Evaluarea elevilor care învață în limba maghiară în România se va face prin eșantion reprezentativ la PISA 2025 – propunere oficială / Un proiect în acest sens a fost pus în consultare cu 4 săptămâni înainte de începerea testării internaționale

257 de vizualizări
Foto: © Maksstock78 | Dreamstime.com
Evaluarea competențelor elevilor de 15 ani care învață în școli de limba maghiară din România, la testele internaționale PISA 2025, este propusă oficial printr-un proiect de modificare a unei hotărâri de guvern ce stabilește condițiile de participare a țării la această cercetare a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Includerea unui eșantion dedicat pentru elevii de limbă maghiară, ce lipsea din planificarea inițială a PISA 2025, a fost confirmată inițial de secretarul de stat Kallos Zoltan pentru Edupedu.ro marți, 25 martie.

Mai precis, Ministerul Educației și Cercetării a pus în consultare, marți, un proiect de Hotărâre de Guvern pentru modificarea HG 272/2023 ce stabilea participarea României la PISA 2025. Proiectul stabilește, practic, taxa pentru o opțiune națională nouă, „Supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară”, taxă stabilită la 18.900 Euro.

  • La articolul 2, după alineatul (3), se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins:’(3^1) Taxa privind opțiunea națională – Supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară, este în cuantum de 18.900 Euro.’ ”

Este modificat și un alt alineat din hotărârea de guvern din 2023, unde se menționează, din nou, supraeșantionarea elevilor de limbă maghiară:

  • „La articolul 2, alineatul (4) se modifică și va avea următorul cuprins: ‘(4) Echivalentul în lei al taxelor prevăzute la alineatele (2) – (3^1), cheltuielile de implementare la nivel național a programului, inclusiv a opțiunilor internaționale, precum și a opțiunii naționale referitoare la supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară, se asigură de la bugetul de stat, din sumele alocate Ministerului Educaţiei și Cercetării, prin Institutul de Științe ale Educației.’”

Un alt articol, de ordin tehnic, înlocuiește Unitatea de Cercetare în Educație din cadrul Centrului Național de Politici și Evaluare în Educație cu recent reînființatul Institut de Științe ale Educației, ca Centru Național PISA 2025. IȘE a fost reînființat în martie a.c., la cinci ani după ce fusese desființat de guvernul Orban, instituția înlocuind Centrul Național pentru Politici și Evaluare în Educație, în cadrul căreia, în 2019, IȘE devenise Unitate de Cercetare în Educație – detalii aici.

Proiectul de HG este pus în consultare cu doar 4 săptămâni înainte de începerea evaluării internaționale, care se va desfășura în România între 28 aprilie – 9 iunie. Inițial, MEC a precizat că la aceasta vor lua parte 10.000 de elevi. Dar, pe 25 martie, secretarul de stat Kallos Zoltan, anunțând pentru Edupedu.ro intenția de supraeșantionare a elevilor de limbă maghiară, pentru a obține date reprezentative pentru aceștia, a spus că eșantionul total va fi extins.

Potrivit Notei de Fundamentare ce însoțește proiectul de HG, ponderea elevilor de limbă maghiară care învață în școlile din România este de 4,8%. Același document arată:

  • „La ciclul PISA 2022, la solicitarea Avocatului Poporului, a fost realizată supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară, invocându-se ponderea elevilor care învață în limba maghiară (4,8%), dar și exemplele din alte sisteme educaționale în care învățământul se desfășoară și în limbile minorităților naționale, ceea ce a permis analiza rezultatelor acestora, dar și realizarea de comparații în ceea ce privește performanța acestora cu cea a elevilor din alte sisteme educaționale.
  • Ministerul Educației și Cercetării consideră necesară implementarea opțiunii naționale – supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară, în cadrul studiului PISA 2025, pentru corelarea învățământului în limba maghiară din România cu evoluțiile sistemelor educaționale de la nivel internațional, în vederea proiectării unor intervenții adecvate, având în vedere că datele obținute se referă nu numai la nivelul achizițiilor elevilor, ci și la contextele învățării.
  • Așadar, în situația implementării opțiunii naționale referitoare la supraeșantionarea elevilor din România care învață în limba maghiară, rezultatele obținute de către aceștia pot fi generalizate la nivelul întregii populații școlare din categoria menționată, ceea ce contribuie la proiectarea unor politici educaționale adecvate, bazate pe date.”

Proiectul de Hotărâre pus în consultare de MEC:

Photo © Maksstock78 | Dreamstime.comDreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount. 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Cîmpeanu, încercare de contracarare în scandalul eliminării burselor rurale pentru liceeni: Toți elevii care învață într-o altă localitate decât cea de domiciliu beneficiază de alocație de transport / Ministrul anunță o ordonanță prin care să fie dublate sumele pentru transportul elevilor

„Orice elev din România are decontat transportul de la domiciliu până la școală, separat de bursa socială. Și cei care au dificultăți, și cei care nu au dificultăți primesc această…
Vezi articolul

Protest în fața Inspectoratului Școlar din Botoșani pe fondul numirilor politice din pix a directorilor de școli: „Nu putem accepta directori înregimentați politic, străini de cultura organizațională a școlii, în locul actualilor manageri a căror activitate s-a dovedit a fi performantă în ultimii 10 ani”

Valul de proteste față de numirile politice din pix a directorilor de școli înaintea alegerilor interne din PNL continuă. 20 de profesori de la Colegiul „Laurian” din Botoșani s-au prezentat…
Vezi articolul

Doar jumătate din locuințele din România au internet de mare viteză, iar 20% dintre români nu au fost niciodată online, anunță Cristin Popa, director în Autoritatea pentru Comunicații: La licitația pentru licențele 5G, de anul viitor, vom avea în vedere să intrăm cât mai mult în zona rurală

„Aproape o cincime dintre români nu au utilizat niciodată internetul, pe de altă parte, mai puțin de o treime dintre români au cunoștințe digitale elementare”, a spus vineri Cristin Popa,…
Vezi articolul