EXCLUSIV Cum a păstrat Raluca Turcan în CV titlul de masterand, peste 20 de ani după ce a abandonat studiile la SNSPA: Am urmat cursurile de masterat și am considerat acest lucru suficient pentru formarea mea / Am optat să nu susțin disertația pentru că activam deja în politică

11.500 de vizualizări
FOTO Facebook.com/RalucaTurcan
Vicepremier cu atribuții de coordonare a Ministerului Educației, Raluca Turcan menționează în CV-ul său oficial studii masterale la SNSPA pe care nu le-a absolvit de mai bine de 21 de ani. “1999 – SNSPA București – masterand în Comunicare și Relații Publice”, scrie Turcan, printre altele, la capitolul Educație. La solicitarea Edupedu.ro, Școala Națională de Studii Politice și Administrative a răspuns că “doamna Raluca Turcan a fost înmatriculată la Facultatea de Comunicare și Relații Publice, programul de studii academice postuniversitare, domeniul științe ale comunicării, promoția 1999-2001, dar nu a susținut examenul de finalizare și, prin urmare, nu deține diplomă de absolvire”.

Contactată de Edupedu.ro și întrebată de ce menține în CV-ul său oficial titlul de masterand în Comunicare și Relații Publice la SNSPA, la 21 de ani de la abandonarea acestor studii, vicepremierul liberal Raluca Turcan a declarat că “relevanța educației e dată și de școala urmată, dar și de evaluarea personală făcută de fiecare la acel moment. Am urmat cursurile de masterat și am considerat acest lucru suficient pentru formarea mea. Am optat să nu susțin disertația pentru că activam deja în politică și mi s-a părut straniu la acel moment în care regimul Năstase ducea un atac cu toate mijloacele împotriva Opoziției, să fiu evaluată de apropiații sau sfătuitorii oamenilor politici împotriva cărora eu luptam. Evoluțiile au confirmat ca am avut 100% dreptate cu evaluarea făcută”.

Întrebată de ce nu a corectat niciodată confuzia produsă în presă, care a relatat în repetate rânduri că a terminat un masterat la SNSPA, Raluca Turcan a răspuns: “Știți bine că atunci când o informație greșita pleacă în internet, e greu să o mai poți corecta”.

Deputat liberal din 2004 și până astăzi, Raluca Turcan este din noiembrie 2019 vicepremier în Guvernul Orban cu atribuții de coordonare a activităților de la ministerele Justiției, Dezvoltării și Administrației, Educației și Cercetării, Sănătății, Fondurilor Europene, Culturii și Muncii.

Răspunsul integral al vicepremierului Raluca Turcan, la întrebările Edupedu.ro:

Rep: De ce mențineți, în CV-ul dvs oficial, titlul de masterand în Comunicare și Relații Publice la SNSPA, la 21 de ani de la abandonarea acestor studii?
Raluca Turcan:
Eu am luat Bacalaureatul cu 10 și licența la ASE, Relații Economice Internaționale, cu peste 9.50. Părinții mei au lucrat toata viața ca profesori, iar Educația și formarea sunt definitorii pentru mine. În același timp, relevanța educației e dată și de școala urmată, dar și de evaluarea personală făcută de fiecare la acel moment. Am urmat cursurile de masterat și am considerat acest lucru suficient pentru formarea mea.

Am optat să nu susțin disertația pentru că activam deja în politică și mi s-a părut straniu la acel moment, în care regimul Năstase ducea un atac cu toate mijloacele împotriva Opoziției, să fiu evaluată de apropiații sau sfătuitorii oamenilor politici împotriva cărora eu luptam. Evoluțiile au confirmat că am avut 100% dreptate cu evaluarea făcută.

Rep: La fiecare rundă de alegeri, presa relatează că dvs ați terminat un masterat la SNSPA. Nu ați intervenit niciodată să corectați această confuzie. De ce?
Raluca Turcan:
Știți bine că atunci când o informație greșita pleacă în internet, e greu să o mai poți corecta. Mi s-a părut o informație ușor de clarificat măcar în relația cu jurnaliștii, dacă va exista cineva interesat. Multe dintre lucrurile scrise despre mine sunt și false și dureroase și niciodată verificate. Oamenii mă judecă după ce fac, nu câte răspunsuri dau ori la minciuni scrise despre mine, ori la inexactități precum aceasta.

Rep: Intenționați să finalizați studiile masterale începute la SNSPA?
Raluca Turcan:
Cadrul legal s-a schimbat de câteva ori de atunci. Voi face evaluarea la ieșirea din politică.

Rep: Tot în CV-ul dvs apare consemnat că în perioada 1996 – 1999 ați urmat Institutul Puskin, Moscova, Rusia, de unde aveți o diplomă în rusă comercială. Ați urmat institutul pe tot parcursul celor 4 ani?
Raluca Turcan:
Trei ani. Un semestru studiam la ASE în Bucuresti și dădeam evaluări. Un semestru studiam acolo, aveam evaluări după care în țară recuperam și dădeam evaluări inclusiv pentru semestrul studiat afară. La Institutul Puskin am ajuns prin intermediul Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale din București. După admiterea de la ASE, am fost repartizată la grupa de limbă rusă, neștiind o boabă la momentul respectiv.

Rep: De ce nu v-ați publicat CV-ul și pe site-ul Guvernului, ci doar pe pagina Camerei Deputaților?
Raluca Turcan:
Activitatea mea este publică de ani de zile, la fel, sunt cunoscute și școlile unde am studiat. A fost o scăpare. Nu am avut absolut niciun câștig de pe urma acestei situații.

Răspunsul integral al SNSPA, la solicitarea Edupedu.ro:
CV-ul integral al Ralucăi Turcan, așa cum este publicat pe site-ul oficial al Camerei Deputaților:

Date biografice
Data şi locul naşterii: 2 aprilie 1976, Botoşani;
Stare civilă: căsătorită, un copil.

Activitate profesională
2016-prezent – Lider al Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților; Deputat de Sibiu,
Membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.
2012-2016 – Deputat de Sibiu,
Secretar al Comisiei pentru învățământ, ştiință, tineret și sport (până în sep. 2016),
Vicepreședinte (din sep. 2016 – dec. 2016).
2008 -2012 – Deputat de Sibiu,
Președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, Camera Deputaților.
2004 – 2008 – Deputat de Sibiu,
Februarie 2005 – septembrie 2006, Președinte al Comisiei pentru Cultură, Arte, Mijloace de Informare în Masă, Camera Deputaților.
2001-2006 – cadru didactic asociat, Universitatea Transilvania Brașov, Universitatea Romano-Germană Sibiu.
2000-2004 – Senatul României, expert parlamentar.
1999-2000 – Tofan Grup, consultant Relații Publice

Educație
1999 – Academia de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, diplomă în economie;
1999 – SNSPA București – masterand în Comunicare și Relaţii Publice;
1996 – 1999 – Institutul Puskin, Moscova, Rusia, diplomă în rusă comercială;
4 aprilie 2011 – 22 aprilie 2011 – Universitatea Națională de Apărare “Carol I”, Colegiul Național de Apărare, Curs postuniversitar de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale: Securitate și Bună Guvernare.

Specializări
Studii politice, ACYPL: Washington, SUA;
Cadrul legal și instituțional al Uniunii Europene, Universitatea Viena, Austria;
Studii politice: Fellowship German Marshall Fund, SUA;
Comunicare politică, Harvard Kennedy School, Program Kokkalis, Atena.

Activitate politică
Iunie 2017 – prezent – Prim-vicepreședinte PNL;
Decembrie 2016 – iunie 2017 – Președinte interimar PNL;
2014 – decembrie 2016 – Vicepreședinte PNL, Președinte al Comisiei de Educație din PNL;
Iunie 2012 – 2014 – Vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal;
Decembrie 2007 – mai 2011 – Vicepreședinte al Partidului Democrat Liberal;
Martie 2007 – decembrie 2007 – Vicepreședinte PLD;
2004 – 2006 – membru în Biroul Național de conducere al PNL;
2002 – 2004 – consilier al Președintelui PNL.

Limbi straine
Engleză, franceză și rusă

Alte aptitudini și competențe
Aptitudini civice: colaborare cu organizații ale societății civile din domeniul educației, mass-media, apărare a drepturilor omului, libertăți de exprimare, sănătate, cultură;
Studii și articole publicate în domeniile: integrare europeană, fonduri europene, fiscalitate europeană, legislație europeană și dezvoltare rurală, relații publice și științe politice.

Distincții, decorații
Cetățean de onoare al Statului Nebraska, SUA.


9 comments
 1. Totusi ce e aia ACYPL? Nu conteaza si nu intereseaza cu ce se mananca, atat timp cat e din vaișington adica ne-a dat pe spate cu școala de vara cu luminite roșii.

 2. Principala și din păcate singura calificare a acestei politiciene este prepararea cafelei ,indeletnicire care a facut-o celebra când pazea usa biroului lui Stolojan(draga stolo),oficial pe statul de plata ca secretara.In rest o recomanda tupeul uriaș.La Botoșani tăticul era directorului liceului la care Tatarcan a dat bacul.Nu se știe dacă s-a obosit sa se si prezinte,diplomele cu “10” se aduceau direct acasa….Studiile urmatoare sunt un ghiveci,fără nici o finalizare…În schimb minciunile abunda în cv-urile din paginile oficiale,cu titluri umflate și falsificate,pentru prostii care o tot votează.Nu e de mirare faptul ca dezastrul învățământului din ultimelor luni i se datorează în totalitate

 3. Femeia a trecut “masterand”, nu “master in…”, deci care e descoperirea? Nu s-a impanat cu o diploma pe care nu o are.

 4. E atat de fortat articolul asta….E mai corect sa spui unde ai facut cursuri, chiar daca nu ai vrut diploma, decat sa nu spui nimic.
  Snspa este o mare teapa…toata scoala aceea, plina de securisti prafuiti. Tot PSDul ia diplome de la snspa. Merita sa vorbiti cu absolventi de-ai lor si va lamuriti cat de fake e snapa. De azi Turcan creste in ochii mei

 5. masterand nu inseamna ca si-a luat si diploma, orice om intelege asta! si eu am urmat un master si nu mi-am mai luat diploma dupa, am considerat ca tot ceea ce am acumulat in acei ani e suficient. nu vad care e problema. doar atacuri gratuite

 6. Oare de ce aproape toți politicienii se impăunează cu masterate, doctorate, specializări, stagii pe aiurea samd ?
  Nu ar fi mai simplu ca FAPTELE să ne convingă de valoarea lor ?
  Iar FAPTELE Ralucăi Turcan sunt BETON ARMAT ! Mâine o vedem Prim-Ministru…

 7. Mult mai competentă decât alti politicieni cu diplome și masterate luate pe la particulari gen Spiru Haret,BIoTera.Sau cu lucrări plagiate.Sau cu politicieni ce nu leagă două fraze într-o limbă străină!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

“Obiectivele” presupus politice ale acuzațiilor de plagiat – noua eschivă a ministrului Educației Sorin Cîmpeanu, devenit la rândul său subiectul unei anchete de presă. În cazul Ciucă, el trecuse de la argumentul irelevanței la cel al “coincidențelor” politice. Cum s-au schimbat pozițiile PNL și ale președintelui Iohannis pe tema plagiatelor

Bagatelizarea acuzațiilor de plagiat ca simple instrumente de atac politic este linia la care apelează ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, pentru a se apăra în fața acuzației că el însuși a…
Vezi articolul