Educație juridică pentru persoanele cu deficiențe de auz: un manual pentru liceeni, “tradus” în limba semnelor

128 de vizualizări
Inregistrarea materialelor in proiectul Educatie juridica in limba semnelor / Sursa: VeDem Just
Manualul “Educație Juridică în Limba Semnelor”, menit să ofere un instrument digital de informare pe teme juridice pentru persoane cu deficiențe de auz, a fost lansat, joi, potrivit unui comunicat de presă. Este vorba despre un proiect în care a fost “tradus” în limba semnelor manualul “Educație Juridică pentru Liceeni”, scris de judecătorul Cristi Danileț.

Materialele video în limba semnelor române pot fi accesate gratuit aici, unde se găsesc peste 120 de filmări însoțite de textele accesibilizate.

Potrivit comunicatului, 45 de termeni juridici au fost explicați în limba semnelor române și introduși în dicționarul http://dlmg.ro/dictionar/ termeni care stau la baza înțelegerii informațiilor juridice. Respectând principiul „Nimic despre noi fără noi” al Convenției ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități, echipa de implementare a proiectului a fost constituită aproape exclusiv din persoane surde, utilizatori nativi ai limbii semnelor române, pentru a crește impactul acestui instrument asupra comunității surzilor.

Convenția ONU cu privire la drepturile persoanelor cu dizabilități precum și legea 27/2020 stipulează dreptul persoanelor deficiente de auz la educație și informare în limba semnelor, amintește comunicatul.

Proiectul este realizat de Asociația Națională a Interpreților Autorizați în Limbaj Mimico-Gestual în parteneriat cu Asociația VeDem Just.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like
Programul PSD pentru educaţie

Ministerul Educației își rezervă timp până la sfârșitul lunii mai să elucideze ce înseamnă decizia instanței în dosarul Baza Cutezătorii, în care Mihnea Costoiu a scăpat, prin prescripția faptelor, de dosarul în care fusese condamnat inițial pentru abuz în serviciu

O comisie specială a fost constituită la Ministerul Educației pentru a vedea, până la sfârșitul lunii mai, ce înseamnă din punct de vedere juridic, patrimonial și financiar o decizie de…
Vezi articolul

Cine va conduce Institutul Cultural Român din Lisabona: Dinu Gîndu a fost directorul Casei de cultură a studenților din Galați, consilier la Ambasada României din Buenos Aires, vicepreședinte PNL Diaspora / VIDEO Bâlbâielile de la audierea în Parlament

Dinu Gîndu va conduce filiala Institutului Cultural Român (ICR) din Lisabona, după ce a primit aviz favorabil la audierea din Parlament, scrie G4Media.ro. Potrivit unui filmuleț de la audiere, aceasta…
Vezi articolul

Ligia Deca, ministrul Educației: Scopul profesorului nu poate fi doar să termine programa. Scopul ar trebui să fie ca fiecare copil să aibă competențele pe care le presupune parcurgerea disciplinei respective în fiecare an

Ligia Deca critică profesorii care se concentrează doar pe terminarea programei și susține că aceștia trebuie să se concentreze pe competențele copiilor din parcurgerea programei respective – „acolo trebuie să…
Vezi articolul