Ecaterina Andronescu anunță o nouă revoluție în educație: Bacalaureatul profesional

4.834 de vizualizări
Ecaterina Andronescu / Foto: presidency.ro
“Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. (…) Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gândim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire”, a anunțat noul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu, citat de G4Media.ro.

La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală“, a declarat Ecaterina Andronescu, potrivit Agerpres.

Andronescu a vorbit și despre o viitoare lege a educației. Eu cred că viitoarea Lege a învăţământului trebuie să genereze o viziune de evoluţie a sistemului de învăţământ. Ce vrem noi de la cei şcoliţi? Vrem să le dezvoltăm personalitatea? Da, atunci trebuie să ne uităm în programele şcolare în aşa fel încât acest lucru să se întâmple. De ce pun accent pe acest lucru? Pentru că niciunul dintre cei şcoliţi acum nu crede că o să aibă în perioada activă a vieţii fiecăruia dintre ei un singur job şi atunci trebuie ca această personalitate să se poată adapta la schimbările din viaţă, să nu le ia ca pe nişte şocuri, cărora pot să le facă faţă“, a afirmat ministrul Educației, potrivit G4Media.ro.

Din punctul meu de vedere, este un obiectiv personal, dar cred că în egală măsură este un obiectiv pentru societate: Toată şcoala profesională trebuie să devină duală. De aceea am cerut sprijinul mediului de business, mediului economic, de care avem nevoie pentru activitatea de practică. Liceul tehnologic trebuie să-l restructurăm şi să-l gândim ca un liceu care profesionalizează, un liceu dual, cu două posibilităţi de ieşire. (…) La ieşire, eu cred că trebuie să rămână opţiunea absolventului de liceu în a susţine un bacalaureat naţional, care să-i permită accesul într-o universitate, şi o altă rută, cu un bacalaureat tehnologic sau profesional, care să nu-i permită accesul în universitate, subliniez acest lucru, dar care să-i permită la nivelul următor de pregătire un acces într-o formă de profesionalizare duală“, a continuat Andronescu, potrivit agenției de presă.

Întrebată dacă aceste elemente vor incluse în noua Lege a educaţiei, ministrul a răspuns: “Este un punct de vedere pe care eu pot să-l exprim, dar sigur că ascult toate celelalte puncte de vedere“.

Declarațiile au fost făcute la Parlament, la o dezbatere privind învăţământul universitar dual, organizată de INTACT Professional Debates, compania Kaufland România şi Academia de Studii Economice, la care au mai fost prezenţi, printre alţii, miniştrii Finanţelor Publice şi Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici şi Rovana Plumb.

Amintim că bacalaureatul profesional este o idee mai veche a Ecaterinei Andronescu. În 2012, la cel mai recent mandat al său de ministru, susținea același BAC profesional, atunci promovat printr-un proiect de lege. Andronescu a amenințat atunci că guvernul va da ordonanță de urgență pentru a trece acest tip de bacalaureat, dacă parlamentarii întârzie votul. Detalii aici și aici

Foto: presidency.ro

 


3 comments
  1. După ce se va da bacalaureatul profesional vor apare și facultățile profesionale pentru acești absolventi. Ca doar trebuie sa folosească și ei undeva certificatul de bac profesional.

  2. Forme fără fond sau carul înaintea boilor. Accesul absolvenților de liceu fara BAC este permis și acum către școlile postliceale, care asigura o noua calificare sau o calificare profesionala superioara.
    Durerile in învățământ vin de la numărul de elevi la clase, de la condițiile in care învață aceștia, de la programele neadaptate, de la neinvestirea într-o perfecționare continuă reală a personalului didactic, etc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

EXCLUSIV Mușamalizarea unui nou caz de nepotism la olimpiadă. Inspectoratul școlar Caraș-Severin și Ministerul Educației nu au luat nicio măsură până acum, deși știau de 4 luni că un profesor de muzică din Arad a fost evaluator la olimpiada națională, faza zonală, deși nepotul era înscris în concurs

Un profesor de muzică de la Colegiul Național de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad a fost membru în comisia Olimpiadei Naționale de Muzică, faza zonală (zona 5 – Vestul țării),…
Vezi articolul