Elevii care intră în clasa a XII-a să se pregătească constant pentru Bacalaureatul la Chimie, profesorii să găsească un echilibru în predare și recapitulare, să organizeze simulări și să gestioneze „ruptura” din programele școlare – recomandări din reperele metodologice 2024-2025

10.560 de vizualizări
Foto: ICHO 2023 via Flickr Album

Elevii care vor susține proba la alegere a Bacalaureatului trebuie să se pregătească pe parcursul întregului ciclu liceal, nu doar în clasa a XII-a, se menționează în noile repere metodologice. În plus, profesorii trebuie să gestioneze ,,ruptura” dintre programele școlare complet diferite, să găsească un echilibru între predare și recapitulare și să organizeze simulări.

„La disciplina chimie, dezvoltarea competențelor elevilor la nivel optim nu se poate realiza numai în anul anterior examenului – procesul de învățare trebuie să fie constant și consecvent, parcurgerea noțiunilor să fie sistematizată, cu etape de fixare, exersare și sinteză bine distribuite în timp”, se atrage atenția în ghidul profesorilor de chimie.

Profesorii trebuie să aibă în vedere faptul că programa pentru clasele X-XI este complet diferită de cea pentru clasa a IX-a și să reactualizeze noțiunile de chimie studiate în primul an de liceu, dar și în gimnaziu, care sunt fundamentul chimiei de clasa a XII-a. Cadrele didactice trebuie să găsească un echilibru între numărul redus de ore alocate pentru această disciplină și nevoia de a recapitula conținuturile predate, se precizează în ghid.

„Este de menționat faptul că, începând cu clasa a X-a, conținuturile și competențele specifice din programele de chimie se diferențiază, deoarece specific programei de clasa a X-a este debutul chimiei organice. Studiul chimiei organice se continuă în clasa a XI-a. Există, astfel, o «ruptură» în continuitatea temporală a conținuturilor din programa de chimie pentru clasa a IX a și cea de chimie pentru clasa a XII-a, programe care abordează conținuturi de chimie anorganică și generală”.

Reperele metodologice pun accentul pe organizarea unor simulări ale examenului de Bacalaureat, la nivel de clasă, unitate școlară, județ, sau chiar la nivel național: „O altă modalitate de pregătire pentru examenul național de bacalaureat este simularea de etapă a acestuia. Simulările examenului de bacalaureat se pot organiza la nivel de clasă – de către profesorul clasei, la nivel de unitate școlară acolo unde există clase paralele, la nivel de județ – de către inspectoratele școlare sau la nivel național – de către Ministerul Educației”.

Potrivit specialiștilor în educație, simulările ating o serie de obiective în favoarea elevilor:

  • „acomodarea elevilor cu atmosfera de examen, respectarea programului și a regulilor prevăzute în metodologie;
  • determinarea nivelului real și obiectiv de pregătire atins de elevi la aceea etapă – realizându-se un feedback al nivelului de pregătire al acestora;
  • optimizarea și realizarea unui plan de lucru de pregătire, de recuperare și de dezvoltare a competențelor necesare obținerii de rezultate bune și foarte bune la susținerea examenului național de bacalaureat;
  • conștientizarea elevului și a familiei acestuia asupra importanței pregătirii și aprofundării noțiunilor studiate, dezvoltarea capacității elevului de a recunoaște, de a aplica corect și în contexte diferite achizițiile și competențele cognitive;
  • formarea/exersarea/dezvoltarea unor tehnici de auto-gestionare a emoțiilor de către elevi, de organizare a timpului de lucru și de optimizare a autocontrolului;
  • redactarea completă a rezolvărilor (argumentare, motivare, calcule) și verificarea concordanței dintre cerință și răspuns;
  • evaluarea unitară pe bază de barem și raportarea/discutarea rezultatelor la nivel de școală, județ, național”.

Profesorii trebuie să discute, împreună cu elevii, baremele. În funcție de notele obținute la nivelul colectivului, cadrele didactice vor putea îndrepta și aprofunda cunoștințele neînțelese în totalitate de tinerii de liceu, se mai explică în document.

„Discutarea baremelor de evaluare și de notare la nivelul clasei, analizarea greșelilor, evidențierea răspunsurilor complete și corecte, conduc la familiarizarea elevului cu diferite strategii de abordare a subiectelor examenului național de bacalaureat. Profesorul intervine, pe baza datelor obținute și centralizate, prin realizarea unor activități remediale cu scopul de a completa, corecta și exersa noțiunile insuficient asimilate și înțelese de elevi”.

Reperele metodologice la disciplina Chimie pun la dispoziția elevilor și profesorilor un model de test de evaluare inițială, glosare de termeni și concepte, însoțite de fișe de lucru și de activitate experimentală, precum și un scenariu de planificare calendaristică.

Reperele metodologice sunt documente cu precizări despre ce predau profesorii la liceu, din acest an și pentru cei care intră clasa a XII-a din septembrie – acești elevi sunt primii care au început școala cu Clasa Pregătitoare, care au urmat un curriculum format pe competențe în gimnaziu și pentru care reforma curriculară a fost oprită de politicieni acum 4 ani.


4 comments
  1. Ar trebui ajustat programul conform profilului, ar trebui evaluați profesorii, unii nici nu predau ora, stau pe telefon in timp ce elevii sunt puși să citească, ar trebui eliminate materii precum religia, muzica și altele. Situația în unele licee este tristă, daca n-ar face elevii pregătiri suplimentare ar fi trist. Se face școală după școală. Bine ar fi sa fie montate sisteme video-audio pentru monitorizarea activității la clasa.

  2. “profesorii trebuie să gestioneze ,,ruptura” dintre programele școlare complet diferite, să găsească un echilibru între predare și recapitulare și să organizeze simulări.”

    și profesorii de religie, desen muzică și alte discipline să frece menta

  3. Sperăm să fie ajustată programele la toate disciplinele de bac întrucât în anul clasei a IXa nu a fost terminată materia din motive de “covrig 19”, iar în anul următor ,cel al clasei a Xa din motiv de grevă.
    Așa că stimați părinți, profesori și decidenți să aveți în vedere cele 30 de zile în care “timpul trece, leafa merge” pt că nu e rezonabil.p

  4. Cât timp există diferențe majore între numărul de ore de la fizică și chimie, nu se poate vorbi de abordare corectă.
    Prrofil real:
    -cls 9-10- 3 h de fizică și 2 h de chimie pe săptămână;
    -cls 11-12- specializarea științele naturii și matematică informatică: 3 h de fizică/ săptămână, în schimb, la chimie exista două ore la prima specializare și 1h la a doua.
    Profil umanist:
    -cls 9-10: 2 h de fizică/ săptămână și 1h de chimie.
    Oare cine distribuie aceste ore de există și aberatii de genul:
    profil real, specializare matematică informatică, cls a 9-a: 4h matematică, 3 h de fizică, 1h de informatică;
    cls. a 10-a: 4h de matematică, 3h de fizică si 1h de informatică!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Facultatea de Comunicare a SNSPA pune la dispoziția studenților care vor să reclame abuzuri o adresă proprie de contact, separată de procedura prin Comisia de Etică a universității / „Gândurile noastre merg și către cei care, în octombrie, ne vor păși pentru prima oară pragul”

Facultatea de Comunicare și Relații Publice a SNSPA anunță, luni, că a stabilit un punct propriu de contact pentru sesizări privind „situații de hărțuire, abuz sau violență psihologică”, reprezentat de…
Vezi articolul

Subiectele de rezervă la Limba română, de la examenul de Bacalaureat – toamnă 2024, publicate de Ministerul Educației. A fost extrasă varianta 3, cu rolul notațiilor autorului la subiectul II și eseu despre un personaj de basm

O variantă de rezervă pentru proba scrisă la Limba română de la examenul de Bac 2024 – sesiunea de toamnă a fost publicată de Ministerul Educației pe subiecte.edu.ro. Subiectele și…
Vezi articolul

Catalogul electronic se folosește în școli din cel puțin 24 de județe și este plătit fie de asociațiile de părinți, fie din fondurile locale sau ale școlilor, arată un raport SAR privind digitalizarea în educație

Școli din peste jumătate dintre județele țării folosesc un catalog electronic, însă în școli din Bistrița-Năsăud, Botoșani, Călărași, Suceava și Timiș, acesta a fost plătit și din banii părinților, potrivit…
Vezi articolul

Cu o zi înainte de Evaluarea Națională de clasa a II-a, Ministerul Educației anunță că rezultatele elevilor vor fi colectate cu o nouă aplicație digitală, care le va da profesorilor și învățătorilor acces rapid la date și la rapoartele pe clasă

Luni, 13 mai, începe Evaluarea Națională de la clasa a II-a, iar duminică la prânz Ministerul Educației anunță noutatea acestei ediții: colectarea datelor rezultate din evaluarea testelor scrise va fi…
Vezi articolul