Elevii nu vor fi testați antiCovid nici săptămâna viitoare. Raed Arafat: Din păcate, achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată de către una din firmele participante. Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe

2.211 vizualizări
Raed Arafat / Foto: gov.ro
Școlile rămân fără teste de salivă pentru elevi și săptămâna viitoare, a anunțat secretarul de stat Raed Arafat în briefing de presă în derulare la Guvern. “Din păcate, am fost anunțați la data de 5 decembrie de către Oficiul Național de Achiziții Centralizate că achiziția privind testele Covid din salivă pentru școli a fost contestată la CNSC (Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor – N.Red.) de către una din firmele participante”, a declarat Arafat.
  • UPDATE Guvernul a emis următoarea erată: “Facem precizarea că data de înștiințare a DSU și a IGSU de către ONAC, cu privire la contestația aflată pe rol la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, privind achiziția de teste de salivă pentru elevi, nu s-a realizat în data de 5 decembrie, așa cum a fost declarat mai devreme, din greșeală, în conferința de presă, ci astăzi, 5 Ianuarie 2022“.

Asta ne obligă să nu mai semnăm niciun contract până iese prima decizie a primei instanțe. Nu vom aștepta după asta a doua instanță, legea ne permite clar să semnăm după decizia primei instanțe. Dar IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență – N.Red.), care semnează aceste contracte subsecvente pe baza licitației făcută de ONAC, nu va putea semna din păcate contractele subsecvente săptămâna asta, până se pronunță CNSC și sperăm să avem pronunțarea cu celeritate în acest sens și atunci vom continua. Sunt oferte, sunt companii care au promis că vor aduce, dar cu contestația sunt niște reguli pe care nu avem cum să le încălcăm și care va trebui să fie respectate. Asta este problema cu care ne confruntăm la acest moment pentru această săptămână și poate începutul săptămânii viitoare“, a declarat Raed Arafat, după ședința de Guvern de astăzi, 5 ianuarie 2022.

Întrebat dacă elevii vor mai primi teste în aceste două săptămâni, secretarul de stat a răspuns că vor primi doar dacă au mai rămas teste în depozitele locale.

Arafat a anunțat că experții epidemiologi vor realiza o analiză cu privire la rezultatele aplicării testării elevilor și că “orice analiză poate să însemne ajustare, schimbare de mod de aplicare sau să spui că nu mai trebuie să le fac [testele aplicate elevilor – N.Red.]”. “Această analiză se face de către experți, mai ales epidemiologi. La acest moment nu s-a discutat când se va începe. E posibil ca peste 2 săptămâni să se discute concret, după ce avem date din teren: câți copii au fost descoperiți [cu noul Coronavirus, după aplicarea testelor date de școală – N.Red.], dacă se fac corect la domiciliu sau nu, dacă trebuie făcute la domiciliu sau nu, ca să fim siguri că testele și banii dați de statul român sunt folosiți corect și cu rezultat. Asta e ce trebuie făcut“, a continuat secretarul de stat.

Oficialul a precizat că asta “înseamnă că trebuie să ai date, perioada în care s-au aplicat, să vezi rezultatele și ce fac alte țări. Noi, când am început să le implementăm, se făceau și în alte țări. Sunt țări unde se face acasă cu filmarea de către părinte, sunt alte țări unde se face la clasă, dar fiecare copil își face singur testul sub supravegherea profesorului. Și asta e o soluție. Noi trebuie să vedem dacă s-au depistat un număr semnificativ, dacă au avut impact de sănătate publică sau nu. Cu siguranță se va veni cu anumite concluzii. Nu poți să iei o decizie pe o aplicare de 2-3 săptămâni. Nu am zis că nu sunt informații, concluziile încă nu sunt trase“.

În ceea ce privește obligativitatea purtării măștilor, Arafat a declarat că “putem să distribuim o cantitate către școli, mai ales către elevii ai căror părinți nu pot să achiziționeze. Acest lucru e posibil. Pentru noi, când avem decizia, infrastructura IGSU de distribuire e impresionantă, ei pot într-o zi să ajungă în toată țara și să predea. Noi avem la acest moment câteva milioane de măști, dar mai există posibilitatea ca 90 de milioane de măști care există să le putem da. Avem câteva milioane bune de măști pe care putem să le dam” școlilor.

LIVE VIDEO Declarațiile făcute după ședința de Guvern:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Premierul Ciucă, acuzat de plagiat și care a blocat în instanță analiza asupra tezei sale de doctorat, despre rezultatele elevilor olimpici: Dau un nou suflu învățământului românesc și generațiilor de elevi care au nevoie de oameni care să le dovedească faptul că prin muncă și perseverență poți ajunge acolo unde îți dorești

Mesaj al Premierului Nicolae Ciucă în contextul anunțurilor de la loturile olimpice școlare despre câștigarea a numeroase medalii de aur și argint. Șeful Executivului susține că „rezultatele lor remarcabile” „dau…
Vezi articolul

Olimpiade școlare 2023. Regulamentele actualizate pentru olimpiadele naționale de limba engleză, istorie, geografie, religie, pedagogie și arte au fost publicate de Ministerul Educației – DOCUMENTE

Au fost publicate regulamentele specifice pentru olimpiadele și concursurile școlare naționale din anul școlar 2022-2023, de către Ministerul Educației, pe edu.ro. Acestea cuprind informații despre probele de concurs, participarea elevilor,…
Vezi articolul

De ce e primit Papa cu atâta căldură în România, țară majoritar ortodoxă? Explicațiile ambasadorului României la Vatican: O vocație inclusivă, latinitatea României, plus sprijinul dat de Biserica Catolică pentru comunitățile de români din Italia, Franța, Spania

Vizita Papei Francisc în România are o însemnătate istorică aparte. “Vizitele papale nu sunt, în general, frecvente în nicio țară și cu atât mai puțin în țările în care Biserica…
Vezi articolul

BREAKING Un cercetător rus care pretinde că dacii se trag din slavi a primit interdicție de intrare în România. El urma să promoveze teza că limba română nu are nici o legătură cu limba latină

Autoritățile române i-au interzis intrarea în România cercetătorului rus A.I.Umnov-Denisov, care venise să țină o conferință despre descendența slavă a dacilor. Acesta a fost trimis înapoi în Rusia de pe…
Vezi articolul