Educația nu apare în topul domeniilor cu cele mai mari salarii nete din România, declarate de angajați pe o platformă de căutare de locuri de muncă / INS: Salariul mediu net în Învățământ a fost de 3.700 de lei în noiembrie 2021

2.289 de vizualizări
Foto: © Kantver - Dreamstime.com
Foto: © Dreamstime.com
Educația nu se află în topul salariilor din România, potrivit unui index salarial eJobs pentru luna ianuarie 2022. Domeniul cu cele mai mari salarii medii nete este IT Software. Menționăm că peste 350.000 de salarii au fost introduse până în prezent în Salario, conform documentului consultat. Aceste date nu sunt cele din Revisal (Registrul General de Evidență a Salariaților), ci de pe platforma destinată celor care își caută un loc de muncă și au CV-ul încărcat acolo.
 • Potrivit Institutului Național de Statistică, „câştigul salarial nominal net se obţine prin scăderea din câştigul salarial nominal brut a impozitului, contribuţiei de asigurări sociale datorată de salariaţi şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de salariaţi”.

Cel mai mare salariu introdus în Salario este de 40.000 de lei și revine funcției de „Director General”, după cum se arată în document. Orașul pentru care s-au introdus cele mai multe salarii este București, cu 77.667 salarii introduse. Cei mai curioși specialiști sunt economiștii, cu 5.669 salarii introduse.

Iată care sunt domeniile cu cele mai mari salarii medii nete: 

 • IT Software: 5.600 lei 
 • Management: 5.000 lei 
 • Project Management: 5.000 lei 
 • IT Hardware: 4.100 lei 
 • Proiectare civilă/industrială: 4.095 lei

La polul opus, domeniile cu cele mai mici salarii medii nete sunt:

 • HoReCa: 2.800 lei 
 • Call Center/BPO: 2.750 lei 
 • Secretariat: 2.600 lei 
 • Merchandising: 2.400 lei 
 • Au pair/Babysitting/Curățenie: 2.300 lei

Cele mai mari salarii medii nete sunt în următoarele orașe: București (4.500 lei), Timișoara (4.000 lei), Sibiu (4.000 lei), Cluj-Napoca (4.000 lei) și Brașov (3.500 lei).

Foto: captură – eJobs index salarial

De cealaltă parte, cele mai mici salarii medii nete sunt oferite în orașele: Târgu Neamț (2.200 lei), Gura Humorului (2.200 lei), Corabia (2.100 lei), Rovinari (2.000 lei) și Dorohoi (1.800 lei).

Pozițiile cu cele mai mari salarii medii nete sunt ocupate de: director IT, country manager, arhitect IT.

Foto: captură – eJobs index salarial

Precizăm că în luna noiembrie 2021, câștigul salarial mediu net în învățământ a fost de 3.717 lei, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Informații de context

Amintim că sindicatele din învățământ au organizat proteste, pentru că nu au existat creșterile salariale de 16%. Salariile profesorilor cresc în acest an cu 4,5% – acesta fiind procentul cu care se majorează costul standard per elev, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern publicat în dezbatere publică de către Ministerul Educației.

Protestele s-au oprit după negocierile între sindicatele din Educație, premier și ministrul Sorin Cîmpeanu. Sindicatele din Educație au obținut de la premierul Ciucă înființarea unui comitet coordonat de Sorin Cîmpeanu. Negocierile trebuie să se încheie cu un acord pe 4 februarie 2022, conform Guvernului.

Precedentul acord a fost semnat de premierul Viorica Dăncilă în 2018. Guvernul de atunci (PSD) promitea creșteri salariale de 25% de la 1 ianuarie 2019.

Conform Acordului, +25% din creșterea rămasă până la atingerea grilei din 2022 din Legea salarizării 153/2017 se acorda de la 1 ianuarie 2019. De la 1 ianuarie 2020 va fi încă +25% creștere și restul de +50% creștere a salariilor brute în învățământ se acordă de la 1 sept 2020”, spunea la acea vreme Marius Nistor, liderul Federației Sindicale ”Spiru Haret”.

Foto: © KantverDreamstime.com / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


2 comentarii
 1. Asta cu IT-ul este extraordinar plătit, se aplică doar pentru anumite firme și doar pentru anumite poziții. În rest, salarii medii, muncă multă și stres.
  Încetați cu idolatrizarea IT-ului, sunt o grămadă de job-uri în care poți câștiga la fel de bine. Încercați să dați exemple și de alte meserii, nu doar IT.

 2. i-au uitat pe doctori cu 20,000 lei pe luna, pe procurori cu 25000 si alte categorii speciale, nu vad legatura programatorilor din IT care castiga salariile alea si profesori nu sunt meserii asemanatoare si apoi salariul mediu nu reflecta nimic, in bucuresti sunt o gramada de salarii mici si probabil unele foarte mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

You May Also Like

Asociația Accept: AUR joacă ruleta rusească cu viitorul european al României / Partidul a anunțat că va depune un proiect legislativ după modelul celui maghiar care interzice educația despre gen, orientare sexuală și identitate de gen

Asociația ACCEPT solicită partidelor politice parlamentare să se distanțeze de proiectele legislative considerate ”iliberale” anunțate public de AUR, se arată într-un comunicat transmis G4Media.ro de Asociația Accept. Potrivit sursei citate,…
Vezi articolul

„Este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare integral în regim hibrid și online”, scrie PNL în Programul de guvernare pe Educație. Există „nevoia planificării revenirii la școală post-pandemie”

Partidul Național Liberal, aflat la guvernare, afirmă în programul de guvernare propus electoratului, la capitolul legat de Educație, că “este probabil ca anul școlar și universitar 2020-2021 să se desfășoare…
Vezi articolul

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a fost publicat în Monitor. Postlicealele Ministerului de Interne încep examenele în noiembrie 2019

Calendarul examenelor de certificare a calificării profesionale a absolvenților de învățământ profesional și tehnic preuniversitar a fost publicat în Monitorul Oficial. Primele examene se susțin la școlile postliceale ale Ministerului…
Vezi articolul
Postlicealele Ministerului de Interne

ULTIMA ORĂ Ministerul Educației vrea să piloteze o nouă “arhitectură curriculară”, începând chiar din septembrie, fără să fi pus vreun document în dezbatere. Consiliul Elevilor: Noile planuri-cadru nu au legătură cu tăierea numărului de ore

Ministerul Educației vrea să piloteze “o nouă arhitectură curriculară” începând chiar din septembrie, a declarat pentru Edupedu.ro președintele Consiliului Național al Elevilor, după o consultare cu reprezentanții Ministerului Educației. Noi…
Vezi articolul