Elevii care nu au un comportament şi un limbaj civilizate în autobuzele şcolare vor fi sancţionați disciplinar şi vor avea accesul interzis în vehiculele şcolare – regulament adoptat de Camera Deputaților

4.361 de vizualizări
Foto: Ovidiu Micsik / INQUAM Photos
Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, marţi, o propunere legislativă care stabileşte că autovehiculele şcolare nu pot transporta decât elevi şi profesori, iar elevii care nu au un comportament şi un limbaj civilizate şi distrug bunurile din respectivul autovehicul pot primi sancţiuni disciplinare şi interzicerea deplasării cu autovehiculele şcolare pentru o perioadă determinată de timp, transmite Agerpres.

Propunerea legislativă pentru utilizarea vehiculelor şcolare destinate transportului public local al elevilor din ciclul învăţământului primar/gimnazial are ca obiect de reglementare stabilirea unor măsuri privind utilizarea autovehiculelor şcolare destinate transportului public local al elevilor din ciclul învăţământului obligatoriu, în scopul deplasării la cursuri şi la alte activităţi cultural/educative, precum şi a unor măsuri suplimentare adresate participanţilor la trafic, notează agenția de presă.

„Transportul elevilor cu autovehiculele şcolare este gratuit, în condiţiile hotărârii autorităţii deliberative la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale şi este asigurat de unităţile administrativ-teritoriale sau unităţile de învăţământ, cu autovehiculele aflate în proprietatea acestora sau deţinute cu orice alt titlu. Utilizarea autovehiculelor şcolare se realizează cu respectarea dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice şi transporturile rutiere. Autovehiculele şcolare sunt inscripţionate în mod unitar, indiferent de marca/tipul autovehiculului respectiv, în partea frontală, cât şi pe lateral cu textul «TRANSPORT ŞCOLAR», textul având culoarea neagră pe fond galben. În scopul deplasării elevilor la cursuri, pentru autovehiculele şcolare, unitatea de învăţământ transmite primarului: graficul de circulaţie, traseul/traseele, locul de îmbarcare, numărul de elevi transportaţi într-o cursă şi numărul de curse efectuate zilnic, pe durata desfăşurării cursurilor anului şcolar curent. Numărul elevilor transportaţi într-o cursă nu poate depăşi numărul locurilor“, se arată în proiectul adoptat astăzi, 30 aprilie 2024, de Camera Deputaților, for decizional în acest caz.

Actul normativ menţionează că aceste autovehicule pot fi folosite, pe lângă transportul elevilor la cursuri, şi în scopul deplasării elevilor şi cadrelor didactice la activităţi cultural/educative, de natură să contribuie la dezvoltarea competenţei de învăţare şi a abilităţilor socio-emoţionale.

Traseele se pot organiza pentru orice destinaţie de pe teritoriul naţional, atât în timpul anului şcolar, cât şi în perioada vacanţelor.

Elevii sunt obligaţi să ocupe locurile stabilite în timpul deplasării, să aibă un comportament şi un limbaj civilizat şi să nu distrugă bunurile din respectivul autovehicul. Elevii care nu respectă aceste obligaţii pot primi sancţiuni disciplinare, în conformitate cu normele legale în vigoare, respectiv, interzicerea deplasării cu autovehiculele anterior menţionate, pentru o perioadă determinată de timp“, statuează noul regulament.

Autovehiculele şcolare nu pot efectua transportul unor terţe persoane, în afară de elevi şi profesori, iar răspunderea disciplinară pentru încălcarea acestei prevederi aparţine conducătorului autovehiculului şi poate conduce, în funcţie de repetabilitate şi gravitate, până la desfacerea contractului de muncă, precizează Agerpres.

Propunerea legislativă a fost respinsă de Senat, dar a fost adoptată cu 239 de voturi „pentru“, zero „împotrivă“ și o abținere de Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz.

Vezi aici traseul legislativ al proiectului de lege


7 comments
  1. Copiii/Elevii trebuie sa se comporte civilizat numai in autobuzele scolare??
    …deci au voie sa injure, sa agreseze, sa fumeze si sa distruga bunuri sau alti copii/elevi in alte vehicule, pe strada si in scoli???🫥

    Ar fi de 😂, daca n-ar fi de 🥲
    🤦‍♂️🙃

  2. Dar cind soferii cara porci din tirg,fac turul pietelor pt directori ,si i-au la ocazie persoane inghesuind copii,fumeaza in masina plina de copii ii injura ca nu tac ce sa faci atunci cu”soferii”care sint angajati de sc.ca muncitori.Ce e mai rau ca dir. stie si se face ca nu vede.

  3. Foarte bine!!! Sper sa se si aplice. De multe ori, sub amenintarea colegilor si sub obladuirea soferilor, copiii nu spun cand sunt bullyati sau cand sunt conflicte sau injurii si jigniri in microbuze. O idee suoerba.

  4. Zau? Si in celelalte autobuze cine ii sancționeaza??
    Ca isi baga si scot intr-o veselie, in gura mare. Si astia știu ca oripilează lumea

  5. Avem două microbuze școlare. Unul e oficial ”al nostru”, celălalt e ”al primăriei”. Ambii șoferi sunt angajați și plătiți de primărie. Niciunul nu refuză să transporte extra pe nimeni din comună, pentru că află primarul (care are nevoie de voturi). Echipa locală de fotbal se duce la toate meciurile cu microbuzele școlare (pentru că sunt ”ale primăriei”).

    Niciun șofer nu dă jos elevii problemă – pentru că află primarul. În schimb vin la școală să se plângă de ei, să luăm noi măsuri cu ei, că nu se mai poate. Dar jos tot nu-i dau. Iar directorul care are nevoie de sprijinul primăriei nu le poate zice, efectiv, nimic.

    Politica e un cancer în România. Și nici măcar nu e ceva politică înaltă, cu sacrificii de dragul binelui comun. E politica măruntă, tip o mână spală pe alta, pentru avantaje minimale și complet ridicole, o corupție mică ce le convine tuturor… ca să le fie bine pe moment.

    Legea asta, ca multe altele, va fi adoptată pe hârtie iar aplicată, niciodată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

BAC 2024 Modelul de subiect pentru competențele digitale, publicat de Ministerul Educației. Candidații au 15 minute acces la internet ca să caute ce sunt geoglifele, după o imagine dată

Modele de subiecte pentru competențele lingvistice și digitale de Bacalaureat 2024 au fost publicate de Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) din subordinea Ministerului Educației. Elevii de clasa a…
Vezi articolul

Echipa română Autovortex, care susține că reprezintă România în competiții internaționale, a pus pe robotul de concurs căciula rusească cu însemnele URSS, după ce organizatorii de la Sankt Petersburg le-ar fi interzis să afișeze tricolorul / Coordonatorul echipei susține că altcineva ar fi pus căciula pe robot – FOTO

Echipa română Autovortex a pus căciula rusească cu însemnele URSS pe robotul lor, pe care l-au adus la competiția regională de la Sankt Petersburg, unde a fost singura echipă străină…
Vezi articolul

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce cursurile au fost suspendate din cauza zăpezii, anunță inspectoratele școlare / Orele vor fi recuperate după cum decide fiecare școală

Elevii din județele Botoșani și Iași revin în școli miercuri, 10 ianuarie, după ce vremea rea din țară a afectat aceste zone și a provocat suspendarea cursurilor, anunță inspectoratele școlare…
Vezi articolul