De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii – Marian Preda, sociolog și rector al Universității București

6.605 vizualizări
Marian Preda / Foto: Cristian Nistor – Agerpres Foto
De 30 de ani se vorbește de pensii, pensii și iar pensii, nimeni nu vorbește de prezentul și viitorul României, despre familiile cu copii, a declarat sociologul Marian Preda, rectorul Universității București, la B1TV.

„Cei care decid acum nici măcar nu sunt foarte îngrijorați pentru cine va plăti pensiile pe viitor. Problema e că deciziile le iau cei care au 55-60-65, chiar peste 65 de ani, atunci interesul lor e aici și acum. Nu-i interesează viitorul. La fel decidenții politici. 30 de ani au gândit pe termen scurt adică azi, nici măcar anul viitor”, a spus Preda.

Profesorul universitar a comentat o serie de date statistice care arată evoluția și prognozele demografice ale României. În anul 1990, numărul copiilor născuţi era de peste 300.000, iar în 2020 de doar 178.000. În România s-au născut anul trecut cei mai puțini copii din ultimii 100 de ani. Recent, o proiecție realizată de Institutul Național de Statistică arăta că dacă trendul actual se păstrează, populația României ar putea scădea la 16 milioane de locuitori în 2050, potrivit sursei citate.

Marian Preda: „Am ajuns aici prin indiferență timp de 30 de ani, pentru că rezultatele de azi își au originea în lipsa de politici demografice de după 1990. Și nu numai lipsa de politici demografice, căci aceasta este doar o componentă. Poți să stimulezi de un fel sau altul natalitatea sau poți să iei măsuri extreme, nu e de recomandat, cum a făcut Ceaușescu în 1966. În doi ani s-au născut un milion de copii. 

Ați spus că în 1990 sau născut 300.000 de copii. Cei mai mulți dintre ei au fost concepuți în 1989, înainte de Revoluție, când încă funcționau legi foarte dure în privința avortului. Apoi nu s-a făcut nimic. Foarte repede s-a ajuns la 200 și ceva de mii de copii născuți pe an, apoi la sub 200.000 în ultimii 5 – 6 ani. Acum 185.000. Mamele născute după 1989, când s-a liberalizat avortul, deja sunt în perioada maximă de fertilitate și nasc copii acum”, a explicat sociologul, pentru B1 TV.

Profesorul a susținut apoi că e nevoie urgent de politici de stimulare a natalității care trebuie aplicate zeci de generații de acum încolo: „Trendul va merge așa cel puțin 30 de ani, că avem 31 de generații deja născute, generații foarte mici. Politicile demografice și cele sociale de stimulare a natalității și familiilor cu copii trebuie menținute generații și generații. La noi nu au fost printre prioritățile naționale”.

Foto: Cristian Nistor / Agerpres Foto


3 comments
  1. Se va ajunge la sub 1.400.000 de cetateni in Romania (inmultiti 185.000 cu 75 de ani – speranta de viata si asta iese).
    Implicarea reala a statului in cresterea natalitatii este minima. Masuri pentru copii, accentuez, nu alocatii doar! Gradinita gratuita si de calitate pentru toti copii! Scoli in preuniversitar pe sistem integrat, care sa asigure toate cartile, caietele , materialele didactice pentru elevi, masa calda la pranz, sali de studiu pentru pregatirea temelor si activitati extrascolare dupa-amiaza. Programul scolar extins pana la ora 16.00 de exemplu, dar in care toti copii ar avea masa calda gratis la pranz si apoi realizarea temelor in programul de dupaamiaza.
    Sunt lucruri simple, functionale, care in alte tari se aplica de mult timp. Ar duce la cresterea calificarii in general deci la o resursa umana mai performanta si mai educata. Politicienii nu au dorit asa ceva, nu au considerat ca propriul popor este cea mai valoroasa investitie pe termen lung!

  2. Nici alocatiile nu sunt in stare sa le mareasca ce alt sprijin sa mai ofere. Sa vedem cine le mai plateste pensiile speciale peste 20 de ani.

  3. Cu tot respectul, domnule profesor, din moment ce lunar, o parte din salariu, timp de 35-40 ani, este oprita pentru fondul de pensii, oamenii care dupa zeci de ani de munca nu mai sunt capabili sa munceaaca, au dreptul la o pensie decenta.
    Acesti oameni, desi unii cu greu, intrucat nu au avut nici salarii normale si nici cu cine sa isi lase pruncii, au crescut si educat copii.
    Statul este obligat sa se ocupat simultan de toate generatiile, din moment ce sunt platitori de impoxite, taxe si alte alea interminabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cluj-Napoca, Sibiu și Brașov sunt orașele cu cele mai bune servicii de guvernare electronică oferite cetățenilor / Bucureștiul intră în top 10 național cu un singur sector – studiu al Universității Babeș-Bolyai

Orașele Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Buzău și Oradea stau cel mai bine la capitolul serviciilor de guvernare electronică oferite cetățenilor, dintre toate orașele României, iar Bucureștiul intră în top 10 doar…
Vezi articolul