Când formezi capacitatea elevului de a interpreta un buletin de analize medicale și, în general, când îi formezi cultura generală de a se descurca în situații uzuale de viață? Utilitatea unor ore în plus la anumite discipline, pentru anumite filiere a fost discutată pe larg de ministrul Educației și Cercetării, Daniel David, cu elevi și profesori ai Colegiului Național „Mihai Viteazul” (CNMV) din București, într-o dezbatere pe tema proiectului de planuri-cadru pentru liceu. La dezbaterea din 25 februarie, tema predominantă abordată de aceștia din urmă a fost situația disciplinei Biologie, iar discuția a găzduit un schimb de replici între o elevă și ministru pe seama oportunității de a include Biologia în trunchiul comun, nu doar la curriculum de specialitate sau la alegerea elevilor, la clasele a XI-a și a XII-a.
- În proiectul de planuri-cadru pus în consultare de Minister, Biologia nu va mai fi predată la specializarea Mate-Info în clasa a XII-a, fiind una dintre materiile care nu mai apare nici în trunchiul-comun, nici în curriculumul de specialitate. Iar disciplina figurează cu o oră pe săptămână la curriculumul de specialitate în clasa a XI-a, Mate-Info.
„Din punctul meu de vedere, orice elev, că e de la liceu de coregrafie sau de filologie, mate-info, științe, are nevoie să știe să interpreteze, în oarecare măsură, un buletin de analize, de exemplu”, a spus eleva colegiului bucureștean în discuțiile cu ministrul David. Ea a folosit argumentul pentru a pleda pentru includerea Biologiei în trunchiul comun și la clasele mari, arătând, între altele, că ea, dornică să urmeze facultatea de Medicină, a fost nevoită să-și schimbe profilul pentru a continua să studieze Biologia.
Iar această disciplină a fost invocată de o mare parte a intervențiilor făcute de elevi și profesori, care au arătat că CNMV este o „pepinieră pentru Medicină”.
Ministrul David a răspuns întrebând dacă aceste competențe, precum interpretarea unui buletin de analize, nu pot fi formate și prin materia predată la clasele a IX-a și a X-a.
Eleva a răspuns indicând faptul că sunt „valori (din analize medicale – n.red.), calcemie, potasemie – acelea sunt la Circulator într-a XI-a”. Ministrul a reacționat arătând că, în baza noilor planuri-cadru, programele de liceu vor fi altele: va exista o „etapă a doua, când vom schimba conținuturile”.
- Daniel David a arătat, în continuare, că Biologia nu va fi abordată doar în cadrul unei discipline cu acest nume: „nu uitați că eu nu vreau să încarc acum toate aceste componente care țin de Biologie în zona de Biologie. Partea care ține de educație pentru sănătate, educație sexuală, educație de alt tip cu componentă biologică poate și ar trebui să fie prinsă în disciplina Consiliere și orientare, ca unități de învățare”, a spus el.
Discuția dintre ministrul Educației, Daniel David, și eleva CN Mihai Viteazul, pe larg:
Elevă: Din punctul meu de vedere, orice elev, că e de la liceu de coregrafie sau de filologie, mate-info, științe, are nevoie să știe să interpreteze, în oarecare măsură, un buletin de analize, de exemplu. Fiindcă toți trebuie să mergem o dată pe an. Foarte bine, să-și aleagă fiecare școală câte ore să facă în funcție de ce cerere este. Dar cred că ar trebui, în trunchiul comun, măcar o oră (de Biologie – n.red.). Eu, de exemplu, m-am mutat la Științele naturii de la Matematică-Informatică special pentru că vreau la Medicină.
Daniel David: Și dacă vreți la Medicină puteți avea Biologia și într-a XI-a și într-a XII-a și puteți avea mai multe ore decât aveți acum.
Elevă: Da, dar pentru orice liceu o oră ar trebui obligatoriu…
Daniel David: În orice liceu, oare, în clasa a IX-a și a X-a oare nu poți învăța aceste lucruri? În clasa a XI-a și a XII-a cei de la Coregrafie vor să facă altceva, cei din zona de Tehnologie vor să facă altceva. Nu putem învăța acele lucruri – importante – în clasa a IX-a și a X-a?
Elevă: La ce mă refeream eu, aceste valori (din analize medicale – n.red.), calcemie, potasemie, acelea sunt la circulator într-a XI-a. Și de aceea mă gândeam că Anatomia ar trebui…
Daniel David: Eu asta vă rog să vă gândiți. Și pentru profesori spun acest lucru: programele pe care le avem acum nu rămân, forțat, cu noul plan cadru. Planul cadru va veni cu etapa a doua, când vom schimba conținuturile.
Vă dau un exemplu pe discuția pe care am avut-o cu colegii de la Istorie și Geografie, ați văzut că au fost mari dezbateri. Istoria României: avem acum o disciplină care se numește Istoria României? Nu avem. Geografia României, care e importantă – pentru mine cultura națională este importantă, dar să o facem serios. Avem, la liceu, ați făcut Geografia României? Nu.
Elevi (murmur în sală): Da…
Daniel David: Ca disciplină? Vedeți? Avem altceva. Avem disciplină de Istorie în toți anii, avem disciplină de Geografie, ar Istoria României și Geografia României ca teme sunt distribuite pe diverse conținuturi în cei 4 ani. În momentul în care înveți ceva – vă spun psiho-pedagogic – despre istoria României într-a IX-a, până ajungi într-a X-a și a XI-a să înveți altceva despre acel lucru îl uiți. Și discuția pe care am avut-o cu colegii din zona Istorie și Geografie a fost următoarea: e o problemă de modele. Și au venit cu modele deștepte. Astfel încât noua generație o să aibă, după 20 de ani – acum 20 de ani aveam Istoria României și Geografia României -, o să aibă istorie universală într-a IX-a și a X-a și Istoria României într-a XI-a și a XI-a. Geografia fizică, Geografia României ca disciplină separată. Astfel de lucruri îmi trebuie, modele în care să vii să spui: vedem toți că ce-am avut nu a funcționat, hai să vedem, ce am propus noi funcționează într-o anumită zonă, nu funcționează în altă zonă, ce dorim noi care să poată să funcționeze. De aceea avem aceste dezbateri.
Iar în zona de Biologie nu uitați că eu nu vreau să încarc acum toate aceste componente care țin de Biologie în zona de Biologie. Partea care ține de educație pentru sănătate, educație sexuală, educație de alt tip cu componententă biologică poate și ar trebui să fie prinsă în disciplina Consiliere și orientare, ca unități de învățare.
Am înțeles punctul de vedere: venind de la Științe, vă întrebați de ce biologia nu e bine reprezentată și la alte specializări care nu sunt în zona științelor – Mate-Info și celelalte științe. Am înțeles acest lucru și și alți profesori de Biologie au indicat-o.
Elevă: Mulțumesc pentru răspuns. Mi se pare că ar trebui să punem pe primul loc cultura generală în situații esențiale, cum ar fi cea cu analizele. Vă mulțumesc.
Daniel David: Nu uitați – și aș dori să vă întreb și pe voi explicit, poate răspundeți când îmi puneți întrebările. Cultura generală e foarte importantă. Dar la nivel de liceu poate cultura generală nu trebuie să aibă pondere mare la a IX-a și a X-a, iar într-a XI-a și a XII-a, fără să lipsească să fie și cultură generală, dar să înceapă să apară și cultura de specialitate? Haideți, totuși, să ne gândim ce așteptări să fie. Adică tot noi ne plângem că absolvenții de liceu nu sunt capabili să se integreze pe piața muncii? Dacă ai făcut și cultură de specialitate – sigur, mă refer la cei care nu dau la facultate… Iarăși, cei care sunteți în clasa a XII-a: cred că deja ați început să faceți diferențele dintre materiile pentru Bacalaureat și pentru facultatea la care vreți dați și pentru celelalte. Dacă spuneți că le tratați pe toate la fel, mă ridic în picioare și plec. Sigur, glumesc. Dar nu cred că le tratați la fel. Haideți să fim cinstiți noi cu noi, să putem discuta deschis, că altfel fiecare își spune povestea și plecăm acasă fiecare cu povestea lui.
4 comments
da,teatrul e bun! ii invata putin sa si gestioneze emotiile, sa aiba atitudine,etc…ii indopam cu chestii realiste si sunt zero empatie, zero emotii…roboti usor usor de manipulat
Informația trebuie dozată și e folositoare biologia,e mai bun teatrul și istoria holocaustului?
Eu zic sa le invatam pe toate in gimnaziu, hai pana in clasa a IX-a. La liceu sa ne facem “specialisti”.
E bun pe dracu! De unde apareți toți?