Economia subterană a României, estimată la echivalentul a 19% din PIB, adică de 6 ori cât alocarea pentru Educație în acest an – raport

209 vizualizări
Foto: ANAF
Sectorul ilegal în economia din România reprezintă aproximativ 19% din Produsul Intern Brut (PIB) oficial al țării, al treilea cel mai mare procent în Uniunea Europeană și de 6 ori cât alocarea totală din buget pentru Educație în anul 2023. Pe locul 1 în UE se află Bulgaria, cu o economie subterană estimată la echivalentul a 33,1% din PIB, potrivit datelor dintr-un studiu realizat de Departamentul pentru Politici Economice și Științifice, transmite publicația bulgară Duma, citată de Rador Radio România, conform G4Media.ro.

Studiul a fost comandat de Parlamentul European. Potrivit datelor Asociației Bulgare a Capitalului Industrial, economia informală în Bulgaria este de 22%.

La mică distanță de Bulgaria, studiul plasează Croația, al cărei sector gri este estimat la 29,7% din PIB-ul țării, iar România ocupă locul trei, cu un rezultat semnificativ mai scăzut – 19% din PIB-ul țării este în economia gri, adică de 6 ori mai mult decât bugetul alocat Educației în acest an, 3,2% din PIB per total. Din acesta, doar 2,1% este la Ministerul Educației. Amintim că bugetul de 2,1% din PIB obținut de Ministra Ligia Deca pentru Ministerul Educației pentru anul 2023 este cel mai mic buget raportat la produsul intern brut din istoria recentă a României.

Bugetul acesta este „acoperitor pentru funcționarea normală a sistemului de învățământ în anul următor”, declara pentru Edupedu.ro în decembrie anul trecut Deca. Doar 5 luni mai târziu, în luna mai 2023, peste 150.000 de profesori și peste 70.000 de angajați din școli, personal didactic auxiliar și nedidactic, din totalul de 292.000 de profesori și angajați în școlile din România, intrau în prima grevă generală pe termen nelimitat din istoria ultimilor 18 ani.

Dacă pentru 2023 Guvernul Ciucă a acordat 2,1% din PIB pentru Ministerul Educației, exact anul în care președintele Klaus Iohannis a cerut aplicarea unei noi legi a educației, anul trecut bugetul Educației a fost de 2,28% din PIB. În 2021 bugetul Educației a fost de 2,39% din PIB, în 2020 bugetul Educației – 2,90% din PIB, în 2019 bugetul Educației – 2,92% din PIB, în 2018 bugetul Educației – 2,24% din PIB.

Datele pentru Bulgaria arată că ponderea economiei gri în țară a scăzut față de 2003, când a fost la un nivel record de 35,9% din PIB, dar în ultimii ani a crescut față de 2017, când era de 29,6%.

Citește mai mult pe G4Media.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Jandarmeria București, în campanie de imagine, se mândrește cu un jandarm “după care se dau în vânt femeile și bărbații”, cu “un corp perfect tonifiat” și fostă gardă de corp a unui laureat Nobel

Jandarmeria București, în plină campanie de refacere a imaginii după violențele împotriva manifestanților pașnici de la mitingul din 10 august, publică pe pagina sa de Facebook portretul unui jandarm “model”.…
Vezi articolul