Doi profesori germani, forțați să-și părăsească orașul după ce au reclamat activități de extremă dreapta la liceul unde predau

712 vizualizări
Burg, landul Brandenburg – Germania / Sursa: Captura Youtube – ZDF
Doi profesori care predau într-un oraș mic din estul Germaniei au fost nevoiți să părăsească localitatea după ce au devenit ținta presiunilor comunității, din cauză că au reclamat public activități și atitudini de extrema dreaptă în liceul unde predau, relatează agenția Associated Press, care pune situația în contextul ascensiunii extremei drepte pe scena politică și în societatea germană.

Potrivit sursei citate, cei doi profesori, Laura Nickel și Max Teske, predau la un liceu din mica localitate Burg, din sudul landului Brandenburg și încercau să combată activitățile extremiste manifestate de studenți prin consiliere sau prin lecții despre trecutul nazist. Văzând că nu au succes, au semnat o scrisoare publică în care descriau atmosfera de intimidare de la liceu, afirmând că elevi ai acestuia foloseasu salutul nazist, scrijeleau însemne naziste sau puneau, pe holurile școlii, melodii cu versuri rasiste.  Cei doi spuneau că profesorii și elevii care se exprimă împotriva acestor manifestări se tem pentru siguranța proprie.

Scrisoarea deschisă a stârnit un val de reacții: o scrisoare anonimă a unui grup de părinți a cerut demiterea lor, pe stâlpii de lângă școală au apărut poze ale lor în care erau îndemnați, în limbaj vulgar, să plece, iar pe o rețea socială cineva și-a exprimat dorința de a-i “vâna”.

În condițiile în care nu au primit sprijin nici de la colegi sau de la conducerea școlii, cei doi și-au anunțat intenția să părăsească liceul și orașul.

AP pune situația celor doi profesori în contextul ascensiunii extremei drepte în mai multe părți din Germania, în special în fosta Germanie de Est și în zone precum landul Brandenburg, unde e situat orașul menționat. În acest stat, serviciul de informații interne a declarat, luna aceasta, mișcarea de tineret a partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) drept o “grupare extremistă de dreapta dovedită”.

Agenția îl citează și pe directorul unei fundații care promovează drepturile omului și combaterea extremismului, potrivit căruia sudul landului Brandenburg a devenit “o zonă a fricii, pe care naziștii o consideră ‘acasă’”.

Plecarea celor doi profesori de la liceul din Burg a fost salutată de liderul organizației AfD din Cottbus, oraș din regiune. Pe de altă parte, poliția investighează amenințările la adresa profesorilor și supraveghează  locuințele acestora. Iar cei doi spun că, în pofida situației în care se află, vor continua să tragă semnale de alarmă cu privire la activitățile extremei drepte.


2 comments
  1. E o reacție normal în fata valului de discriminați care le inunda țara. E o reacție absolut normală. Sa nu uitam ca la ei tinerii musulmani fac patrule în marile orașe germane sa te verifice dacă ești femeie și porți văl, adică nu porți e vai de pielea ta.Iti cam vine sa o iei pe aratura și sa scrijelesti pereții cu zvastica,fara supărare!

  2. Nazismul se intoarce si nimeni nu stie de ce. Total mister.
    Si daca tot sintem aici, de ce l-au iubit nemtii pe Hitler de prima oara? Dupa atita istorie si documentare inca tot nu am inteles de ce. A inteles careva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

O școală din județul Suceava nu mai are voie să organizeze examene naționale timp de un an, după ce o parte dintre elevi au primit subiecte greșite la simulare. Nu putem spune că elevii n-au susținut o evaluare – reprezentantul Inspectoratului școlar

La Şcoala Gimnazială „Învăţător Vasile Hlihor” Baia din județul Suceava nu se vor putea organiza examene naționale, inclusiv în vara aceasta, transmite Inspectoratul școlar județean. Măsura vine după ce la…
Vezi articolul

Plata profesorilor pentru orele remediale, pe masa Guvernului. Proiectul de Ordonanță de Urgență prevede 200 de lei/lună pentru fiecare elev și un buget total din fonduri europene de 50 milioane euro

Plata profesorilor pentru orele remediale se va reglementa printr-o Ordonanță de Urgență, conform proiectului de act normativ în stadiu de document lucru, consultat de Edupedu.ro. Proiectul va intra în ședința…
Vezi articolul