Un proiect de ordonanță de urgență care acordă gratuitate pe tren elevilor din Republica Moldova, care învață în România, în ziua alegerilor prezidențiale de la ei, pus în dezbatere de Ministerul Transporturilor deși toți elevii au deja transportul gratuit prin lege

1.258 de vizualizări
Foto: Pexels.com
Un proiect de ordonanță de urgență care acordă gratuitate pe tren elevilor din Republica Moldova, care învață în România, pentru a merge în orașele în care sunt secții de votare, în ziua alegerilor prezidențiale de la ei, a fost pus în dezbatere pe 10 noiembrie de Ministerul Transporturilor. Prevederea este inutilă, având în vedere că toți elevii au transportul gratuit, asigurat prin lege.

În Republica Moldova vor avea loc alegerile prezidenţiale în data de 15 noiembrie 2020 şi foarte mulţi cetăţeni ai Republicii Moldova îşi efectuează studiile liceale, respectiv universitare, în localităţile de pe teritoriul României. În acest context, pe teritoriul României vor fi deschise 13 secţii de votare pentru cetăţenii moldoveni cu drept de vot, respectiv în oraşele: Bucureşti (două secţii), Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj Napoca, Constanţa, Bacău, Suceava, Craiova, Sibiu şi Oradea.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului privind instituirea cadrului legal pentru facilitarea transportului gratuit al elevilor pe calea ferată română în vederea exercitării dreptului de vot la alegerile prezidenţiale din data de 15 noiembrie 2020 de către elevii care sunt cetăţeni ai Republicii Moldova şi care studiază în România, publicat pe site-ul Ministerului Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, aceştia vor putea călători gratuit la trenurile Regio şi Interregio, la clasa a II – a.

‘Scopul prezentului act normativ îl reprezintă crearea cadrului legal pentru acordarea unei călătorii gratuite pe calea ferată dus – întors, către şi dinspre localităţile din România unde se organizează secţii de votare, la trenurile regio şi interregio, clasa a II – a, în data de 15 noiembrie 2020 în vederea exercitării dreptului de vot de către toţi elevii cu drept de vot din Republica Moldova care studiază în România. Se propune eliberarea biletului de călătorie la casele de bilete ale staţiilor şi agenţiilor de voiaj pe baza actului de identitate care să ateste calitatea de cetăţean a Republicii Moldova şi a carnetului de elev vizat pentru anul şcolar în curs, obligatorie fiind procurarea atât a biletului pentru dus cât şi pentru întors’, potrivit noii reglementări.

Pe biletul de călătorie eliberat se va menţiona numele şi prenumele beneficiarului, codul numeric personal (CNP-ul), seria şi numărul actului de identitate, calitatea elev (E). Persoanele care, prin fraudă, vor călători suplimentar faţă de călătoria gratuită acordată vor suporta consecinţele legii, se menţionează în proiect.

Proiectul de ordonanță de urgență de la Ministerul Transporturilor apare în dezbatere pe 10 noiembrie deși pe 30 octombrie președintele Iohannis a promulgat legea care acordă tuturor elevilor din România transport gratuit pe toate mijloacele de transport public. Legea a fost publicată în Monitorul Oficial pe 2 noiembrie și este în vigoare.

Articolul 84 din Legea 1/2011, modificat prin Legea 266/30 oct 2020 prevede: “Elevii din învățământul preuniversitar acreditat/autorizat beneficiază de gratuitate la servicii publice de transport local și județean, rutier, naval, cu metroul, precum și feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului calendaristic.”

Foto: pexels.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Protecția mediului, pe înțelesul elevilor, explicată în școli tot de tineri: „Datorită faptului că suntem apropiați de vârstă, noi și elevii, am căutat să avem subiecte care să fie cât mai de interes pentru ei”

Mihnea și Ionelia sunt doi tineri voluntari ai Corpului European de Solidaritate care au prezentat în școli temetica de mediu și au povestit, pentru G4Media și platforma Entr, despre proiectul…
Vezi articolul

EXCLUSIV Noua directoare a Institutului Cultural Român din Londra, Catinca Nistor, nu a absolvit London School of Economics, așa cum a susținut la audierile din Parlament și în CV, potrivit unui răspuns oficial al LSE

Actrița Catinca Maria Nistor, numită de Parlament director la Institutul Cultural Român din Londra fără concurs, nu a absolvit și nici nu a urmat cursurile prestigioasei universități London School of…
Vezi articolul

Ministrul Lucian Bode a dat în judecată Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai”, în cazul suspiciunilor de plagiat în teza sa de doctorat. Emilia Șercan: Dr. Bode a recurs la aceeași stratagemă juridică folosită și de șeful său de la partid și guvern, alt mare doctor, dr. Ciucă și are aceeași casă de avocatură

Ministrul de Interne, Lucian Bode, a dat în judecată, pe 5 ianuarie, Comisia de Etică a Universității „Babeș-Bolyai” (UBB), a dezvăluit jurnalista Emilia Șercan, într-un articol pressone. Casa de avocatură…
Vezi articolul

HARTĂ Tinerii de 15-29 de ani reprezentau 16,3% din populația Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2021. Ponderea lor va scădea la sub 15% până în 2050 / Regiunile care vor întineri și cele unde îmbătrânirea se va accentua

La 1 ianuarie 2021, tinerii cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani reprezentau 16,3% din populația totală a Uniunii Europene. Până în 2050, tinerii vor reprezenta 14,9% din populația…
Vezi articolul