Elevii de liceu să primească calificative în loc de note la disciplinele la alegere din oferta școlii, propune șeful Consiliului Elevilor din Cluj: Riscăm să alegem materii unde primim note mari pe muncă puțină, în fuga după note

7.575 de vizualizări
Alexandru Câmpan / Foto: Via Cluj TV/ Youtube.com
Andrei Câmpan, președintele Consiliului Județean al Elevilor (CJE) Cluj, a propus ca disciplinele din oferta școlii, din cadrul curriculumului la decizia elevului (CDEOȘ), să fie evaluate cu calificative în loc de note, pentru a descuraja „fuga după note” și alegerea materiilor considerate mai ușoare. „Este o, cumva, scuzați-mi expresia, o fugă după note a elevilor. Așa că aș propune cumva să tindem chiar spre o tranziție spre calificative în ceea ce înseamnă CDEOȘ, astfel încât elevii să poată să-și aleagă opționalele după ceea ce-i interesează, în detrimentul orelor sau profesorilor care le-ar putea oferi note mari pe muncă ușoară”, a explicat acesta.

Totodată, liderul elevilor clujeni a atras atenția asupra necesității unui mecanism care să garanteze că disciplina aleasă va respecta conținutul anunțat. „Dorim să realizăm împreună un mecanism prin care să garantăm că titlul disciplinei va fi și materia care se va desfășura. Pentru că, după cum știți, în momentul prezent există opționale, cum ar fi educația pentru cetățenie democratică, care, de exemplu, dacă este ținută de doamna profesoară de limba română, numai asta se întâmplă: doar limba română, așa că dorim să se facă ceea ce se propune să se facă”, a spus Câmpan.

În ceea ce privește structura noilor planuri-cadru, președintele CJE Cluj a subliniat că elevii vor fi implicați în comisia de validare, dar și-ar dori să participe și la elaborarea acestora. „Noi, elevii, vom face parte din comisia de validare a acestor planuri-cadru, însă ne dorim foarte mult să facem parte și din comisia de elaborare a acestora, fiindcă noi suntem beneficiarii direcți ai acestor planuri și vă putem aduce realitatea de pe teren, cu bune și lucrurile care se pot îmbunătăți pentru a ajunge la varianta optimă a planurilor-cadru”, a explicat el.

Referitor la reducerea orelor de limba și literatura română în clasele a XI-a și a XII-a, Andrei Câmpan a criticat această decizie: „Putem observa că scade numărul de ore. Rămân trei la a IX-a și a X-a și două la a XI-a și a XII-a, lucru care nu este deloc în favoarea elevilor și în favoarea limbii noastre naționale”. Totuși, el a apreciat introducerea unor unități de gramatică: „Actualii elevi ai actualei generații au probleme destul de mari în ceea ce privește redactarea textelor din punct de vedere gramatical. Așa că propunem creșterea numărului de ore la această disciplină”.

În ceea ce privește limba modernă 2, președintele CJE Cluj a atras atenția că o singură oră pe săptămână nu este suficientă, mai ales în mediul rural: „Acest lucru nu este posibil într-un context actual al globalizării și haideți să spunem că în mediul urban acest lucru va fi rezolvat prin CDEOȘ. Însă în mediul rural, unde resursa umană este precară, nu putem garanta acest lucru”.

Pentru disciplinele de istorie și geografie, Câmpan a susținut că acestea ar trebui să se finalizeze în clasa a X-a și a propus ca istoria evreilor și a Holocaustului și istoria comunismului în România să fie studiate într-un singur an, în clasa a XI-a, pe modelul materiilor precum muzica și desenul: „Astfel să fie o săptămână, o săptămână, ca la muzică și la desen, tocmai pentru ca în clasa a XII-a elevii să se poată focusa pe materiile de bacalaureat și pe admiterea la facultăți”.

În privința educației fizice, liderul elevilor clujeni a exprimat nemulțumirea că numărul de ore rămâne același. „Dacă ne uităm puțin la un sondaj realizat de World Vision România în 2024, observăm că 81% dintre elevi, adică opt din zece, nu fac activitate fizică în afara orelor de educație fizică și sport, lucru care nu ne bucură deloc”, a explicat el, subliniind că elevii au nevoie de un echilibru între dezvoltarea fizică și cea intelectuală.

Redăm intervenția elevului mai jos în articol:

Mulțumesc mult de tot. Numele meu este Andrei Câmpan și sunt președintele Consiliului Județean Elevilor (CJE) Cluj. În primul rând, permiteți-mi să vă mulțumesc pentru interesul acordat restructurării noilor planuri-cadru, atât Ministerului Educației, cât și Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Cluj. Acum vreau să vă spun puțin că știu că noi, elevii, vom face parte din comisia de validare a acestor planuri-cadru, însă ne dorim foarte mult să facem parte și din comisia de elaborare a acestora, fiindcă noi suntem beneficiarii direcți ai acestor planuri și vă putem aduce realitatea de pe teren cu bune și lucrurile care se pot îmbunătăți pentru a ajunge la varianta optimă a planurilor-cadru. Acum să o luăm puțin pe materii. În ceea ce privește limba română, putem observa că scade numărul de ore. Rămân trei la a IX-a și a X-a și două la a XI-a și a XII-a, lucru care nu este deloc în favoarea elevilor și în favoarea limbii noastre naționale.

Până la urmă, limba română este limba pe care o scriem și o citim în fiecare zi. Și literatura română este parte esențială din cultura noastră ca și popor. Însă apreciem foarte mult unitățile de gramatică care se doresc a fi adăugate, pentru că actualii elevi ai actualei generații au probleme destul de mari în ceea ce privește redactare textelor din punct de vedere gramatical. Așa că propunem creșterea numărului de ore la această disciplină. În ceea ce privește limba modernă 2, putem observa că se păstrează o oră pe săptămână, fie aceasta germană, franceză sau oricare alta. Acest lucru nu este posibil într-un context actual al globalizării și haideți să spunem că mediul urban acest lucru va fi rezolvat plin CDEOȘ. Însă în mediul rural, unde resursa umană este precară, nu putem garanta acest lucru.

Așa că haideți să ne gândim un cumva general și universal valabil să punem în comun mai multe ore la aceste discipline. În ceea ce privește istoria și geografia, din consultările pe care le-am avut cu colegii din județ în aceste zile, considerăm că nu este necesar să continue și în clasa XI-a și a XII-a însă ce considerăm necesar este ca până în clasa a X-a inclusiv, elevii să aibă destulă cultură generală în legătură cu istoria și geografia României pentru a cunoaște și pentru a fi partizani ai acestui popor. Apoi în legătură cu istoria evreilor și a holocaustului și a comunismului în România, propunem să se realizeze într-un singur an de studiu comasat, în clasa XI-a. Astfel să fie o săptămână, o săptămână, ca la muzică și la desen, tocmai pentru că în clasa a XII-a elevii să se poate focusa pe materiile de bacalaureat și pe admiterea la facultăți.

Iar apoi, în ceea ce privește educația fizică și sportul, putem observa că rămânem cu o singură oră ca în prezent, lucru care nu ne bucură deloc, pentru că dacă ne uităm puțin la un sondaj realizat de World Vision România în 2024, observăm că 81% dintre elevi, adică opt din zece, nu fac activitate fizică în afara orelor de educație fizică și sport, lucru care nu ne bucură deloc. Conform citatului din latină mens sana in corpore sano, avem nevoie de elevi care să-și dezvolte atât corpul, cât și mintea și este un accent foarte important. Vreau să închei prin a vorbi puțin și despre curriculum la decizia elevului din oferta școlii, care ne bucură foarte tare, să aflăm că elevul va fi pus într-adevăr în centrul acțiunii și elevul va avea puterea de a alege ce vrea să o vrea să urmeze. Însă avem două clarificări aici.

În primul rând dorim să realizăm împreună un mecanism prin care să garantăm că titlul disciplinei va fi și materia care se va desfășura. Pentru că, după cum știți, în momentul prezent există opționale, cum ar fi educația pentru cetățenie democratică, care, de exemplu, dacă este ținută de doamna profesoară de limba română, numai asta se întâmplă: doar limba română, așa că dorim să se facă ceea ce se propune se facă. Iar apoi, în ultimul rând, vreau să vorbesc puțin despre tendința elevilor de a fi elitiști în ultima perioadă. Este o cumva, scuzați-mi expresia, o fugă după note elevilor. Așa că aș propune cumva să tindem chiar spre o tranziție spre calificative în ceea ce înseamnă CDEOȘ, astfel încât elevii să poată să-și aleagă opționalele după ceea ce-i interesează, în detrimentul orelor sau profesorilor care le-ar putea oferi note mari pe muncă ușoară”.

Ce înseamnă curriculum la alegerea elevului din oferta școlii, potrivit proiectului Ministerului Educației

Curriculumul la decizia elevului din oferta școlii (CDEOȘ) reprezintă segmentul curriculumului național care permite dezvoltarea de către fiecare unitate de învățământ a propriului proiect curricular.

  • pentru învățământul liceal, filiera teoretică și filiera vocațională, constituie o ofertă educațională propusă la nivel național/regional/local/al unității de învățământ și care promovează trasee particulare de învățare, pentru susținerea nevoilor și intereselor specifice de învățare ale elevilor, unor performanțe diferențiate și nevoilor comunității locale.
  • pentru învățământul liceal tehnologic, este elaborat de unitatea de învățământ, în parteneriat cu operatorii economici/autoritățile administrației publice locale, pentru adaptarea formării profesionale a elevilor la nevoile locale ale pieței muncii și se implementează pe durata stagiilor de pregătire practică, în funcție de numărul de ore alocat prin planurile-cadru;

Principalele categorii de opționale din CDEOȘ sunt:

  • opțional de aprofundare – are ca scop realizarea unui parcurs suplimentar pentru dezvoltarea competențelor specifice prevăzute de programa școlară a unei discipline obligatorii, prin noi activități de învățare; acesta nu necesită programă școlară nouă;
  • opțional ca disciplină nouă/domeniu nou de studiu – opțional care introduce o disciplină nouă față de cele incluse în trunchiul comun/în curriculum de specialitate sau introduce noi domenii/teme corespunzătoare unei discipline din trunchiul comun/curriculum de specialitate sau le dezvoltă pe cele existente; acesta necesită programă școlară nouă;
  • opțional integrat – opțional structurat din perspectiva domeniilor de cunoaștere, în jurul unei teme integratoare pentru o anumită arie curriculară sau pentru mai multe arii curriculare; acesta necesită programă școlară nouă.

După nivelul la care se elaborează programele școlare și de constituire a ofertei, opționalele de tip disciplină nouă/integrat sunt de două categorii:

  • opționale în ofertă națională, cu programă școlară elaborată, după caz, în cadrul grupurilor de lucru specifice, constituite la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, sau inițiată de alte instituții reprezentative/în cadrul unor proiecte educaționale de interes național, aprobată prin ordin al ministrului educației și cercetării;
  • opționale în ofertă regională/locală/a unității de învățământ, cu programă școlară elaborată la nivel regional/local/al unității de învățământ, cu respectarea structurii programelor școlare pentru disciplinele din TC.
Plaja orară CDEOȘ

Fixează un număr minim de ore obligatorii pentru acest segment curricular, în care sunt incluse implicit/explicit discipline cu alocare orară și prin care se asigură, după caz, cel puțin o oră/săptămână/an școlar pentru studiul unor opționale din oferta națională;
fixează un număr maxim de ore pentru acest segment curricular;
după caz, asigură numărul necesar de ore pentru clase cu predare intensiv/bilingv, conform prevederilor Legii învățământului preuniversitar nr. 198/2023.

Precizări suplimentare pentru CDEOȘ – susține studiul unor discipline din Trunchiul Comun și/sau CS:

  • prin includerea în ofertă a unor opționale de tip aprofundare/nouă disciplină/opțional integrat, după caz cu menționarea acestora în notele specifice ale planurilor-cadru, având în vedere alocarea de ore atât pentru profil/specializare, cât și complementar profilului;
  • pentru asigurarea studiului unei limbii moderne, la secțiile/clasele cu predarea unei limbi moderne în regim intensiv/bilingv; în această situație, orele se vor considera ca parte componentă a curriculumului de specialitate; în cazul claselor cu predarea unei limbi moderne în regim bilingv, care funcționează în baza unor acorduri bilaterale, în care necesarul de ore nu poate fi asigurat integral din TC, CS și CDEOȘ, diferența de ore necesare se alocă prin depășirea numărului maxim de ore prevăzute în planurile-cadru de învățământ pentru filierele, profilurile, specializările/calificările profesionale respective;
  • în pachetele de discipline ce constituie CDEOȘ, cu excepția claselor cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, în cazul în care plaja orară permite, unitatea de învățământ va include cel puțin un opțional ca disciplină nouă/integrat din oferta națională, cu prioritate pentru Educația financiară și/sau Educația juridică; de asemenea, se va acorda prioritate unor discipline fundamentale pentru dezvoltarea psihocaracterială și etapa de vârstă la care se află elevii (Autocunoaștere și autoreglare personală, Stil de viață sănătos și Elemente de educație antreprenorială);
  • propunerile de opționale de la nivelul unității de învățământ se vor încadra în demersuri științifice și artistice consacrate, evitându-se, sub riscul sancțiunilor etice, includerea unor teme sau discipline de pseudoștiință (în aceste sens, se va elabora un ghid la nivel național);
  • implementarea CDEOȘ este obligatorie, se poate desfășura cu elevi din clase diferite și poate fi implementată în sistem modular.

10 comments
  1. și la religie ar trebui sa se dea calificative. nu este corect ca un elev care alege religia să aibă media ridicată artificial de clasicul 10 la religie, in detrimentul celor care nu aleg această oră. la ora de religie la școala copilului meu se joacă Kahoot :)).

    1. Da,doamnă, prin această aplicație, se poate face o recapitulare,a ceea ce ai făcut la ultima unitate de învățare, e chiar interactiv și atractiv pt elevi….se pot evalua cunoștințele dobândite prin intermediul jocului.Dv vorbiți aici,dar ,de fapt,cred că nu știți ce este un kahoot,știți să vă dați cu părerea și atât…mulți părerologi pe aici.

    2. Dna,dv nu știți ce înseamnă kahoot,prin intermediul acestei aplicații se poate face o evaluare a lecțiilor de la ultima unitate de învățare, sub forma jocului și a întrebărilor, e ceva modern și foarte atractiv și interesant pt elevi…toți nr dăm cu părerea, fără a știi despre ce este vorba…kahoot se poate folosi la toate disciplinele

  2. Copchile, cum sa faci parte din echipa de elaborare a ceva ce nu ai invatat?! Ai rabdare sa faci o facultate, sa devii profesor si de abia atunci poti sa te gandesti sa participi. E ca si cum ai zice ca vrei sa participi la elaborarea unui curs la facultate cand tu esti de abia student!!!

  3. Să zicem că aleg din ofertă chimia, ajung să dea bacalaureatul la chimie, e prima notă și e sub 5… ei până atunci având calificative de suficient și bine, poate.

    De vină – ghici cine.

    1. Nu văd de ce nu s-ar putea întâmpla același lucru și cu un elev care are 9, 10 la chimie- opțional. La cum se iau/notele in Romania…

      1. Păi ziceau că vor calificative, nu note. Calificativele sunt fix nimic. De când s-a trecut la calificative la învățământ primar, toată clasa ia premiul I.

        PS La chimie și fizică e mai greu să iei 10 la bac decât la biologie de exemplu – la fizică sunt 30 de puncte și punctulețe-problemă de rezolvat, la biologie muuuultă teorie de tocit și fix 2 tipuri de probleme de rezolvat (din 2009 încoace). Nu spun că e imposibil, ci doar mai greu decât la biologie.

        Notele la bacalaureat nu reflectă mare lucru din ce cunoaște elevul, mai degrabă arată cât poate toci și aplica ”rețete” de rezolvare. Ar trebui trași la răspundere cei care ne cer să predăm inovativ dar mențin evaluarea la cel mai important examen încremenită în istorie de zeci de ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Rezultatele finale de la Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie. Lucrările contestate sunt reevaluate de alte persoane decât cele care au notat inițial lucrările scrise, prevede metodologia

Rezultatele finale de la concursul național de Titularizare 2023 vor fi publicate miercuri, 26 iulie, de către Ministerul Educației, potrivit calendarului oficial. Rezultatele inițiale de la proba scrisă au fost…
Vezi articolul

Proiectul Danubius-RI a intrat, cu o aplicație de finanțare, în fazele preliminare pentru construcția componentelor românești – hubul de cercetare de la Murighiol și Supersite-ul Delta Dunării

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Științe Biologice (INCDSB) anunță că, alături de partenerii săi, a depus aplicația pentru finanțarea următoarei etape a proiectului internațional Danubius-RI, etapă ce presupune echiparea componentelor…
Vezi articolul

Subiecte și bareme Olimpiada „Lectura ca abilitate de viață” – OLAV 2024, etapa județeană, nivelurile 1-4 / Ilustrația „Citind printre rânduri” a artistului Costel Pătrășcan, subiect de analizat / Rezultatele inițiale de la mai multe centre de concurs

Subiectele și baremele de corectare de la etapa județeană a olimpiadei „Lectura ca abilitate de viață” 2024, organizată sâmbătă, 16 martie, au fost obținute pe surse de Edupedu.ro. Documentele, unice…
Vezi articolul