FitSchool a reușit rapid să ajungă în unitățile de învățământ din țară, fiind utilizat în 35 de județe, dintre care opt au devenit deja parteneri oficiali. Numărul școlilor care folosesc platforma a ajuns la 350, ceea ce înseamnă peste 80.000 de elevi beneficiari, peste 2.600 de cadre didactice implicate și mai mult de 18.500 de redări video ale sesiunilor de mișcare interactive. FitSchool este gratuit și ușor de utilizat. Dacă ești profesor și vrei să aduci mai multă mișcare în sala de clasă, te poți înscrie pe platformă și începe chiar de azi!
Spre deosebire de alte antrenamente video online, sesiunile FitSchool sunt concepute de către specialiști (medici pediatri, specialiști în Educație Fizică) pentru copii și structurate pe diferite grupe de vârstă – preșcolar, primar și gimnazial. Antrenamentele sunt ghidate de antrenori și pun accentul pe mișcare moderată, care îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce riscurile asociate sedentarismului.
Sedentarismul și problemele de sănătate asociate sunt o provocare tot mai mare la nivel global, afectând copiii încă de la vârste fragede. În România, 3 din 10 copii cu vârste între 7 și 9 ani sunt supraponderali sau obezi, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în 2020. Mai mult, incidența obezității infantile a crescut alarmant în ultimii ani, subliniind nevoia unor soluții eficiente.

FitSchool a apărut ca urmare a acestei nevoi și este un proiect inovator, lansat în România în urmă cu un an, care își propune să integreze mișcarea în rutina copiilor într-un mod atractiv, folosind tehnologia și mediul în care aceștia petrec o bună parte din timp – școala. Platforma este gratuită și ușor de folosit, iar acum, după succesul din România și Polonia, FitSchool a fost adoptat și în Suedia, o țară recunoscută pentru bunele sale practici în educație. Mai mult, inițiativa este susținută de ONG-ul Prințesei Moștenitoare a Suediei, consolidând astfel importanța proiectului la nivel internațional.
Peste 80.000 de elevi beneficiază de antrenamentele FitSchool în România
FitSchool a reușit rapid să ajungă în unitățile de învățământ din țară, fiind utilizat în 35 de județe, dintre care opt au devenit deja parteneri oficiali. Numărul școlilor care folosesc platforma a ajuns la 350, ceea ce înseamnă peste 80.000 de elevi beneficiari, peste 2.600 de cadre didactice implicate și mai mult de 18.500 de redări video ale sesiunilor de mișcare interactive.

Răzvan-Răducu Mitea, inspector școlar pentru Educație Fizică și Sport, Educație Permanentă și Activități Extrașcolare în județul Călărași, subliniază impactul pozitiv al utilizării platformei: “Consider că platforma FitSchool aduce multiple beneficii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Prima categorie poate fi observată cu ochiul liber, chiar după efectuarea antrenamentelor – cei mici sunt mai atenți, se concentrează mai bine și pot duce la bun sfârșit sarcinile trasate de către profesori. Cea de-a doua categorie este oglindită prin deprinderea unei rutine sănătoase, din care activitatea fizică nu poate lipsi. Ambele contribuie semnificativ la formarea adulților de mâine, oferindu-le o dezvoltare fizică și cognitivă armonioasă.”

Exerciții adaptate vârstei și integrate ușor în programul școlar
Spre deosebire de alte antrenamente video online, sesiunile FitSchool sunt concepute de către specialiști (medici pediatri, specialiști în Educație Fizică) pentru copii și structurate pe diferite grupe de vârstă – preșcolar, primar și gimnazial.
Antrenamentele sunt ghidate de antrenori și pun accentul pe mișcare moderată, care îmbunătățește sănătatea cardiovasculară și reduce riscurile asociate sedentarismului.
- Format scurt (3 minute) – ideal pentru a fi implementat în timpul cursurilor, drept scurtă pauză pentru creier, crescând atenția elevilor.
- Format extins (30 de minute) – potrivit pentru orele de Educație Fizică, în Săptămâna Altfel sau Săptămâna Verde, sprijinind activitatea didactică.
- Antrenamente inspirate din diverse sporturi – dans, gimnastică, arte marțiale, astfel încât fiecare copil să găsească un tip de mișcare care îi place.
- Certificat de implicare pentru profesori – cadrele didactice care utilizează Platforma FitSchool în mod activ primesc un certificat de participare, recunoscut în procesul de evaluare periodică, ca o formă de recunoaștere a contribuției lor în promovarea unui stil de viață sănătos în rândul elevilor.

VIDEO Părerea cadrelor didactice care au inclus platforma FitSchool în activitățile educative zilnice, dar și care sunt beneficiile directe ale acesteia în rândul elevilor
Mariana Stan, director al Școlii Gimnaziale Nr. 1 Dor Mărunt, Călărași, confirmă avantajele platformei: “Pe lângă faptul că antrenamentele au o bază științifică, sunt și foarte distractive. Este o muzică tare antrenantă, care creează o atmosferă plăcută în sala de clasă. În plus, exercițiile propuse se pliază perfect pe curricula sportivă – lucru atestat și de colegii mei, profesori de sport. Platforma FitSchool răspunde foarte bine programei școlare pe nivel, întrucât oferă posibilitatea de a alege intensitatea și formatul exercițiilor. În plus, adeverința de implicare pe care o primesc cadrele didactice aduce puncte în evaluarea periodică. Eu aș recomanda profesorilor să îndrăznească să o folosească! E mult până apuci să o folosești și să faci câteva exerciții.”

Un proiect care continuă lupta împotriva obezității infantile
FitSchool nu este un proiect singular, ci face parte dintr-un efort mai amplu al Asociației Medicover, care de ani buni susține prevenția problemelor de sănătate la copii în școlile din țară. Între 2017 și 2022, prin Programul „înCerc”, au fost evaluați peste 8.000 de copii de clasa a V-a, din Ploiești și Cluj-Napoca. Cei identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 au fost invitați să participe la etapa de consiliere și au beneficiat de sprijin din partea specialiștilor.
Rezultatele programului sunt încurajatoare:
Peste 70% dintre copiii care au finalizat programul au scăzut în greutate și și-au îmbunătățit masa musculară, cât și obiceiurile zilnice.
Riscul de diabet zaharat de tip 2 s-a redus în rândul elevilor cu predispoziție.
George Istrate, directorul Asociației Medicover, subliniază importanța continuității acestor inițiative: “Lupta împotriva excesului ponderal, sedentarismului și neplăcerilor asociate lor este, fără doar și poate, una de durată. Echipa noastră are însă încredere că inițiative precum Programul «înCerc» sau FitSchool pot face diferența, contribuind la formarea unor viitori adulți sănătoși, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic. Încurajez cât mai multe cadre didactice să se înscrie în platformă și să devină promotori ai sănătății, schimbând astfel perspectiva copiilor despre importanța sportului.”

FitSchool este gratuit și ușor de utilizat. Dacă ești profesor și vrei să aduci mai multă mișcare în sala de clasă, te poți înscrie pe platformă și începe chiar de azi!
1 comment
🙂