EduPedu.ro, un site nou dedicat exclusiv educației: cine suntem și ce vom face

2.590 de vizualizări
Educația copiilor noștri este un subiect crucial pentru viitorul României. Un domeniu pe care toate partidele îl prioritizează în campanii, dar care rămâne constant în bătaia intereselor politice sau de clan. Lansăm azi EduPedu.ro (Educație Pentru Educație) tocmai pentru a urmări constant cum sunt educați copiii noștri, cine și cum face politicile din educație și cercetare, cine și cum îi formează pe profesori, cât de adecvate la lumea în care trăim sunt sistemele de educație și cercetare.

Cine suntem: Raluca Pantazi – jurnalist specializat pe educație, Mihai Peticilă – jurnalist specializat pe economic, corespondent Știrile ProTV, Mădălina Belu – manager de proiect cu experiență de 13 ani în advertising și digital communication. EduPedu.ro este o publicație online care va găzdui exclusiv articole din domeniul educației și cercetării.

EduPedu.ro va colabora permanent cu G4Media.ro, site-ul de investigații, analize și opinii, cu care împărtășește aceleași valori și principii. Colaborarea va consta în promovare reciprocă și realizarea de articole și proiecte comune.

Lansăm EduPedu.ro exact în ziua în care se redeschid universitățile. Pentru prima oară în istoria recentă, acest moment simbolic prinde România fără ministru al Educației și ministru al Cercetării. E doar un simptom al modului în care actuala putere tratează educația: o anexă a intereselor politice, un incubator de afaceri pentru clientela de partid, un instrument de strâns voturi de la părinți.

Lumea se schimbă rapid și deseori vedem cum educația rămâne în urma vremurilor. E timpul să dăm educației și cercetării atenția de care au nevoie: un site dedicat, o publicație online care să urmărească non-stop tendințele din domeniu, dar și marile probleme pe care le cunoaștem atât de bine.

Tentația naționalismului e tot mai puternică în anul Centenarului. Noi credem că locul României e într-o lume cât mai deschisă, cât mai liberă, în care copiii noștri să fie permanent conectați la noutățile și tendințele universale. O Românie închisă în sine, autarhică, își va transforma copiii în simpli receptori de propagandă. Vom lupta din toate puterile noastre pentru a ține educația copiilor noștri cât mai liberă de ingerințe politice și de închistarea în valorile trecutului.

Pe EduPedu.ro vom sta mereu cu ochii pe cei cărora votanții le-au încredințat conducerea acestui domeniu. De ei depind multe – de la calitatea actului educativ, la modul în care sunt cheltuiți banii.

Vom da, însă, atenție și inițiativei private oneste, cea care investește timp, energie și bani în dezvoltarea domeniului. Vom fi alături de mediul privat, care lucrează tot mai strâns cu școlile, liceele și universitățile care vor să-și pregătească elevii și studenții pentru economia reală.

Educația din România beneficiază de existența a mii de profesori dedicați, oameni care au vocația lucrului cu copiii. Ei sunt baza pe care se poate construi un domeniu vibrant, care să-i ajute pe elevi să-și găsească drumul corect în viață. Părinții, la rândul lor, sunt tot mai implicați în educația copiilor lor și au energia necesară să-i sprijine pentru un viitor mai bun.

La EduPedu.ro ne vom folosi toată experiența jurnalistică dobândită în ani de presă pentru a investiga afacerile obscure din învățământ, pentru a denunța și critica abaterile de la obiectivul suprem al actului de educație – binele copilului, dar și pentru a promova inițiativele benefice și oamenii care fac diferența în școlile și grădinițele lor.

Începând de astăzi, vă așteptăm alături de noi pe EduPedu.ro pentru cele mai importante știri ale zilei din educație și cercetare, investigații, analize și opinii despre învățământul din România. Sprijinul vostru, al cititorilor, va fi esențial pentru reușita proiectului nostru, un proiect dedicat viitorului copiilor noștri.


8 comments
  1. Poate ar trebui sa incepeti cu subiectul titularizare, adica scurt si la obiect: profesorii care, la adapostul unui loc pe viata ( locul caldut) nu fac absolut nimic la ore pentru ca nimeni nu le poate face nimic. Cred ca nu stiti pe mainile cui va lasati copiii. In acest timp, profesori tineri si entuziasti care iau peste 9 la examen, merg ca suplinitori pe sate, pe fractiuni de catedre. Sa nu mai spun de mafia din invatamant. Chiar daca se pune la bataie un post titularizabil, de multe ori, nu ajunge la cine-l merita.

  2. Sper ca acest site sa contribuie la coagularea discutiilor necesare si la conturarea unor solutii pentru educatia din Romania. Mult succes!

  3. Greu cu limba românâ (lipsa diacriticelor pentru unele articole), plus greșeli penibile (“Studeți”, “scărem”, “nimimum”).
    Pas!

    1. 🙂 Ei, astea sunt lucruri usor de corectat, evident ca vor fi corectate. Ai facut vreodata un website si continut original pentru un public general in cursa contra-cronometru pentru a respecta un deadline care nu poate fi modificat (cum este 1 Octombrie, inceputul anului universitar)? In astfel de momente ale unui proiect ai de facut tot si nu ai timp de verificat de 3 ori (iar propriile greseli in scris sunt greu de identificat pentru ca creierul compenseaza la recitire, este nevoie de o verificare de catre o alta persoana care poate este acolo sau nu si tu trebuie sa postezi textul in jumatate de ora). Cu critica privind diacriticele, eu nu sunt de acord, sau nu sunt de acord cu o abordare atat de restrictiva pe internet. De fapt, ca opinie, cred ca Limba Romana scrisa functioneaza foarte bine si fara diacritice 😉

  4. Va felicit si sunt entuziasmat. Era mare nevoie de o initiativa ca aceasta in societatea romaneasca. Educatia este unul dintre spatiile cruciale pentru formarea unei societati civile responsabile si autonome. Din pacate, politicienii nostri au alte interese vizavi de societatea civila. Nu ai cum sa nu constati ca la noi politicienii isi adora votantii needucati, si ar prefera ca restul cetatenilor sa fie dezinteresati sau chiar scarbiti de politica. Presa poate ajuta la o schimbare. Poate constientiza opinia publica de importanta educatiei. Si opinia publica, la randul ei, poate pune presiune in acest sens pe clasa politica.
    Am o singura obiectie. Sau mai degraba o propunere. Vreau sa ma refer la valorile care ar trebui sa justifice demersul vostru pt demascarea coruptiei in educatie. In afara de reponsabilitatea politicienilor de a gestiona responsabil o sfera publica, definiti doua valori proprii educatiei:
    1) promovarea unei gandiri autonome si critice – fara “ingerințe politice și de închistarea în valorile trecutului”.
    2) formarea unor cetateni informati intr-o lume globalizata – “copiii noștri să fie permanent conectați la noutățile și tendințele universale” (cred ca la asta va referiti, fiindca ”tendintele universale” de azi nu sunt prea progresiste).
    As adauga niste valori absolut esentiale pt o societate democratica, cum ar fi responsabilitatea sociala si initiativa civica. Sunt sigur ca le impartasiti. Dar dintr-un motiv sau altul, explicitarea valorilor acestea etice lipsesc in misiunea multor initiative de la noi.

  5. Este o mare incantare sa vad lansat acest site si initiativa!
    Felicitari pentru ca faceti ceea ce este bine,
    si va doresc Mult Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Studiile de ideologie rusă, completate cu instrucție militară în universități și lupta împotriva „agenților străini” – tablou al învățământului superior din Rusia, ca armă de război, realizat de un cercetător rus din SUA

Instrucție militară și alte activități de militarizare, promovarea ideologiilor ce susțin războiul din Ucraina, lejeritate în definirea „agenților străini” împotriva cărora autoritățile pot lua măsuri: așa descrie situația actuală a…
Vezi articolul

Tudorel Toader îndreaptă Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” spre Rusia. Analist de politică externă: ”O deschidere nepotrivită de transfer către o zonă care nu transmite valorile pe care le împărtășim”

În ultima perioadă, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași a anunțat demararea mai multor proiecte de colaborare cu instituții academice din Rusia sau din zone aflate sub influență rusofonă. Insistența…
Vezi articolul