Evaluarea inițială pentru elevii din județul Timiș a fost suspendată de inspectoratul școlar, după semnale de fraudă masivă transmise de platforma online de teste

10.649 de vizualizări
Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com
Evaluarea inițială la disciplina Biologie pentru elevii de clasele IV-XII din județul Timiș a fost suspendată de Inspectoratul școlar județean, după ce un număr mare de elevi ar fi încercat să copieze: “Cei de la platforma care organizează testarea online au constatat că în intervalul 8-9 dimineața, luni, aproximativ 55% dintre elevi au închis și au deschis alte tab-uri și imediat ne-au atras atenția că există suspiciuni de fraudare, mai ales că timpul de rezolvare a acestor subiecte a fost extrem de mic în unele situații și punctajul extrem de mare, situându-se în zona excelenței,” a transmis șefa ISJ Timiș, Aura Danielescu către presă.
Pentru ca situația să nu se mai repete la disciplinele următoare, elevii care susțin testul pe telefonul personal, trebuie să își dezactiveze notificările de pe whatsapp, iar în caz că vor mai accesa alte pagini de internet în timpul testării, pagina de test va fi blocată.
  • În perioada 24 septembrie-7 octombrie 2024 testările inițiale de la clasă la 10 discipline au loc anul acesta online în județul Timiș, pentru aproximativ 45.000 de elevi din clasele IV-XII. Costurile testării au fost achitate de Primăria Timișoara, potrivit ISJ Timiș.

Inspectoratul școlar Timiș a decis suspendarea testării inițiale la disciplina Biologie, luni, după ce în peste jumătate de cazuri elevii ar fi încercat să copieze. Rezultatele arătau scoruri foarte ridicate în special în școli unde notele de la examenele naționale sunt foarte mici.

“Inspectoratul Școlar Județean Timiș împreună cu colaboratorii care dețin platforma online, să suspendăm testarea la disciplina biologie. Cei de la Brio, platforma care organizează testarea online, au constatat că în intervalul 8-9 dimineața, luni, aproximativ 55% dintre elevi au închis și au deschis alte tab-uri și imediat ne-au atras atenția că există suspiciuni de fraudare, mai ales că timpul de rezolvare a acestor subiecte, deși era de 50 de minute, a fost extrem de mic în unele situații și punctajul extrem de mare, situându-se în zona excelenței, foarte mulți copii din unități de învățământ din județul Timiș care nu au neapărat cele mai bune rezultate atunci când vorbim de Evaluare Națională sau de Bacalaureat”, a transmis șefa ISJ Timiș, Aura Danielescu.

Ea a subliniat că inspectoratul nu va renunța la testare și că se vor lua măsuri pentru a îmbunătăți sistemul. “Sunt unități de învățământ atât din mediul urban, cât și din mediul rural unde, spre exemplu, dintr-un număr total de șapte copii care au susținut testul, șase dintre ei au deschis alte tab-uri. Nu numai în rural, ci și în Timișoara s-a întâmplat lucrul acesta. Noi avem toate aceste date, le-am extras, le comunicăm astăzi colegilor directori, astfel încât dumnealor să poată să facă o analiză corectă și directă la nivelul unității de învățământ și să preîntâmpinăm astfel de acțiuni. Insist că nu renunțăm la această testare”, a spus șefa ISJ Timiș.

Cât privește testarea la disciplina Biologie, aceasta va fi reluată după ce se vor termina celelate evaluări la restul materiilor.

“Evident că a fost un semnal de alarmă pentru noi și cum spuneam, am decis suspendarea testării la biologie, urmând să reluăm această procedură după ce ne vom repoziționa și după ce vom susține împreună cu copiii testele la toate celelalte discipline, conform calendarului, iar la final vom aplica testele celor care au absentat din diferite motive în aceste zile sau la diferite discipline, urmând să reluăm disciplina biologie la finalul zilei”, mai spune șefa ISJ Timiș. 

Testările se dau online, în fiecare zi din perioada 24 septembrie – 7 octombrie 2024 la o altă disciplină.

Ca măsură de siguranță, pentru ca situația să nu se mai repete, elevii care susțin testul pe telefonul personal, trebuie să își dezactiveze notificările de pe whatsapp, iar în caz că vor mai accesa alte pagini de internet în timpul testării, pagina de test va fi blocată, și nu vor mai putea continua evaluarea.

“Sunt multe unități de învățământ unde copiii folosesc pentru a susține acest test, device-urile personale. Astăzi, când am luat această hotărâre de a le bloca cumva pagina de test, i-am rugat să-și oprească notificările de pe Whatsapp dacă le vin și să închidă browserele care le-au deschise, încât să nu fie nevoiți în timpul testului de mâine, spre exemplu, să primească o notificare și datorită acestei notificări pe whatsapp, să fie scoși automat din browserul în care susțin testul. Practic, astăzi, toți părinții, în urma ședinței cu directorii, vor fi anunțați ca ai lor copiii, în perioada susținerii testului de mâine, să aibă dezactivate notificările pe telefon. Le spunem foarte clar că pagina de test va fi blocată”. 

În cadrul proiectului vor fi testați aproximativ 45.000 de elevi din clasele IV-XII, la principalele materii școlare: Limba și literatura română, Matematică, Istorie, Geografie, Biologie, Fizică, Chimie, Informatică, Engleză și Franceză, în perioada 24 septembrie – 7 octombrie 2024, fiecărei discipline fiindu-i alocată o zi. Disciplinele la care se aplică testarea, pentru fiecare clasă au fost stabilite în funcție de ciclul de învățământ, respectiv filieră/profil/specializare.

În zilele anterioare au existat cazuri izolate care păreau a fi suspecte de fraudă

Întrebată de Edupedu.ro dacă s-au observat situații similare și la testările din zilele anterioare, inspectoarea generală Aura Danielescu a spus că au fost cazuri izolate care nu au condus la concluzia că s-ar fi fraudat pentru că scorurile nu au fost foarte mari.

“În primele zile, săptămâna trecută, au fost mult mai izolate cazurile. Nu a fost atât de evident și nu au condus în aceeași timp și la obținerea unor scoruri mari și foarte mari. În acest moment avem dubii serioase pentru că au existat situații în care unități de învățământ, spre exemplu din mediul rural, unde avem o promovabilitate foarte foarte scăzută și chiar sub 5, multe din notele pe care copiii reușesc să le obțină se situează în zona de excelență, peste Colegiul Național Bănățean, peste Grigore Moisil, peste Liceul Pedagogic, Ana Aslan. Pe aceste unități de învățământ care cumva sunt unitățile de top din județul Timiș, în sensul că rezultatele la examenele naționale se situează în jurul unor medii mari și foarte mari. Aici ne bucurăm să constatăm că scorul de excelență este așa cum ne așteptam, adică nu ieșim în evidență cu toată școala cu scor exagerat de mare”, a mai spus șefa ISJ Timiș.

Este primul an când în județul Timiș se dau evaluări inițiale la clasă online.

“Costurile pentru organizare sunt suportate integral de Primaria municipiului Timișoara, urmând ca după preluarea mandatului de către președintele Consiliului Județean, în virtutea unui pact comun pentru educația din Timis, cu UAT Timișoara și celelalte UAT-uri din județ, să se suporte costurile evaluărilor finale și inițiale din următorii ani școlari sau orice alta forma de evaluare a calității educației din județul nostru, de către autoritățile locale”, a anunțat șefa ISJ Timiș, presei.

Amintim, și la Iași se susțin testări pe platformă online la 8 materii, pe calculator sau pe telefonul personal, pentru toți elevii de gimnaziu și liceu din județul Iași, anunțate de inspectoratul școlar până în data de 30 septembrie. Șefa ISJ Iași, Luciana Antoci a spus că este al patrulea an când aceste evaluări se fac printr-o platformă privată online, în baza unui contract care permite testarea gratuită, conform inspectoratului școlar.

Foto: © Syda Productions | Dreamstime.com /
Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.

Citește și:
Evaluări inițiale la 8 materii, pe calculator sau pe telefonul personal, pentru toți elevii de gimnaziu și liceu din județul Iași, anunțate de inspectoratul școlar / Testarea începe joi și se încheie pe 30 septembrie
Testare iniţială pentru elevii de clasa a VIII-a din judeţul Călăraşi, anunțată de inspectoratul școlar. Subiectele sunt pe modelul celor de la Evaluarea Națională

4 comments
  1. Acuma se pune presiunea pe unități de învățământ sa achite servicii către BRIO, cu totul ilegal și fără respectarea legislației în domeniul achiziției. A decis inspectoratul testarea on-line, iar când trebuie aplicata legislația națională în domeniul achiziției nu ii mai interesează să se spele pe cap școlile.

  2. Dna Danielescu impreuna cu alti sefi de inspectorate si cu ministerul fac cadou dlui Dragos Iliescu (Brio)o multime de bani…degeaba. Aceste rezultate nu intereseaza pe nimeni…nu se publica niciunde, nu stau la baza niciunei statistici, se ingroapa intr-un sertar, ca atatea altele. Scolile nu pot pune la dispozitia elevilor dispozitive, care sa nu le permita accesul pe alte site-uri, iar pe telefonul personal pot sa am ce doresc si sa accesez ce doresc, pt ca de asta e personal. Este o fanfaronada caragialeasca… ne facem ca facem evaluare si banii ajung unde trebuie…Nici elevilor nu le pasa de aceasta evaluare, nici profesorilor, pt ca ei stiu ce stiu elevii lor, nici parintilor…mai ales ca orice om stie ca acesti elevi se folosesc de memoria de scurta durata sa invete si dupa un an ce sa mai stie?! In plus aceasta mirifica platforma isi vinde subiectele la testari sub forma de abonamente…seturi de cateva zeci de teste cu rezultate se vand si cei care le-au achizitionat au terminat testul in cateva minute cu punctaj aproape maxim…unii nici nu au reusit sa citeasca bine enunturile, iar cei care au cumparat testele … le-au terminat. Alti bani dati cu brio…pt Brio. In loc sa se utilizeze banii dati la Brio pt a fii copiii brio (materiale didactice, tehnologie, etc) se dau unei platforme care a facut niste teste fara sens…. De ce nu le achizitioneaza parintii sau cei care vor sa testeze copiii, in mod privat? Pt ca nu le cumpara aproape nimeni…Brio a incercat si a ajuns la concluzia ca este mai brio cu statul… asa toata lumea castiga… mai putin cei care sunt directii beneficiari. Sa auzim de bine!

  3. Și ce se rezolvă? Dacă dau testul pe un telefon, deschid un laptop și caută pe google tot ce trebuie să scrie. Și nu mai numără nimeni tab-uri deschise și alte prostii.

    Dacă vor să fraudeze, vor frauda. Cei care cred că îi pasă vreunui elev de aberațiile astea, se înșală rău.

    1. daca frauda este gasita urmarind evenimentul “visibilitychange” in JS, atunci trebuie sa deschida alta sesiune de browser, nu alt TAB.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

Președintele Iohannis dojenește sindicatele că “cer întotdeauna foarte mulți bani” și “n-au constatat că s-au adoptat legile Educației” / Copii aduși din Brașov i-au cântat “O lume minunată”, iar el le-a spus să “învețe bine că merită”, în ziua când la București 15.000 de oameni au participat la protestul profesorilor

Un cor de copii din Brașov i-a cântat președintelui Klaus Iohannis “o lume minunată”, în timpul unei vizite a acestuia într-o comună din județul Sibiu, în ziua când, la București,…
Vezi articolul

UPDATE Școlile pot decide cu acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar și a angajaților să instaleze sisteme de supraveghere audio-video / Acestea pot fi instalate „doar cu informarea persoanelor vizate”, în situații excepționale / Dispare mențiunea că încălcarea normelor privind datele personale este o abatere disciplinară – ordonanță actualizată, aprobată de Guvern

UPDATE A fost adoptat proiectul de OUG, vineri, 28 iunie, document ce prevede că unitățile de învățământ preuniversitar vor avea nevoie de acordul majorității simple a părinților, elevilor majori, dar…
Vezi articolul