Elevii, reacție la declarațiile ministrului Anisie: Probele de competențe nu pot fi susținute online

7.448 de vizualizări
FOTO: CNE
Consiliul Național al Elevilor arată că posibilitatea susținerii online a probelor de competențe la Bacalaureat “nu este optimă”, deoarece mii de elevi nu dispun de infrastructura necesară. Organizația reacționează astfel la recenta declarație a Monicăi Anisie, care a spus că probele de competențe de la Bacalaureatul de anul acesta s-ar putea desfășura online.

Comunicatul CNE, integral:

“Consiliul Național al Elevilor: competențele nu pot fi susținute online

Consiliul Național al Elevilor reacționează la declarația ministrului Educației și Cercetării, Monica Anisie, privind susținerea competențelor digitale în mediul online. Considerăm că această măsură nu este optimă, întrucât mii de elevi din România nu dispun de infrastructura necesară pentru a susține aceste probe ale examenului de Bacalaureat.

Un alt argument care demonstrează faptul că probele de competențe obligatorii nu pot fi susținute online este dat de faptul că nu există niciun sistem informatic care să permită organizarea acestor probe prin garantarea obiectivității acestora. Dacă aceste competențe ar fi susținute online, ar exista probabilitatea de fraudare a examenelor, nefiind permisă o monitorizare a acestui proces. De exemplu, elevii susțin competențele digitale, dar și competențele la limba străină sub forma unui test, care nu poate fi susținut decât offline, în condiții optime și prin garantarea respectării normelor igienico-sanitare și de distanțare socială specifice contextului.

Reprezentanții elevilor din România sunt de părere că o astfel de măsură ar presupune superficilitate în organizarea acestor probe de competențe care, până la urma urmei, sunt esențiale în evaluarea elevilor. Variantele fezabile pentru aceste competențe sunt fie organizarea lor în condiții optime, offline, fie anularea acestora, dacă Ministerul Educației și Cercetării împreună cu CNSSU apreciază că prin susținerea acestor probe ar fi afectată sănătatea elevilor de clasa a XII-a.

Probele de competențe din cadrul examenului de Bacalaureat nu pot fi organizate din două motive centrale: în primul rând, vorbim despre faptul că Ministerul Educației și Cercetării nu a luat în calcul faptul că există în continuare elevi de clasa a XII-a care nu au echipamentele necesare pentru a se conecta la sistemul educațional online. Afirmarea faptului că aceste competențe vor fi organizate online demonstrează abordarea superficială în privința acestor probe, în lipsa unui sistem informatic riguros și a unor măsuri pentru a împiedica frauda în cadrul examenului, a declarat Antonia-Laura Pup, președintele Consiliului Național al Elevilor.”


4 comments
  1. Buna ziua,
    Sunt mama unui elev de cls a 12 a, o mama îngrijorată ca toate mamele celor in situatia lui…care consideră ca dreptul la sanatate al copilului ei este încălcat prin obligativitatea de a se prezenta fizic pentru a susține probele de bacalaureat.
    Cat despre ordinul ministerului care a pus pe umerii parintilor asumarea riscului de a si trimite copii la scoala pentru pregătirea de bac între 2 și 12 iunie..este si mai trista si apăsătoare decizia care îi revine părintelui, care stie bine ca pregătire pentru susținerea examenului de bacalaureatnu a apucat sa faca copilul lui la scoala , dar o pune in balanta cu riscurile expunerii copilului la infectare a cu coronavirus.
    În condițiile în care nr victimelor corona virus continua sa existe si expunerea la colectivitate rămâne un pericol( chiar si 10 in clasa) si apoi mai luati in calcul cum ajung si cum se intorc elevii de la liceu; pentru ca nu toti parintii au posibilitatra de a i duce cu masina personala si atunci mai exista si riscul expunerii in mijloacele comune de transport( nu s a pus la dispoziția elevilor de către stat un transport special care sa duca si aduca doar 10 copii).
    Eu ma intreb de ce tari ca Franta sau Olanda au putut să ia decizia echivalarii materiilor de bac cu notele din anii de liceu si noi nu?
    Oare viata si sanatatra copiilor noștrii conteaza mai putin decat pentru viata si sanatate a copiilor dim alte tari?
    Cine si cum.va răspunde daca vreunul dintre acești copii sau profesori sau membrii ai familiilor acestora vor iesi pozitivi la testul Civic 19, i urma expunerii dictate de învățământul românesc?
    Vi se pare normal sa fie expuși in mod inutil si fizic ,după ce ca aceasta perioada de stat acasa i a expus si confuzat si psihic?
    Pentru va atât noi , adulții, dar mai ales ei, copiii , sunt îngrijorați, derutați si confuzi in legatura cu aceasta perioada care i a scos din ritm si in care nu se stie ce le rezerva viitorul.
    Au pierdut zborul , elanul celor 18-19 ani, li s a frânt bucuria unui final frumos, de poveste , cu toga si toba, cu ceremonii de absolvire, cu îmbrățișari, cântece si un bal de final..oare nu e suficient pentru ei?
    Statul acesta mai trebuie să le fure si dreptul la sanatate, prin.expunere inutilă?
    Statul acesta nu se gândește ca are nevoie de tinerii aceștia ca cetateni responsabili si viitori contribuabili care sa sustina pensiile noastre?
    Daca atâta intelegere si grija a manifestat statul fata de ei intr un moment de stress, confuzie și panica legată de menținerea sănătății lor; se va mai mira când toti acesti tineri vor parasi o țară care nu le a dat nici o șansă.. nici o urma de clementa?
    Si din pacate, in urma experienței cu bacalaureatul, nici eu, ca părinte, nu mai am argumente sa l opresc aici..
    De cand s a declanșat pandemia, de la prima stare de urgență, a fost timp sa se ia masuri de către minister..sa se aplice pentru fonduri europene..nerambursabile si sa se creeze posibilitatea dotării elevilor cu tablete si internet pentru a desfășura on line o pregătire corecta pt aceste examene; ba chiar de susținere si implementare a unei strategii de desfășurare on line a examenelor de bac..dar nu s a mobilizatbnimeni pentru ei.
    Apoi..dacă tot nu s a mobilizat nimeni in acest sens, puteau sa urmeze exemple ale unor țări ca Franta si Olanda..pentru a i proteja.
    Dar copiii români nu merita nimic bun.de la tara in care traiesc.si au ajuns , din pacate , si ei la concluzia aceasta tristă, care i va marca pe viata.
    Este o tentativă de genocid ce se face cu ei…
    Am un singur cuvânt pentru tara aceasta si ministerul.invatamantului: Rusine!
    Anca Duta

  2. Oricum aceste competente sunt o bataie de joc. Macar pe acestea sa nu le mai sustinem daca bacul si evaluarea nationala sunt “mult prea importante”…

  3. Consiliul Național al Elevilor ar trebui sa puna pe primul plan SANATATEA ELEVILOR si a FAMILIILOR ACESTORA !

    Singura soluţie este renunţarea la examenul clasic şi organizarea examenului în baza mediilor din anii şcolari !

    Intrebari :

    1. La ce mai foloseste un examen, daca iti omori parintii si bunicii ? Veti fi fericiti ca ati luat o nota mare la Bac?

    2. Ce costuri vom plati daca nu se sustine evaluarea nationala sau Bacul?
    Serios, ce s-ar intampla? Am avea tineri mai slab pregatiti decat sunt acum? Credeti ca este posibil asa ceva ?

    Viata primeaza !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Sorin Cîmpeanu, despre oferirea de mărțișoare cu mănuși sugerată de ministrul Sănătății: Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației. Este o exagerare și Ministerul nu susține niciun fel de exagerare

“Școlile sunt în subordinea Ministerului Educației”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, întrebat dacă elevii vor putea oferi flori sau mărțișoare doar cu mănuși, așa cum a sugerat ministrul Sănătății, Vlad…
Vezi articolul