EXCLUSIV Componența completă a comisiilor de planuri-cadru pentru liceu / Doar patru profesori care încă predau în școli publice din preuniversitar, în comisia pentru filiera teoretică / Ministerul Educației: Contribuția membrilor a fost diferită

5.682 de vizualizări
Foto: © Lovelyday12 | Dreamstime.com
Listele cu membrii comisiilor pentru elaborarea planurilor-cadru pentru liceu, obținute printr-o solicitare Edupedu.ro de la Ministerul Educației și Cercetării, arată că în aceste grupuri sunt doar câțiva profesori practicieni în școli publice. De exemplu, în comisia pentru planuri-cadru pentru filiera teoretică de la liceu apar doar patru profesori din școli publice.

Ministerul Educației a ținut secretă până acum componența grupului de lucru pentru liceu și a subgrupurilor de lucru pentru filiera teoretică și pentru filiera tehnologică, restul listelor fiind publicate de Edupedu.ro după ce au fost trimise în Parlament de minister, ca răspuns la interpelarea deputatului USR Filip Hârnăveanu, la acel moment secretarul comsiei pentru învățământ din Camera Deputaților.

Toate aceste persoane au fost numite în aceste comisii prin ordinul 6.739/2023 de către ministrul de la momentul respectiv, Ligia Deca.

  • Din informațiile Edupedu.ro, ar fi existat trei ședințe de lucru în format fizic ale acestor comisii, iar în iunie 2024 s-ar fi oprit orice activitate în acestea. Din acel moment, planurile-cadru au rămas în sertarul ministrului de la acel moment, aceasta refuzând să le facă publice din cauza impactului electoral negativ pe care-l anticipa, conform surselor Edupedu.ro. Ligia Deca a refuzat până la finalul mandatului să-și asume publicarea proiectelor de planuri-cadru în dezbatere publică, spunând jurnaliștilor care o întrebau fie ca proiectele sunt în analiză de impact (lucru infirmat la publicarea în dezbatere, singurul impact fiind cel calculat pe normele existente, cu limitări menționate în documentele anexate de minister), fie că se amână din diverse motive.

Grupul de lucru pentru elaborarea planurilor-cadru pentru învățământul liceal are 24 de membri, plus un coordonator. În componența acestuia sunt doar doi profesori practicieni în școli din sistemul preuniversitar din România și care nu au funcții în acest moment în vreo instituție sau organizație. Este vorba despre profesoara de Educație muzicală Antoaneta-Ioana Luchian, profesoară la Colegiul Național Iași și profesoara de Religie Ionița Timiș de la Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr” Cluj-Napoca. În rest, sunt 12 angajați ai Ministerului Educației, 2 reprezentanți ai organizațiilor din Coaliția pentru Educație, 2 ai Universității din București și câte unul din SNSPA, IDEE/CEAE, Asociația Reper 21, ROBOHUB, ISMB și un expert independent.

Lista membrilor Grupui de lucru elaborare planuri-cadru pentru învățământul liceal, conform documentului obținut de Edupedu.ro:

1. Ciprian Ghișa – coordonator, Ministerul Educației (consilier al ministrului)

2. Bărbulescu Florina – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

3. Cherciu Rodica-Diana – Ministerul Educației

4. Drăgan Gabriela – Ministerul Educației

5. Fartușnic Ciprian – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

6. Georgescu Daniel – Ministerul Educației

7. Horga Irina – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

8. Hosu Fabiola – Coaliția pentru Educație

9. Lomaca Constantin – Franconian International School

10. Luchian Antoaneta-Ioana – Colegiul Național Iași

11. Miulescu Miruna – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

12. Nedelcu Anca – Universitatea București

13. Oprea Laurențiu – Inspectoratul Școlar al Municipiului București

14. Palade Eugen – Expert independent

15. Pălăduș Ana-Maria – Reper 21

16. Pârvu Cristina – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

17. Singer Florence-Mihaela – IDEE, Centrul de Evaluare și Analize Educaționale

18. Stancu Ana-Maria – ROBOHUB

19. Stoica Eugen – Ministerul Educației

20. Spineanu Dobrotă Sorin – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

21. Szepesi Alexandru – Ministerul Educației

22. Ștefănescu Doina – Școala Națională de Studii Politice și Administrative, București

23. Ștețco Mirela – Teach for Romania

24. Tacea Antoaneta-Firuța – Universitatea București

25. Timiș Ionița – Colegiul Național Pedagogic „Gheorghe Lazăr”, Cluj-Napoca, Cluj

Comisia pentru planuri-cadru liceu, filiera teoretică, are 11 membri și un coordonator.

Lista membrilor SGLE_4.1 – Subgrup de lucru – elaborare planuri-cadru pentru învățământul liceal, filieră teoretică, conform ordinului de ministru obținut de Edupedu.ro:

1. Nistor Constantin-Ciprian – coordonator, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

2. Bujan Maria – Inspectoratul Școlar al Municipiului București

3. Constantin Cristina – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

4. Datcu Zamfir – Colegiul Național „Radu Greceanu”, Slatina

5. Hacman Gabriel – Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Suceava

6. Iordaichie Eugenia-Cristina – Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timișoara, Timiș

7. Kovacs Zoltán-Zsolt – Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Zalău

8. Lomaca Constantin – Franconian International School

9. Popescu Mirela – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

10. Streinu-Cercel Gabriela – Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație

11. Ștețco Mirela – Teach for Romania

12. Tudor Alexandra – Ministerul Educației

Dintre cei de mai sus, profesori practicieni în licee din România, care nu sunt și angajați ai ministerului, sunt 4 persoane: Zamfir Datcu, profesor de Geografie la Colegiul Național „Radu Greceanu”, Slatina, Gabriel Hacman de la Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Suceava, profesor de Științe socio-umane/Logică, Eugenia-Cristina Iordaichie de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, Timișoara, Timiș, profesoară de Informatică și TIC, plus Kovacs Zoltán-Zsolt profesor de Biologie la Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”, Șimleu Silvaniei, deși în lista ministerului apare greșit că acest colegiu ar fi în Zalău.

În grupul de lucru pentru filiera tehnologică sunt 14 membri, iar în afară de reprezentanții ministerului, ai CNPEE și ai companiilor sau diverselor asociații, ori școli duale, apar pe listă doar 3 profesori din licee publice, toți directori.

Lista membrilor SGLE_4.2 – Subgrup de lucru – elaborare planuri-cadru pentru învățământul liceal, filieră tehnologică, conform documentului obținut de Edupedu.ro:

1. Stroie Dana-Carmen – Coordonator, Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

2. Caia Claudiu – Centrul de Formare Schaeffler România

3. Cotoară Alina – Camera de Comerț Româno-Germană

4. Crăciun Cecilia-Luiza – Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

5. Croitoru Daniela – Școala Profesională Germană „Kronstadt”, Brașov

6. Culea Marinela – Liceul Tehnologic „Cezar Nicolau”, Brănești, Ilfov

7. Gaidóș Nicoleta – Colegiul Tehnic „Mircea cel Bătrân”, București

8. Ghețu Camelia-Carmen – Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

9. Giugaru Beatrice-Henriette – Școala Profesională „Sf. Ecaterina”, Huși, Iași

10. Ifernie Elena-Liliana – Ministerul Educației

11. Naghi Laura-Elly – Federația Patronală Concordia

12. Olariu Marius – Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România

13. Răileanu Carmen – Centrul Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic

14. Vlăsceanu Silvia – Asociația Producătorilor de Energie HENRO

Persoanele care sunt în aceste comisii de planuri-cadru au fost selectate în baza unui apel de selecție, potrivit Ministerului Educației și Cercetării. Instituția a precizat că la apelul lansat de CNPEE „s-au înscris 125 de persoane (înscrieri unice) care au îndeplinit condițiile apelului (înscriere + depunere dosar)“, însă nu este clar câte dintre acestea au rămas în comisii, fiindcă cele mai multe locuri sunt ocupate de reprezentanții ministerului și ai instituțiilor din subordine.

„Componența comisiilor de elaborare/revizuire a planurilor-cadru de învățământ a fost aprobată prin Ordinul de ministru nr. 6.739/2023. Pentru constituirea comisiilor a fost elaborată Procedura Ministerului Educației nr. 11.917/2023, document care a făcut obiectul consultării publice. În baza procedurii menționate, a fost lansat acest apel.

În raport cu activitatea acestor comisii precizăm următoarele:

– contribuția membrilor a fost diferită;

– ordinul de ministru în cauză urmează a fi actualizat la nivel de anexă, în condițiile în care diverse persoane nominalizate nu mai dețin funcțiile/calitățile oficiale pe care le aveau la momentul includerii”, potrivit răspunsului oferit de Ministerul Educației și Cercetării la solicitarea Edupedu.ro.

Nu este clar ce înseamnă „contribuția membrilor a fost diferită”, din răspunsul Ministerului Educației și Cercetării. De remarcat faptul că de la apelul pentru înscrieri adresat specialiștilor și profesorilor (08.09.2023) și până la semnarea ordinului de ministru cu componența nominală a comisiilor (29.11.2024) a trecut un an și două luni, în condițiile în care calendarul activităților privind noul curriculum național, publicat de Ministerul Educației pe 16 septembrie 2023, arăta că această activitate ar fi trebuit să dureze 3 luni și să se încheie în decembrie 2023.

Calendarul ME pentru aprobarea planurilor-cadru / Sursa: edu.ro

Comisia pentru liceu a avut mai 8 alte subcomisii, fiecare pentru câte o filieră, iar la vocațional și pentru fiecare specializare: teoretică, tehnologică, vocațională – profil artistic, vocațională – profil militar, vocațională – profil pedagogic, vocațională – profil sportiv, vocațională – profil teologic, învățământ special.

De remarcat faptul că, deși legea educației prevede la art 248, alin 31, că din anul școlar 2029-2030 toate liceele tehnologice și școlile profesionale devin licee în sistem de învățământ dual, nu există nicio comisie pentru viitoarele licee duale, iar variantele de proiecte de planuri-caru puse în dezbatere nu conțin nici ele propuneri pentru filiera profesională-duală.

„(31) Învățământul preuniversitar tehnologic se desfășoară exclusiv în sistem dual pentru toate liceele tehnologice începând cu anul școlar 2029-2030.

(32) Pentru sprijinirea și asigurarea tranziției către învățământul tehnologic în sistem dual a unităților de învățământ tehnologic în coordonarea CNITTD se înființează Comisia pentru Tranziția către Învățământul Dual a cărei metodologie de organizare și funcționare este aprobată prin ordin al ministrului educației în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi”, prevede legea.

Ordinul de ministru care conține toate comisiile de planuri-cadru poate fi consultat aici:

Foto: © Lovelyday12 / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


3 comments
  1. Iată că acum știm și noi cine hotărăște politica educațională. Experți peste experți care probabil că nu au experimentat nici 5 ani lucrul la clasă cu elevul. Dar știu foarte bine ce trebuie să facă profesorul la clasă la fiecare disciplină. Ce rost mai are să comentăm.De 30 de ani se vede cum a evoluat calitate în educație. Pt.ca experți că aceștia au reformat învățământul.

  2. Asa… Dar ministrul NU INTELEGE ca de asta e atata revolta si nemultumire in randul profesorilor – ca se vede de la o posta ca planurile cadru nu au nimic in comun cu ce e azi in scoli si nici cu ce ar trebui sa fie!

    Ministrul nici acum NU INTELEGE ca sustine orbeste o situatie generata de o mana de functionarasi care au fost anuntati dimineata la 8 ca pana la 12 tre sa faca niste planuri cadru pentru viitoarele generatii.

    O sa treaca planurile astea cadru, o sa vina alt ministru, o sa se aleaga praful de toata nevoia asta de schimbare dar ministrul actual tot NU O SA INTELEAGA despre ce fost vorba!

  3. Din câte observ, niciun profesor de matematica, fizica, chimie. Cum sa faci planuri cadru cu persoane care n-au pus mana pe catalog în viata lor? Este inadmisibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

LIVE VIDEO La Chișinău a început Marea dictare națională, de ziua Limbii române / Maia Sandu: Aproape 10 mii de persoane s-au înscris deja la programul național privind învățarea limbii române. Alături de alți peste 27 de milioane de oameni de pe glob, în Republica Moldova vorbim limba română

500 de elevi, studenți, profesori dar și alți oameni participă la Marea dictare națională anunțată de Ministerul Educației și Cercetării din Republica Moldova, pe data de 31 august, când este…
Vezi articolul

Profesoara Dorica Boltașu: Învățarea diferențiată și individualizată nu poate fi asigurată în învățământul de masa, cel de stat, cu 33 de elevi în clasă, dintre care 3 sunt cu CES / Statul nu a angajat pe nimeni să ne ajute și noi rămânem responsabili de toți

Dorica Boltașu, profesoară la Colegiul Național „Iulia Hasdeu” din București, a vorbit, la emisiunea InfoEdu difuzată la TVR Info duminică 23 martie, despre lipsa sprijinului pentru elevii cu CES (cerințe educaționale…
Vezi articolul