Doi foști președinți ai Consiliului Elevilor critică atitudinea și implicarea de partea Guvernului, în plină grevă generală a profesorilor, a actualei președinte CNE, care a declarat marți, de la pupitrul Guvernului că „Ne bucurăm că suntem astăzi aici”, „această situație nu este benefică pentru nimeni”

1.629 de vizualizări
Foto: gov.ro/Facebook.com
Rareș Antal și Antonia Pup au protestat public, pe conturile lor de socializare, față de atitudinea afișată de actuala președintă a Consiliului Național al Elevilor. Cei doi foști președinți ai organizației au anunțat că susțin revendicările profesorilor.

Antonia Pup, președinte al Consiliului Naționa al Elevilor între 2020-2021 a scris „Să accepți să stai paiață la pupitrul Guvernului recitând argumentația acestuia în plină grevă generală a profesorilor – președinte al unei structuri de reprezentare a elevilor/părinților fiind – denotă inadecvare și o neînțelegere profundă a modului în care ar trebui să funcționeze o democrație”, referitor la gestul făcut de Miruna Croitoru.

„În democrație, societatea civilă veghează/monitorizează Guvernul, nu îi ține isonul și nu comunică în nici o circumstanță cu sigla Palatului Victoria în spate! Azi sigla și pupitrul, mâine ne-ar mai lipsi doar portretul întâiului fiu iubit al țării – vremuri de tristă amintire.

Urmărind conferința de presă de mai înainte, nu am putut să nu mă întreb cât de ușor impresionabil poți fi ca lider al societății civile să te lași atras în această schemă “divide et impera” veche de când lumea. Guvernul a jucat foarte smart această carte a comunicării publice, urmărind adâncirea unei falii între elevi, profesori și părinți, aducând în prim-plan președinți ai unor structuri de reprezentare importante pentru a susține încetarea acestei greve. Sper ca toți profesorii care au luat în deplină luciditate decizia de a protesta astăzi să nu se lase intimidați de aceste mesaje lipsite de orice urmă de legitimitate”, a mai scris Antonia Pup.

Fost președinte al Consiliului Municipal al Elevilor București în perioada 2019-2020, Rareș Antal evocă și el legătura dintre elevi și profesori.

Mai întâi s-a întrebat „Cum mai dai bacul dacă întâi trebuie să dai ochii cu profii pe care nu-i susții să câștige decent?”, apoi a publicat un șir de experiențe din școală care îl fac pe orice elev să le fei recunoscători profesorilor:

„Un profesor de muzică m-a dus pentru prima dată la o adunare a elevilor, iarna, acum 3 ani, la Craiova. Eu ce îi zic?

Sau profei de practică care a fost atât de drăguță încât mi-a scris lecția în caiet, în timp ce preda, ca eu să lucrez la un proiect civic?

Ori profei de română care m-a dus până la națională la debate, după care s-a supărat pe mine că îmi ceream drepturile, dar care își face meseria impecabil?

Profei de fizică care ne spunea în fiecare oră să nu fim oi, să gândim logic, pentru noi și cei din jur, să ne fie bine tuturor, ei ce îi zic?

Profei de franceză care ne făcea jumătate de oră de civică și cealaltă de franceză intensiv?

Dar profilor care predau pe net pentru mii de elevi, din timpul lor? Mate, geografie și nu numai.

Tuturor profesorilor de istorie, din a 5-a până în a 12-a? Ce fac? Le întorc spatele?

Dar cu alea 115.000 de semnături adunate în școli în 2018 și duse la minister cu roaba, pentru schimbare sau orele nedormite și celălalte ore, petrecute în săli cu bărbați la costum, încercând să ne ținem de ceea ce ne promisesem – că facem bine pentru toți. Ce fac?

Întreb, pentru că prietenii pe Facebook făcuți din perioada aia nu au plecat, sunt aici.”

Mesajul de la Guvern al Mirunei Croitoru, președinta CNE, transmis alături de purtătorul de cuvânt al Guvernului, care pregătise și o prezentare a măsurilor luate de Guvern în Educație, proiectată pe un ecran alăturat, și alături de Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, după consultările cu premierul Ciucă:

Miruna Croitoru, CNE: „Ne bucurăm că suntem astăzi aici, alături de colegii mei, să discutăm despre ceea ce se întâmplă, pentru că este o situație care ne dezavantajează pe toți. Încă din momentul în care a fost declanșată greva am primit reacții ale elevilor din teritoriu cu întrebări care veneau către noi, pentru că, din păcate, profesorii poate nu le răspundeau la toate întrebările legate de grevă: care sunt revendicările sindicatelor, ce o să se întâmple, până când o să dureze greva? Așa că toate întrebările acestea veneau către noi.

Ce ne-am dori noi este, bineînțeles, ca toată această situație să se încheie cât mai devreme, ba chiar să se încheie săptămâna aceasta, astfel încât de săptămâna viitoare să revenim la cursuri în mod normal. Această situație nu este benefică pentru nimeni.

Într-adevăr, Consiliul Național al Elevilor mereu a susținut toate revendicările cu care sindicatele vin, pentru că atunci când vorbim despre o salarizare corespunzătoare, vorbim și despre o creștere a calității actului didactic, la modul general, pentru că vom vorbi despre niște profesori mult mai bine calificați și mult mai bine formați, în primul rând.

Tocmai de aceea, în momentul în care sindicatele au anunțat că nu mai au încredere în sistem și că și-au pierdut încrederea, ne punem întrebarea cum au elevii încredere în sistem sau cum ar putea elevii să aibă încredere în sistem, în condițiile în care inclusiv profesorii au anunțat că ei nu mai au încredere în sistem, greva fiind tocmai bazată pe această idee, adică greva, pe lângă faptul că, ok, venim la școală, nu facem ore sau nu venim la școală deloc, pentru că nu facem ore deloc sau facem un format hibrid online, depinde de modul în care s-a organizat școala respectivă la nivel micro, însă, pe lângă toate aceste lucruri, inclusiv greva în sine afectează elevii din România, pentru că își pierd și ei din ce în ce mai mult încrederea în sistem“.

Edupedu.ro a semnalat gestul disperat al premierului Ciucă, prin încercarea acestuia de a-i învrăjbi pe elevi și părinți cu profesorii, în plină criză în Educație.

„Au încercat un șantaj emoțional sau de altă natură, au încercat să îndrepte părinții și elevii împotriva noastră“, a declarat, legat de această tactică, Marius Nistor, de la FSE Spiru Haret. Acesta a spus că „nu este normal așa ceva, dacă ne dorim să trăim într-o societate normală, democratică

Tot marți, mai multe asociații ale elevilor dezaprobă declarațiile președintei Consiliului Național al Elevilor privind greva profesorilor și susținerea Guvernului. Acestea și-a declarat solidaritatea cu profesorii.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Deducerea suplimentară din impozit pentru părinții salariați care au copii la creșă, grădiniță sau școală va fi de doar 10 lei pe lună pentru un copil: „Înainte să-i aplic impozitul scad 100 de lei, efectul este practic 10%”, spune Alin Chițu, secretar de stat la Ministerul Finanțelor

Deducerea personală suplimentară pentru părinții care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora, este în valoare de 10 lei pe lună pentru fiecare copil înscris la o formă de…
Vezi articolul

Lista aprobată a celor 248 de școli care nu vor mai folosi cataloage clasice pentru notarea și absențele elevilor, ci doar catalogul electronic. Radu Szekely, Ministerul Educației: Urmează centralizarea programelor folosite și monitorizarea prin chestionare pentru profesori, elevi, părinți, secretariate

Catalogul electronic va fi folosit în acest an școlar în mod exclusiv în 248 de școli din 37 de județe și București, potrivit listei aprobate de Ministerul Educației. Documentul prevede…
Vezi articolul

Gabriela Firea: Ca părinte, înțeleg îngrijorarea părinților și aș pleda pentru închiderea școlilor. Ca primar general, sunt obligată să respect deciziile Comitetului pentru situații de urgență

“Ca părinte, înțeleg îngrijorarea părinților și aș pleda pentru închiderea școlilor. Ca primar general, sunt obligată să respect deciziile Comitetului pentru situații de urgență”, a declarat Gabriela Firea, la Antena…
Vezi articolul