DOCUMENT Profesorii care aplică pentru un post didactic la o școală europeană trebuie să fie obligatoriu și titulari / Dosarele pot fi depuse și pe email – Modificări aduse metodologiei de selecție

13.534 de vizualizări
Foto: eeb4.be
Ministerul Educației a introdus clar statutul de titular în metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului școlilor europene și păstrat vechimea de predare de minimum 3 ani la catedră, se arată într-un ordin de ministru publicat pe edu.ro. De asemenea, printre modificările aduse metodologiei este și posibilitatea de a trimite dosarul prin e-mail, nu doar fizic prin poștă cum era până acum, și se admite în acest caz și contestația transmisă tot pe e-mail, ceea ce înainte nu era posibil. Nu în ultimul rând, a fost admisă prelungirea detașării cu până la trei ani peste durata maximă de 9 ani cât poate preda un profesor care a câștigat un post didactic în cadrul sistemului școlilor europene.

ERATĂ În varianta inițială a știrii, dintr-o regretabilă eroare, am scris că a fost eliminat statutul de titular pentru aceste concursuri. Am corectat informația la sugestia cititorilor. Vă mulțumim pentru atenționare și înțelegere.

  • Amintim că Ministerul Educației a organizat în luna mai concurs pentru ocuparea a 3 posturi la Școala Europeană de la Bruxelles, concurs cu termen scurt de depunere a dosarelor și cu imposibilitatea înscrierii online. La sesiunea din luna mai, cadrele didactice s-au putut înscrie doar prin depunerea fizică a dosarelor la Registratura Ministerului Educației sau prin trimiterea lor prin poștă. „Vom modifica metodologia pentru ca depunerea dosarelor să fie posibilă online”, a declarat Sorin Cîmpeanu, pentru Edupedu.ro. Ministrul a precizat că „la proba de interviu au participat atât directorul Școlii Bruxelles IV, cât și reprezentantul asociației părinților”, a declarat pe 25 mai, pentru Edupedu.ro, ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Concursul pentru ocuparea a 2 posturi de profesor la Școala Europeană de la Bruxelles se va relua luna aceasta, a mai precizat Cîmpeanu.
  • Cele 2 posturi care vor fi scoase la concurs în luna iunie sunt de Matematică cu predare în limba engleză, precum și de Chimie-fizică/Științe integrate cu predare în română și germană, franceză sau engleză. Singurul post care s-a ocupat la concursul organizat în luna mai a fost cel de Consilier educativ (”Advisor” – poziție specifică școlilor europene).

Mai jos, Ordinul de ministru nr. 3.909/14.06.2021 privind modificarea Metodologiei de selecţie a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului şcolilor europene, aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 3.475/2018:

„Ordin privind modificarea Metodologiei de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului școlilor europene, aprobată prin ordinul ministrului educației și cercetării nr. 3.475/2018.

Art I – Metodologia de selecție a personalului din România pentru posturi didactice din cadrul sistemului școlilor europene aprobată prin Ordinul ministrului educației și cercetării nr. 3475/2018, publicată în Monitorul Oficial al României nr. 339 din 18 aprilie 2018, se modifică după cum urmează:

1. La art. 6, alineatul (1) litera e) se modifică și va avea următorul cuprins:

„e) adeverință din care să rezulte statutul de titular în învățământul preuniversitar la data înscrierii la concurs, vechimea de predare efectivă la catedră de minimum 3 ani la data înscrierii, în țară sau în sistemul școlilor europene, în calitate de cadru didactic calificat, corespunzător profilului postului pentru care candidează.”

(varianta veche – e) adeverință din care să rezulte vechimea de predare efectivă la catedră de minimum 3 ani la data înscrierii, în țară sau în sistemul școlilor europene, în calitate de cadru didactic calificat, corespunzător profilului postului pentru care candidează;)

2. La art. 6, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(4) Dosarele se depun la registratura Ministerului Educației sau în formă scanată, prin e-mail, la adresa indicată în calendarul de concurs, cu documentele ordonate conform opisului. În cazul în care dosarul este transmis prin poștă, candidatul își asumă transmiterea dosarului astfel încât acesta să fie recepționat la registratura Ministerului Educației până la data limită prevăzută în calendarul de concurs.”

(varianta veche – (4) Dosarele se depun la registratura Ministerului Educației Naționale. În cazul în care dosarul este transmis prin poștă, data poștei nu poate depăși data-limită de depunere prevăzută în calendar.)

3. La art. 17, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins:

„(2) În cazul în care dosarul de concurs a fost transmis prin mijloace de comunicare electronică (e-mail), contestația poate fi comunicată pe aceeași cale numai de la aceeași adresă de la care s-a transmis dosarul candidatului, conform calendarului concursului.”

(varianta veche – (2) Nu se admite transmiterea contestației prin e-mail, fax sau cu ajutorul altor mijloace de comunicare virtuală)

4. Art. 27 se modifică și va avea următorul cuprins:

„Fiecărui profesor detașat i se încheie contract de muncă pe durată determinată de maximum 9 ani, în temeiul art. 29 lit. a) pct. i) și ii) din statut, pentru postul din sistemul școlilor europene pentru care a concurat. În cazuri excepționale, conform art. 29 lit. a) pct. iii), se poate acorda o prelungire de până la trei ani a detașării.”

(varianta veche – Art. 27 Fiecărui profesor detașat i se încheie contract de muncă pe durată determinată de maximum 9 ani, în temeiul art. 29, lit. a), pct. i), și ii) din Statut, pentru postul din sistemul Școlilor Europene pentru care a concurat.)

Art. II Direcțiile de specialitate din cadrul Ministerului Educației duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. III Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.”

Foto: eeb4.be

Citește și:
Concursul de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles se reia în iunie, iar dosarele se vor putea depune online, anunță Sorin Cîmpeanu / Niciun câștigător pe posturile de Matematică și Chimie-fizică, unde salariile sunt peste 4.000 de euro
Concurs de selecție de profesori pentru Școala Europeană de la Bruxelles, anunțată de Ministerul Educației. Posturile scoase la concurs sunt de Matematică, Chimie-fizică și Consilier educativ, salariile sunt peste 4.000 de euro
Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI:RO76BTRLRONCRT0471641001

CONT EURO:RO26BTRLEURCRT0471641001

Deschis la BANCA TRANSILVANIA
Donează prin Patreon

Donează

3 comentarii
  1. Stimata doamna,
    Este exact pe dos. Scrie explicit ca trebuie adeverinta de titular. Un ordin care modifica un document contine modificările aduse , nu ceea ce se elimina. De altfel scrie chiar deasupra articolului invocat faptul ca se modifica si va avea URMATORUL CONTINUT.

    1. Așa este, am făcut modificările care se cuveneau. Vă mulțumim pentru observații. O zi bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Plângere penală împotriva lui Sorin Cîmpeanu pentru întârzierea cu o zi a metodologiei decontării transportului elevilor. Cîmpeanu: Îmi asum și îmi cer scuze acelor elevi care, neștiind că sunt în vacanță, au dorit să meargă la școală și nu au putut să deconteze naveta

Asociația Elevilor din Constanța a depus o plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și la Administrația Prezidențială, împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru…
Vezi articolul

EXCLUSIV Șefa ONAC: Compania Orange a câștigat licitația de tabletele școlare pentru 3 din cele 9 loturi. Termenul pentru depunerea contestațiilor este 8 septembrie. Pentru celelalte 6 loturi va fi reluată licitația

Câștigătoarea licitației pentru 3 loturi care au împreună 82.826 de tablete școlare este compania Orange, a declarat în exclusivitate pentru Edupedu.ro Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC).…
Vezi articolul

Planurile Ministerului Educației pentru finanțarea cercetării în universități: “100 de milioane de lei, cel puțin”, alocați pe baza performanței / Premii pentru universități cu domenii în topurile internaționale

“Pentru prima dată, din bugetul Ministerului Educaţiei, vom acorda o componentă pentru finanţarea instituţională a cercetării ştiinţifice din universităţile româneşti. Ne dorim să reuşim să construim în interiorul lui, bugetul…
Vezi articolul