VIDEO Replică la solicitarea bisericilor. Ligia Deca apară “diversitatea”: Nu există în lege nicio referire la ideologia de gen. Să nu uităm că motto-ul Uniunii Europene este ”Uniți în diversitate”

961 de vizualizări
Foto: Captură Video – Europa FM
Ministrul Educației, Ligia Deca, spune că “nu există în lege nicio referire la ideologia de gen” și că “diversitatea” este un principiu asumat de România atât la nivel național, în legislația națională, cât și la nivel internațional, după cum a precizat oficialul într-o emisiune la EuropaFM. Declarația vine în contextul în care reprezentanți ai 13 culte religioase din România au trimis o scrisoare către Ligia Deca în care îi cer să elimine definiția „diversității” din proiectul legii învățământului preuniversitar. Ulterior, Patriarhia Română a susținut, într-o luare de poziție oficială, că ideologia de gen a fost propusă „fără discernământ spre introducere în noile legi ale învățământului”. Ligia Deca a subliniat la postul de radio și că “motto-ul Uniunii Europene este ‘Uniți în diversitate'”. 

Întrebată care este răspunsul pe care îl dă celor 13 culte religioase care i-au cerut să elimine definiția „diversității” din proiectul legii învățământului preuniversitar, ministrul Educației, Ligia Deca, a apărat “diversitatea” ca fiind un principiu asumat de România atât la nivel național, în legislația națională cât și la nivel internațional.

“Nu există în lege nicio referire la ideologia de gen și, de asemenea, nu există în pachetul legislativ în niciun fel de promovare care să exceadă informațiile cu valoare științifică pe care este normal ca elevii să le primească școală. De altfel, diversitatea este un principiu asumat de România atât la nivel național, în legislația națională, cât și la nivel internațional, printr-o serie de convenții internaționale. Să nu uităm că motto-ul Uniunii Europene este ‘Uniți în diversitate’. 

Cred că relația Ministerul Educației cu reprezentanții Cultelor este una de lungă durată, avem un dialog continuu. Este clar că în școală este absolut normal să prețuim copiii indiferent de caracteristicile lor. Un copil stângaci este la fel de apreciat ca un copil dreptaci, un copil care provine din mediul rural față de un copil care provine din mediul urban. Nu cred că ne dorim să nu prețuim diversitatea în educație, cred că, din contră, avem cu toții foarte mult de câștigat de pe urma sa”. 

Informații de context

Edupedu.ro a scris pe 14 martie că reprezentanți ai 13 culte religioase din România au trimis o scrisoare către Ligia Deca, în care îi cer să elimine definiția „diversității” din proiectul legii învățământului preuniversitar.

Mai mult, în scrisoarea către ministru, reprezentanții bisericilor, la inițiativa Patriarhiei Române condusă de patriarhul Daniel, cer să fie eliminată din proiectul de lege și obligația cadrelor didactice de a promova „diversitatea, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante”.

Cultele mai solicită și ștergerea sintagmei „orientare sexuală” dintr-un articol în care se arată că sunt interzise în toate spațiile destinate educației discriminările de orice tip, inclusiv discriminările pe baza orientării sexuale.

„Cultele religioase, recunoscute în România, au luat act de publicare a proiectelor modificat de legi ale învățământului în ziua de luni, 27 februarie 2023, pe site-ul Ministerului Educației. Cu privire la aceste documente, la inițiativa Patriarhiei Române, cultele religioase recunoscute în România solicită:

Eliminarea articolului 2 alin. 1. b) – definirea „diversității”, a articolului 224, litera e) – obligația de a promova diversitatea în școală – și a sintagmei referitoare la „orientarea sexuală” din articolul 11 alin. 1. din proiectul legii învățământului preuniversitar, conform principiului independenței față de orice formă de ideologie”, conform documentului trimis Ministerului Educației luni, pe 13 martie.

În proiectul legii Educației, publicat pe site-ul Ministerului Educației pe 9 martie, în varianta prezentată în Guvern, la articolul 2, actul normativ propus enumeră printre valorile care stau la baza sistemului de învățământ preuniversitar și diversitatea. Cultele cer eliminarea acestei definiții.

Ce prevăd articolele vizate de cererea cultelor de eliminare din proiectul legii:

„Art 2. Sistemul de învățământ preuniversitar are la bază următoarele valori:

alin 1) b) Diversitatea – respectarea și valorizarea diferitelor perspective culturale, etnice, identitare, a sensibilității și a empatiei, alături de întărirea și pozitivarea imaginii de sine individuale și colective”

Art 224. Personalul didactic are următoarele obligații: e) promovarea diversității, ca resursă de învățare, pentru a genera elevilor atitudini incluzive și tolerante;

Articolul 11 (1) În unitățile de învățământ preuniversitar și în toate spațiile destinate educației și formării profesionale, precum și în cadrul activităților desfășurate în mediul online de unitățile de învățământ preuniversitar, sunt interzise discriminările pe criterii de vârstă, etnie, sex, origine socială, orientare politică sau religioasă, orientare sexuală sau alte tipuri de discriminare, inclusiv segregarea școlară prin concentrarea elevilor în anumite spații școlare, săli de clasă, clădiri, structuri, bănci sau activități și comportamente care încalcă sau favorizează încălcarea normelor de moralitate/conduită, în orice formă de manifestare, atât ca violență psihologică – bullying, cât și ca violență fizică, precum și orice alte activități sau comportamente care pot pune în pericol sănătatea sau integritatea fizică/psihică ale beneficiarilor primari și ale personalului din învățământ. Sunt interzise, de asemenea, manifestările și propaganda de natură politică și prozelitismul religios”.

VIDEO Ligia Deca în emisiunea ”Piața Victoriei”, luni:

Citește și:
Diversitatea să nu mai fie definită în proiectul legii învățământului, iar profesorii să nu mai fie obligați să o promoveze, îi cer Ligiei Deca reprezentanții cultelor religioase, la inițiativa Patriarhiei ortodoxe. Acestea mai solicită ca sintagma „orientare sexuală” să fie ștearsă din document
Scrisoare deschisă către Ministra Educației, Ligia Deca, semnată de 42 de ONG-uri: Eliminarea diversității ar încălca Constituția României / Solicităm o disciplină despre diversitate, echitate și incluziune la liceu
Președintele Consiliului Național de Combatere a Discriminării, despre propunerea cultelor religioase de a se elimina din proiectele legilor Educației “diversitatea” și “orientarea sexuală”: “Eu cred că sunt confuzii în abordări, pentru că egalitatea de gen vorbește despre egalitate între femei și bărbați”

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Profilul absolventului de liceu încă nu e gata, deși termenul pe care ar fi trebuit să-l respecte Ministerul Educației era 30 septembrie / În paralel, Ligia Deca le transmite inspectorilor școlari generali că noile programe pentru liceu nu mai pot întârzia

Profilul absolventului de liceu încă nu este finalizat, deși termenul pe care ar fi trebuit să-l respecte Ministerul Educației era 30 septembrie. Concret, ordinul ministrului educației privind aprobarea profilului de…
Vezi articolul