Elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ vor fi testați – Andreea Moldovan, secretar de stat la Ministerul Sănătății

6.266 de vizualizări
Sursă foto: captură Facebook/Guvernul României
În eventualitatea în care cursurile vor fi reluate în format fizic în școli, începând cu 8 februarie, elevii cu simptome care vin la școală vor fi testați, a explicat secretarul de stat Andreea Moldovan, în cadrul conferinței de presă care a avut loc astăzi la Guvern. De asemenea, și profesorii care prezintă simptome vor fi testați, a adăugat Moldovan.

Declarațiile principale legate de sistemul de Învățământ făcute de secretarul de stat Andreea Moldovan, miercuri, la Guvern:

Ne dorim cu toții să reînceapă școlile pentru că suntem cu toții conștienți că sistemul actual online nu este cel mai bun din punct de vedere al calității învățământului care li se oferă copiilor. Suntem mulți dintre noi părinți și suntem conștienți că Educația este clar unul dintre punctele de bază pe care trebuie să le atingem, dar acest lucru trebuie să fie făcut în condiții de siguranță pentru copii, pentru cadrele didactice și implicit pentru familie, părinții sau bunicii care ajută copiii atunci când aceștia ajung acasă.

Astfel, un capitol important al dezbaterilor pe care le avem acum și al discuțiilor se referă la testarea în școli utilizând acele teste antigen rapide, pe care să le facem conform indicațiilor celor simptomatici și contacților celor pozitivi. Așa vom ști ce se întâmplă în școli și vom putea gestiona mult mai bine situația din aceste colectivități relativ închis. De asemenea, aceste măsuri de testare suplimentară se vor adresa și cadrelor didactice.

(…)

Triajul epidemiologic la intrarea din școală se face de către asistenul medical. De altfel, triajul epidemiologic a fost recomandat în școli și dinaintea pandemiei de corornavirus, dar pe ce ne bazăm cel mai mult este în primul rând sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. De asemenea, va fi și un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie să semnaleze orice stare de boală a copilului.

(…)

Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezintă simptome, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit de această ocazie pentru a face un apel părinților – atunci când va începe școala să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrare și dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat. Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul dacă testul este pozitiv. Vor fi testați toți copiii care au simptome”.

De altfel, pe 21 ianuarie, Vlad Voiculescu declara la Europa FM că vor fi protocoale de testare pentru elevi, iar în cazul în care un elev va fi confirmat, toată clasa va fi testată. De asigurarea acestor lucruri se va ocupa fie conducerea școlii, fie structurile din subordinea Ministerului Sănătății, a mai spus Vlad Voiculescu.

Sursă foto: captură Facebook/Guvernul României


5 comments
 1. Stati linistita doamna ca statul nu cheltuie nimic cu ordonanta aia. Nu statul plateste cei 75% ci angajatorul care pe urma trebuie sa se adreseze statului sa ii deconteze respectivele cheltuieli. Avand in vedere ca statul este extrem de “corect” in relatia cu antreprenorii si le plateste absolut toate datoriile(majoritatea afaceristilor romani au de incasat bani pentru diverse lucruri(concedii medicale, decontari TVA etc) de la stat de ani de zile pe care probabil nu o sa ii mai niciodata) si antreprenorii sunt mai mult decat dispusi si capabili sa sustina o astfel de cheltuiala in contextul pandemic care pentru ei inseamna 0 venituri/profit din cauza masurilor extraordinar de bune luate de mult prea inteligentii conducatori. Asa ca mai de graba ordonanta a creat in general 2 situatii : parinti cu copiii de pana la 12 ani dati afara sau parinti care lasa copiii cu cine apuca si merg la munca. Terminati o data cu ordonanta vietii doar pentru ca privita in avion pare un argument favorabil pentru voi

 2. Sănătatea copiilor și a cadrelor didactice este mai importanta decât ifosele ca nu se face școală de calitate online.
  Calitatea este deosebita, dacă profesorul se implica. Dar diferența este făcută de elevi. Elevul atent la cursuri, care întâi învață și abia apoi își face temele, elevul care face cinste faptului ca parintii i-au asigurat camera lui, biroul lui, liniște și educația pentru a învata.
  Și pe de alta parte, elevul care este doar un profitor, care crede ca are numai drepturi fără îndatoriri, elevul care nu învață nici online, nici la școala face to face.

 3. “Suntem mulți dintre noi părinți”… Dupa deciziile pe care le luati, nu s-ar zice ca sunteti parinti. Acum cand toate Europa ia masuri suplimentare din cauza noilor tulpini, pe voi v-a gasit relaxarea si inceperea scolilor. Ma indoiesc ca va pasa catusi de putin de copii si de educatia acestora.. Cine stie ce interese meschine sunt la mijloc.. Un lucru imi este clar insa: de copii, nu va pasa!

  1. Pentru că …”Ordonanța prin care părinții elevilor sub 12 ani pot primi zile libere, plătite de stat, ca să stea acasă cât timp copiii fac școală online, a fost aprobată de Guvern” (puteți găsi articolul pe edupedu.ro)….și le trebuie banii pentru altceva. De asta doar cei până la clasa a V-a (aprox 12 ani!) trebuie să meargă la școală până la 6 cazuri la 1000 de locuitori (astea-s cazurile raportate, restul…se înțelege).
   Nu au așa “prioritate” în accesul la învățarea “face to face” nici măcar clasele a VIII-a și a XII-a (care pot intra din vară pe piața muncii, deci nu mai au ce și când să recupereze după pandemie și iau și vacanța mai repede). Numai grădinițele și clasele primare merg în ORICE condiții, fiindcă părinții ăia ar beneficia de bani de la stat dacă nu au cum să îi ducă la grădiniță sau la școală. De la grădiniță poți ține copilul acasă când ii curge nasul, dacă ai cu cine să îl lași și nu ai nevoie de stat, dar la clasele I-IV este ilegal fără…scutire medicală!

   “Praf în ochi” de la guvernanți pentru cei care și-i scot reciproc pe aici sau prin alte locuri, profesori și/sau părinți. Și vaccinarea (“mărul discordiei”) este tot o mare bătaie de joc…nu este pentru cine se pregătește, ci pentru cine se “nimerește”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Ministerul de Externe, despre campania Rusiei de a atrage studenți români: „O decizie unilaterală a guvernului rus” / „Cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală”

„Cooperarea efectivă în domeniul cultural-științific și în domeniul învățământului este suspendată la ora actuală” între România și Rusia, chiar dacă în domeniul culturii și educației rămân în vigoare o serie…
Vezi articolul

În București “nu am avut până acum o hartă a școlilor și a numărului de elevi care învață în fiecare din aceste școli”, date-cheie pentru Planul Urbanistic General – primarul Nicușor Dan. El spune că astfel de date sunt colectate acum prin Universitatea de Arhitectură

Administrația din București duce lipsă de o serie de informații esențiale pentru elaborarea Planului Urbanistic General, a spus, vineri, primarul Capitalei, Nicușor Dan, dând drept exemplu datele despre locația școlilor…
Vezi articolul

Ministerul Educației susține că platforma de scanare a lucrărilor de la simulare Evaluarea Națională 2024 „a funcționat în parametri optimi cu excepția unui scurt interval” de 20 de minute, „însă fără a se înregistra blocaje”

Ministerul Educației reacționează după ce profesorii din centrele de examen de la simularea Evaluării Naționale au reclamat blocaje în platforma în care sunt uploadate lucrările elevilor de clasa a VIII-a.…
Vezi articolul