Ministerul Educaţiei a lansat pe 31 ianuarie în consultare publică proiectul noilor planuri-cadru pentru învăţământul liceal, însă propunerile au stârnit controverse în rândul elevilor, profesorilor și părinților. Deși inițiativa este văzută ca un pas spre reformă, Uniunea Elevilor Reprezentanţi (UER) atrage atenția într-un comunicat de presă că schimbările se axează pe reducerea numărului de ore, fără a aborda problema conținutului materiei și a metodelor de predare.
Una dintre cele mai contestate măsuri este reducerea unor discipline la statutul de materii opţionale. Elevii susțin că, de fapt, acestea nu sunt cu adevărat opționale, din cauza modului în care sunt plasate în orar. „De cele mai multe ori, opționalele sunt plasate într-un mod care le face să devină aproape obligatorii, având un program care nu permite elevilor să îşi aleagă liber ce vor studia”, a declarat Ștefănia Popa, președinte UER, conform sursei citate.
Un exemplu este ora de religie, despre care elevii spun în comunicat (integral mai jos în articol) că, deși teoretic poate fi refuzată, organizarea orarului îi obligă adesea să rămână în clasă, ceea ce creează o presiune inutilă. Problema ar putea deveni și mai acută odată cu extinderea acestui model la alte discipline.
În plus, UER avertizează că o simplă reducere a numărului de ore nu este suficientă pentru o reformă reală a educației. Elevii subliniază că materia este învechită, încărcată excesiv și nu răspunde nevoilor actuale ale tinerilor. „Este aberant ca dezbaterile despre reforma educaţiei să se limiteze doar la numărul de ore, ignorând problema reală: conţinutul materiei şi modul de predare-învăţare. Dacă elevii sunt în continuare obligaţi să înveţe mecanic, nu vor obţine nimic cu adevărat util în cei 12 ani de școală”, a adăugat reprezentanta organizației.
Reprezentanții elevilor mai atrag atenția asupra faptului că procentul de curriculum decis de Ministerul Educaţiei rămâne ridicat, ceea ce afectează libertatea reală de alegere. „Deşi există un procent mai mare de materii ‘la decizia elevilor’, majoritatea subiectelor sunt în continuare impuse de Ministerul Educaţiei. Cu 85% din curriculum decis de autorităţi, elevii nu au o libertate reală de alegere”, a mai spus președinta UER.
Uniunea Elevilor Reprezentanţi (UER) mai scrie că susține inițiativa ministrului educației, Daniel David, dar solicită măsuri suplimentare pentru modernizarea conținutului predat și adaptarea acestuia la realitățile actuale.
Redăm integral mai jos comunicatul UER:
„Reforma numărului de ore, dar a materiei când?
Pe 31 ianuarie, Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică proiectul noilor planuri-cadru pentru învăţământul liceal. Deşi această iniţiativă marchează un pas important spre o posibilă reformă a educaţiei, propunerile au stârnit controverse, iar decizia finală este încă în dezbatere, fiind organizate consultări publice pe această temă.
Educaţia din România are nevoie urgentă de reforme, iar ministrul educaţiei, Daniel David, şi-a propus să înceapă această schimbare. Totuşi, noile planuri-cadru vin cu modificări semnificative care au generat reacţii puternice din partea elevilor, profesorilor şi părinţilor.
Una dintre cele mai contestate măsuri este reducerea unor discipline la statutul de materii opţionale.
Această schimbare ar trebui, în teorie, să ofere elevilor mai multă libertate de alegere, nu? În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Problema principală a materiilor opţionale este că, de fapt, nu sunt cu adevărat opţionale. De cele mai multe ori, aceste cursuri sunt plasate în mijlocul orarului, aceste ore devenind o obligație mascată, forțându-i pe elevi să rămână la scoală indiferent de interesul lor față de materia respectivă.
Un exemplu clar este ora de religie. Deşi, în teorie, elevii pot opta să nu participe la această disciplină, organizarea orarului îi obligă adesea să rămână în clasă, ceea ce creează o presiune inutilă asupra lor. Această problemă nu este una nouă, dar se va accentua dacă mai multe discipline vor fi transformate în ‘opţionale’ fără a oferi un cadru real de alegere.
Însă reforma educaţiei nu ar trebui să se rezume doar la reducerea numărului de ore. O problemă la fel de importantă este conţinutul predat. Multe discipline sunt încărcate excesiv, materia este învechită şi nu ţine cont de nevoile şi interesele actuale ale elevilor. Manualele, care nu au fost actualizate de ani de zile, contribuie la dezinteresul elevilor faţă de materiile cele mai importante.
Dacă materia va continua să fie predată rigid, fără resurse moderne şi fără legătură cu realitatea actuală, iar elevii vor fi în continuare forţaţi să înveţe mecanic, aceştia o vor considera în continuare lipsită de sens şi irelevantă pentru viitorul lor. De aceea, nu este suficient să fie modificat doar numărul de ore, este important ca şi conţinutul acestora să fie regândit. Reforma trebuie să asigure un echilibru între numărul de ore, relevanţa materiei şi metodele de predare, astfel încât educaţia să devină cu adevărat eficientă şi accesibilă pentru toţi elevii.
Uniunea Elevilor Reprezentanţi susţine iniţiativa ministrului educaţiei de a schimba sistemul educaţional şi aşteaptă o continuitate prosperă a mandatului acestuia!
„Este aberant ca dezbaterile despre reforma educaţiei să se limiteze doar la numărul de ore, ignorând problema reală: conţinutul materiei şi modul de predare-învăţare. Dacă elevii sunt în continuare obligaţi să înveţe mecanic nu vor obţine nimic cu adevărat util în cei 12 ani de scoală. Susţinem ministrul educaţiei, Daniel David, pentru curajul de a propune aceste planuri-cadru, dar aşteptăm şi mai multe măsuri care să modernizeze şi să adapteze educaţia nevoilor actuale ale elevilor. Un alt punct important sunt ‘opţionalele’. Deşi aceste materii sunt prezentate ca opţionale, în practică ele nu sunt întotdeauna aşa. De cele mai multe ori, opţionalele sunt plasate într-un mod care le face să devină aproape obligatorii, având un program care nu permite elevilor să îşi aleagă liber ce vor studia. Aceasta duce la o încărcare inutilă a programului şi la scăderea interesului faţă de aceste cursuri. În acelaşi timp, despre libertatea de alegere, este evident că, deşi există un procent mai mare de materii ‘la decizia elevilor’, majoritatea subiectelor sunt în continuare impuse de Ministerul Educaţiei. Cu 85% din curriculum decis de autorităţi, elevii nu au o libertate reală de alegere. Reforma trebuie să ofere elevilor posibilitatea de a-şi construi un parcurs educaţional adaptat intereselor şi abilităţilor lor” – Ştefănia Popa, preşedinte UER”.
Despre Uniunea Elevilor Reprezentanţi: „Uniunea Elevilor Reprezentanţi este prima organizaţie naţională independentă care are ca scop reprezentarea intereselor elevilor din România. În urma eforturilor de a apăradrepturile elevilor depuse de Asociaţia Elevilor din Constanţa în ultimii 10 ani, nevoia extinderii acestei mişcări la nivel naţional a devenit una evidentă şi astfel a apărut Uniunea Elevilor Reprezentanţi”, se arată în descrierea acesteia.
„În contextul noii legi a învăţământului preuniversitar, AEC a fost obligată să se extindă la nivel naţional. Printre victoriile pe care AEC le-a repurtat amintim reacordarea dreptului de vot în Consiliul de administraţie pentru reprezentantul elevilor la nivel liceal (2015), obţinerea respectării legii în privinţa acordării reducerii la transportul local în comun şi a burselor şcolare pentru elevii din municipiul Constanţa (2015) şi obţinerea acordării de manuale şcolare gratuite pentru toţi elevii din clasele a XI-a şi a XII-a din România, în urma unei decizii definitive a Curţii de Apel Constanţa (2016), declararea OUG 50/ 2021 neconstituţională în urma sesizării făcute de către AEC la Curtea Constituţională”, conform descrierii citate.
5 comments
La un moment dat o să se culeagă roadele acestor miniștri ,prețul nu o să fie plătit de ei ce de copii și societate .
Elevii pot alege din ceea ce li se ofera , nu pot inventa discipline!
n ai sa vezi….daca directorul ordona, CA executa….e clica lui
Așa se face acum,CDS le aproba școală în funcție de interesele profesorilor.
Problema principala este, de fapt, data de libertatea prea mare de exprimare pe care o au cei care n-au nicio legatura cu definirea parcursului educational.
Invatamantul general de 12+1 clase exista pentru a oferi o baza reala, nu pentru a satisface placeri individuale, de moment. Cata vreme decidentii nu inteleg acest amanunt, educatia se va duce la vale. Tot mai jos, pana cand evaluarile PISA vor marca pragul de jos cu un nou termen: Romania.
O persoana educata, curioasa si ambitioasa ar putea alege materii care sa corespunda curiozitatii sale. Dar… daca alege ceva care este mult mai dificil decat materia pe care o alege majoritatea, exista riscul ca rezultatul global (media) sa fie mai prost decat al celorlalti, desi nivelul de cunostinte este net superior. Prin urmare, chiar si persoana educata, curioasa si ambitioasa va alege calea mai usoara.
Ceilalti… Cu siguranta vor alege calea usoara. Dintr-un motiv simplu: se bazeaza pe spusele colegilor mai mari si pe experientele precedente. Niciuna dintre cele doua surse de informare nu va fi capabila sa le ofere o baza reala in decizia luata.
De fapt… daca un copil de 3-4 ani este pus sa aleaga o mancare pentru pranz, va alege, de cele mai multe ori… piure+snitel. De ce n-ar alege altceva, desi exista mancaruri mai sanatoase si mai interesante? Pentru ca experienta trecuta ii indica aceasta solutie (si pentru ca mamica/bunica incearca sa-l ghideze spre acest raspuns :D).
Cam asa si cu elevii. Putin curiosi de altceva, vor alege prin prisma experientelor trecute, ceea ce inseamna, de regula, cat mai putina invatatura, cat mai multa distractie, timp liber, etc.