Epuizarea profesorilor – o problemă pentru planurile de recuperare a materiei pierdute în pandemie – analiză EdWeek

17.529 de vizualizări
Epuizarea profesorilor
Foto: © Mheim301165 | Dreamstime.com
Vacanța de vară va fi esențială pentru recuperarea pierderilor de învățare în pandemie, dar planurile de activități remediale sunt afectate de o problemă aparte, anume epuizarea profesorilor, după șocul produs pandemie, de trecerea la școala online și de refacerea în întregime, pe alocuri, a modului de predare, arată publicația americană de specialitate Education Week. Aceasta își bazează avertismentul pe cercetări care au loc în învățământul american, precum acelea privind bunăstarea mentală a profesorilor pe parcursul pandemiei, studii ce arată o degradare rapidă în ultimul an.

EdWeek arată că pregătirile pentru programele remediale de peste vară sunt în toi, deja, în circumscripțiile școlare din America, unde școlile își prezintă ofertele de recuperare educațională, iar guvernul federal a alocat peste un miliard de dolari pentru astfel de activități.

  • Dar epuizarea profesorilor este o mare problemă și un obstacol iminent în acest proces, arată EdWeek, în condițiile în care mulți profesori refuză să ia parte, în pofida ofertelor, de a preda peste vară. Sunt date exemple de profesori care spun că nu mai pot participa la asemenea cursuri, după ce, în ultimul an, au fost nevoiți să se adapteze la predarea online, să urmeze programe de instruire specifice, să contribuie la programele școlilor de predare și recuperare.

Publicația citează un sondaj pe care ea însăși l-a desfășurat la începutul acestei luni, potrivit căruia trei sferturi dintre profesorii din America apreciază că starea mentală și moralul personalului didactic în general este mai scăzut decât cel anterior pandemiei. Cifra este mai mare decât cea înregistrată într-un sondaj similar la începutul pandemiei, dar mai mică decât cea de la sfârșitul anului trecut, când epuizarea atinsese un nivel maxim.

Situația vine în conflict cu necesitățile educaționale, în condițiile în care școlile au nevoie de profesori care, peste vară, să deruleze activități de recuperare a materiei și de sprijin pentru copiii din primii ani de școală, pentru cei care sunt pe cale să intre în noi cicluri școlare și cei din mediile defavorizate.

Iar secretarul american al Educației, Miguel Cardona, a îndemnat circumscripțiile școlare să prioritizeze bunăstarea socială și emoțională în programele estivale, mai ales pentru comunitățile dezavantajate.

  • Pentru a crește atractivitatea participării la programele școlare de vară, directorii școlilor apelează la măsuri diverse, de la plata cu ora crescută cu 30% – 100%, în funcție de disponibilități, cu ajutorul fondurilor alocate suplimentar de guvernul federal; limitarea numărului de elevi la clasă; recrutarea noilor absolvenți în astfel de programe, înainte să fie angajați efectiv, din toamnă.

Foto: © Mheim301165 | Dreamstime.com

Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi, în contextul pandemiei Covid-19, oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil.


26 comments
  1. Saracii profesori! Din cauza lor natia asta este atat de tampita! Pentru ca acesti profesori nu au nici un fel de coloana vertebrala, forteaza elevii sa faca meditatii, nu sunt de buna credinta, raspund la comenzi ierarhice si politice fara ezitare, sunt aroganti, incompetenti, etc, etc! Majoritatea, cu mici exceptii.

  2. Pentru @Raspuns si pentru @Mihai
    Mi-e greu sa cred si mi-e si mai greu sa vad ca doi profesori ca voi nu reusesc sa sesizeze ca ceea ce am scris era pus intre ghilimele, ca acele cuvinte nu-mi apartineau, ca mesajul trebuia citit fix in cheie inversa. Din pacate n-ati facut-o. Ma intreb atunci care o fi procentul analfabetismului functional si printre ai nostri.
    Daca nici acum nu v-ati prins, va spun direct: sunt profesor. Si nu e vina mea ca un text simpluț ca acela va da peste cap.

  3. Profesorii injurati ia te uita .Dar cei di sanatate care merg zi de zi la munca profesorii care stau de un an acasa si salariile le vin fara diminuare se plâng că au de recuperat ei care au primit cei 25 % tăiați de Boc cand era prim ministru .i au primit eșalonat iar sănătatea a văzut prima la dreapta.sunt surmenati săraciiii.rusine ptr ei ca se plâng.

    1. Profesorii nu se plâng, ați înțeles în mod eronat mesajul textului. Starea aceasta de oboseală este o chestiune obiectivă, ea vine fără să fie poftită.

  4. In cele 3-4 ore saptamanale de lb. romana nu poti citi la clasa un roman intreg cu 30 de elevi care silabisesc pentru ca parintele nu-i pune acasa sa citeasca nici macar o fraza. Ba mai mult, arata odraslei savante cum el, parintele, e “jmeker” de cartier si le spune profesorilor ca sunt putori, in timp ce el, savantul, e deasupra tuturor. Vai de ea ţară.

    1. Dar de situațiile în care elevii vor sa învețe și nu au de la cine, ca profesorii sunt slab pregătiți, neinteresati, aroganți iar părinții sunt nevoiți sa plătească meditatii, ce părere aveți?

      1. Acele cazuri pot fi scoase la iveala punctual.
        Guvernul trebuie sa motiveze pe cei care sunt buni sa se faca profesori.
        O bona castiga mai mult ca un profesor si are grija de 1-2 copii nu de 30 intr-o clasa silmultan.

  5. @ B,
    Nu cred că are rost să pierd timpul explicându-ţi ce înseamnă cursuri în pandemie, pegătirea lor cu materiale de expunere, susţinerea lor etc. Oricum este peste puterea ta de a înţelege. Mă întreb, însă, dacă munceşti pe rupte să le plăteşti salariile “putorilor” de profesori, cum de te lasă patronul să postezi comentarii la ora 9? Nu ar trebui să munceşti pe rupte la acea oră? Sau tu nu munceşti pe rupte, aşa cum afirmi.

    1. Ti-am raspuns mai sus. Ma abtin de la alte comentarii, tocmai pentru ca se pare, din pacate, ca suntem colegi de breasla.

  6. Dacă puteti folosi un asemenea limbaj la adresa tuturor profesorilor , ca sa nu mai vb ca va ascundeti in spatele unei litere….explica clar ca nu ati prea avut treabă cu școala. Datoria dv de părinți responsabili unde este?

    1. Elena, presupunand ca mie mi-ai raspuns.
      Pentru ca doar eu ”ma ascund aici in spatele unei litere”: incearca sa recitesti ce am scris. Daca nici a doua oara nu intelegi ca ai inteles fix pe dos, n-am cum sa te ajut.

  7. În România, profesorii au numai îndatoriri și paraindatoriri, iar elevii au numai drepturi.
    Nu pasa nimănui în Romania de cadrele didactice. Și cu salariu sub salariul mediu (asta după maririle “fabuloase” de anii trecuți >și stresați la maxim.

      1. Incerc un rezumat a ceea ce urmeaza: “un an si ceva de stat acasa si nefacut nimic, de unde naiba epuizare daca au stat degeaba, bugetari puturosi cu salarii nesimtite si vacante de 3, 4, 5 luni pe an, pacostea privatilor care muncesc pe rupte sa le plateasca lor salariile, autori de analfabeti functionali pe banda rulanta, prestatori de servicii care refuza sa fie la dispozitia elevilor si parintilor, pesedisti convinsi, ahtiati dupa atentii etc, etc.”
        Autori: mihaele, cristine, cristine stroe, ioane, laure, victorițe, parinti de tot soiul (vai, dezamagiti, doar niste parinti…)

        1. Dl B., daca 62 de zile concediu inseamna 3,4,5 luni atunci mai treci prin clasa a 2-a din nou.

          Unde ai mai vazut tu angajati sa lucreze pe dispozitivele personale?

          Tu ai idee ca un laptop cat de cat performant care sa suporte conferinte live costa mai mult decat primeste salariu un profesor?

          1. Sigur ca am. Mi-am tinut orele pe un astfel de laptop.
            Cred ca e aiurea sa-ti dai seama ca nu ai fost in stare sa citesti un text usor. Asta e. Mai gasesti un raspuns si mai sus. Poate iti pica fisa. Bafta!

      2. @Camelia,
        Articolul este despre profesorii din America. Nu vă faceți griji că veți fi solicitați in vacanță pentru ore remediale. Se ocupă părinții.

        1. Si iata, dragi spectatori, prima care-si face aparitia pe podium este cristina. Ea poarta astazi o tinuta care se remarca prin incercarea nereusita a unei ironii fine. Aplauze totusi. Prezentarea continua, fiind asteptate celelalte exponate, pardon, exponente ale noii generatii de parinti. Parintii pandemici. Ramaneti pe receptie!

        2. Pai ocupa-te, dar nu cum gandesti tu. Ia-ti odrasla de maneca, ia-i Fb, Tiktokul, Instagramul din mana, nu-i mai plati 7 mii de meditatii si cursuri de inot, dans etc. Verifica-i temele, verifica daca si-a invatat, responsabilizeaza-l, pune-l o data la 2 saptamani sa citeasca o carte, du-l la teatru, ca o fi el normal sau online, nu la Mac in mall. Povesteste despre filmul sau cartea lui preferata, nu despre cum a pus Lelitza din deal poze pe Fb cum merge ea de Florii la biserica(btw fara masca). Fa-i pachetel, nu-i da 50 de lei pe saptamana ca sa-si ia chipsuri si sa stranga bani de selfie stick. Codeaza-i posturile si aplicatiile inadecvate varstei. Mai taie din hainele de firma si mai pune-l naibii macar o data la luna sa duca gunoiul si sa-si spele chilotii. Explica-i cum e treaba cu banii si nu-i cumpara tot ce-ti iese in cale de firma in mall. (Da, voi, care nu va puteti purta copiii in scoala decat in tenisi Converse). Si dupa ce ai facut toate astea(adica ceea ce face orice parinte normal responsabil care a facut un copil, nu ca sa-l vada doar inainte de somn, lasandu-i pe masa banii de chipsuri), abia atunci vino si ni te plange cum te ocupi tu de copilul tau in locul profesorului si nu ai reusit nimic cu el. Pana atunci, ciocul mic. Aluia nu meditatii ii trebuie cum insinuezi tu subtil, ci, educatie de acasa si ….un parinte responsabil. A-propos, nu am copii. Nu am capacitatea sa fac toate acele lucruri amintite si nici timpul. Imi ocup prea mult timp la scoala facand educatie cu odrasle ca a ta, a lui, a ei, nu as mai avea timp sa ma ocup si de peopriul copil. Si cum nu vreau sa ajung ca tine sau ca alti parinti “dezamagiti”, prefer sa nu-l fac, decat sa ma injure profesorii. Asa cum te-as injura eu acum daca nu m-ar opri educatia pe care ghici ce: mi-au dat-o de acasa nu profesorii, ci parintii.

          1. Adevarul e undeva la mijloc…
            In educatie sunt trei “actori”, la fel de importanti: elevul, parintele si profesorul, fiecare avand rolul si atributiile sale. Parintele trebuie sa asigure educatia copilului (cei 7 ani de acasa), sa-l motiveze sa invete, sa se asigure ca nu deviaza de la “traseul bun”; profesorul trebuie sa fie bine pregatit profesional, sa fie capabil sa le explice elevilor materia, sa le starneasca interesul si curiozitatea; elevul trebuie sa fie constiincios si sa invete. Un parinte, oricat de responsabil, nu poate suplini un profesor asa cum niciun profesor, oricat de dedicat si de bine intentionat ar fi, nu poate suplini rolul parintelui, iar in locul elevului nu poate invata nimeni (nici parintele, nici profesorul de la scoala, nici meditatorul).
            Problema este ca in realitate nu se intrunesc toate aceste conditii ideale, asa ca fiecare suplineste partea lipsa cum poate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Elevii încep liceul după clasa a IX-a, adică la 15-16 ani, în majoritatea țărilor membre ale OCDE, arată o analiză făcută de experți ai organizației la care speră să adere și România / Examene de admitere la liceu sunt organizate în doar două țări, în condiții speciale

Trecerea de la învățământul secundar inferior la cel superior – echivalând, în România, cu trecerea de la gimnaziu la liceu – se face la vârsta de 15 ani în jumătate…
Vezi articolul

Predarea istoriei, între caracterul excepțional al națiunii “folosit în scop politic” și abordarea obiectivă și autocritică, “europeană”. Corespondența ieșită din comun dintre Parlamentul European și ministrul polonez al Educației

Comisia pentru Educație și Cultură din Parlamentul European a decis, luna aceasta, să publice corespondența sa cu ministrul polonez al Educației, după ce acesta din urmă a acuzat structurile europene…
Vezi articolul