifică metodologia pentru mobilitatea profesorilor, cu o lună înainte de proba scrisă a concursului de Titularizare 2023: Repartizarea candidaților pe posturi se face în ordinea descrescătoare a notelor de la proba scrisă / Cine susține probele practice cu „admis” sau „respins”

Metodologia-cadru de mobilitate a cadrelor didactice este modificată de Ministerul Educației, cu o lună până la proba scrisă a concursului de Titularizare 2023, potrivit unui proiect de proiect de ordin,…
Vezi articolul